Bătaia de joc de la buletine

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

3.000 de gălăţeni îşi aşteaptă noile cărţi de identitate, iar alte 200 de cereri se înregistrează în fiecare zi la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei Galați, având perspectiva unei aşteptări de cel puţin 30 de zile, din cauza unei crize a plasticului pe care documentele sunt tipărite. Evident, problema nu e doar a gălăţenilor, fiindcă situaţia este aceeaşi la nivel naţional, iar materia primă necesară se împarte cu grijă, să ajungă câte ceva la toate judeţele.

Rezultatul este, evident, un disconfort real creat cetăţenilor, care nu pot, în perioada de aşteptare, să aibă acces la anumite servicii, să călătorească, mai ales în afara ţării, să se angajeze, să încheie acte notariale etc.

Dacă SPCLEP-urile ar fi fost entităţi private şi nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile contractuale, autoritatea care comanda actele le-ar fi luat gâtul scurt, adică i-ar fi pus să plătească pentru nelivrarea la timp a produselor, dar aşa, că sunt "de stat", nimeni nu se supără, iar oamenii nu au încotro, aşteaptă.

Dincolo de absurdul situaţiei, să rămână o ţară întreagă fără cărţi de identitate fiindcă cineva, nu se ştie cine, a întârziat, la Centru, să facă o achiziţie, mi se pare fabulos, mai ceva ca în teatrul aburd. După cum tot tragi-comic mi se pare că asemenea situaţii apar acum, la relaxarea măsurilor anti-COVID-19 şi la începutul primăverii, exact când lumea, parţial vaccinată, începe să se mai mişte, eventual să şi spere la călătorii.

Cum Dumnezeu de n-or fi uitat stimabilii să comande plasticul cu pricina în campaniile electorale, când, ştim cu toţii, s-au făcut cărţi de identitate la foc automat, a fost chiar program prelungit, ca să poată oricine să-şi probeze identitatea cât să pună ştampila pe buletinul de vot? Eh, de-abia asta este întrebarea de 100 de puncte. Cui îi pasă acum că nu are alegătorul buletin să-şi ia medicamentele compensate de la farmacie, că nu se poate legitima în nicio situaţie din asta serioasă, de viaţă şi de moarte, cum ar fi, de exemplu, la vaccinarea anti-COVID-19 sau că nu îşi poate încasa pensia ori vreun alt venit care se dă doar în baza actului de identitate. Credeţi că îl doare capul pe vreun ministru, pe vreun parlamentar? Nici măcar nu am văzut să le fi oferit oamenilor - cum ar fi normal - varianta unei dovezi provizorii. Era ceva de muncă în plus, dar şi o dovadă de respect pentru oameni. Aşa, chestiunea buletinelor întârziate rămâne doar o dovadă a permanentei bătăi de joc al cărei subiect suntem noi, cetăţenii.

Citit 2950 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Februarie 2021 19:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.