Circ ieftin și prea mult scandal

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Dezbaterile parlamentare pe legea bugetului de stat s-au înscris pe linia complet nesănătoasă, pe alocuri cu accente grobiene, a multitudinii de glumițe străvezii cu care ne-au obișnuit aleșii poporului. E drept, nu putem generaliza, însă nici nu putem să ne prefacem că nu vedem și nu auzim bășcălia care acoperă ceea ce ar trebui să fie o discuție cât se poate de serioasă.

Maimuțăreala infantilă cu adusul unor păpuși în Parlament și, mai apoi, schimburile de replici înțesate de atacuri la persoană creează un zgomot neplăcut la urechile alegătorilor, e drept, din ce în ce mai puțini la urne. Nu pretindem că discursurile politice din forul legislativ trebuie să semene cu politețurile practicate între doamnele educate, pe vremuri, la pension. Discursurile sforăitoare și echilibristica verbală au fost dintotdeauna apanajul politicienilor de la noi și de aiurea.

Totuși, în plină criză sanitară, cu o economie greu încercată de pandemie și intrați într-un alt exercițiu bugetar al UE cu noi priorități în materie de investiții, ne-am fi așteptat la o altfel de abordare. Când colo, scălâmbăiala parlamentarilor a trecut în registrul ieftin al lui ”ba tu”, practicat cu succes de copiii de grădiniță. De la formulări gen ”mincinos patologic”, până la jigniri legate de studiile celor care au astăzi decizia în România, strigăte de galerie de fotbal și până la populism de cea mai joasă speță, am asistat, în consecință, la obișnuitul circ de mahala de care nu am scăpat după 31 de ani de democrație. Ne este din ce în ce mai limpede, din păcate, că găsirea unui echilibru și a unei raționalități firești nu intră în preocupările de zi cu zi ale liderilor politici din România.

În tot acest timp, dacă am dori să ne autoiluzionăm cu perspectiva schimbării generațiilor, o putem face. Vestea că studenții din primul an al uneia dintre cele mai prestigioase facultăți de Drept copiază în masă la examene ne aduce rapid cu picioarele pe pământ. Discuția din spațiul public despre necesitatea exmatriculării acestora nici nu își mai are rostul. Fenomenul ar fi șocant, dar este mai degrabă scandalos. Din nefericire, ne-am obișnuit cu scandalurile. Și cam atât.

Citit 1222 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Martie 2021 01:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.