Arși pe rugul corupției

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Să te internezi pentru tratament în spitalele din România începe să fie un act de curaj în sine. Nu doar că ești în pericol să te îmbolnăvești grav din cauza microbilor existenți în saloane, dar, mai nou, riști să arzi de viu din cauza instalațiilor electrice vechi și improvizate. Corupția generalizată și lipsa investițiilor din ultimele trei decenii sunt în egală măsură de vină pentru astfel de tragedii.

În noiembrie, anul trecut, zece pacienți au murit și un tânăr doctor care a încercat să îi salveze a fost grav rănit într-un incendiu care a ars secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Imediat, autoritățile au anunțat controale în toate secțiile ATI din țară. La două luni distanță, altă tragedie s-a produs la Institutul ”Matei Balș” din București. Pavilionul în care a izbucnit de această dată incendiul era renovat complet, dacă e să-l credem pe fostul manager al spitalului, doctorul Adrian Streinu Cercel.

Indiferent care ar fi cauza incendiului de ieri dimineață, trebuie ținut cont de unele aspecte. Se vehiculează că focul ar fi pornit de la o instalație improvizată de încălzit, de la o aerotermă adusă de fiica unei paciente care se plângea de frigul din saloane. Timp de 30 de ani, cei care au condus spitalul – unul dintre cele mai importante institute medicale din țară - nu au fost capabili să găsească o soluție alternativă la sistemul centralizat de încălzire din București.

Din noiembrie și până în prezent, cinci incendii au avut loc în spitale din România, două dintre ele cu urmări deosebit de grave. Este foarte puțin probabil ca astfel de tragedii să fi avut loc, dacă sistemul de sănătate din România ar fi avut parte, în ultimele trei decenii, de investițiile necesare.

Unde este măcar unul dintre spitalele regionale promise de toate guvernele din ultimii ani? Ce face România, la peste cinci ani de la Colectiv, cu victimele care au suferit arsuri grave? Cum am văzut în cazul medicului rănit la Piatra Neamț, tot ceea ce sistemul medical românesc a putut să facă pentru el a fost să-i dea un avion care să-l transporte, pentru tratament, într-un spital din Occident. Revoltător este că mulți dintre răniții din Colectiv nu au avut nici măcar această șansă, fiind ținuți și omorâți cu zile, din ipocrizie și nepăsare, în spitalele mizerabile de la noi. Doar pornind de la aceste realități putem începe să schimbăm ceva în bine, în adevăratul sens al cuvântului.

Citit 1637 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 20:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.