Ignoranţa umbreşte speranţa

Evaluaţi acest articol
(35 voturi)
3 comentarii

Gafele şi bâlbele autorităţilor în gestionarea pandemiei de COVID-19 (instituirea de restricţii absurde, măsuri inutile sau decizii care se bat cap în cap) sunt deja folclor, fiind cunoscute de toată lumea. Dincolo de asta, însă, mai există o problemă. Mare, foarte mare. Şi cu o componentă locală extrem de importantă.

Concret, numărul cazurilor noi de infectare este în creştere puternică la Galaţi, ultimele zile consemnând rate de infectare mult peste media pe ţară. Astfel, pe 25 martie, Galaţiul a avut o rată de infectare de 44%, faţă de o medie naţională de 16%. Pe 26 martie, Galaţiul a avut 39%, iar în România s-a înregistrat 15%. Iar exemplele, care pot continua, demonstrează fără dubii că gălăţenii se duc la spital doar când sunt foarte bolnavi şi nu se mai pot trata acasă.

În acelaşi timp, înscrierile pe platforma de vaccinare par să stagneze la Galaţi în ultimele zile, undeva în jurul a 19.000 de oameni, deşi în multe alte judeţe se înregistrează creşteri importante, fiind peste 150.000 de doritori de vaccinare în Bucureşti, peste 60.000 în Cluj şi peste 30.000 în Prahova şi Ilfov. Se pare că nici de faptul că vaccinul e benefic nu ne dăm seama.

Dacă facem un calcul sumar, adunând 35.000 de gălăţeni deja vaccinaţi cu 19.000 de amatori şi cu 23.000 de imunizaţi prin boală, ajungem la doar 77.000 de persoane, ceea ce înseamnă extrem de puţin în condiţiile unei populaţii (reale) a judeţului de 500.000 de locuitori (oficial, avem chiar peste 600.000). Rezultă, practic, o rată de imunizare de numai 15%, în timp ce specialiştii estimează obţinerea imunităţii naturale abia spre 60-70%. Suntem, aşadar, foarte, foarte departe.

Pe de altă parte, vindecătorii miraculoşi câştigă din ce în ce mai mult teren. O doctoriţă din Oradea a devenit celebră după ce a declarat că a vindecat 1.000 de oameni prin telefon, însă nici măcar tatăl său nu-i ascultă sfaturile. Deşi femeia a uitat să spună că o astfel de "consultaţie" costă 70 de lei, o mulţime de creduli sunt dispuşi să plătească pentru a primi o reţetă ce le poate aduce agravarea situaţiei şi chiar moartea. Un alt individ, întâlnit personal, cu "Dr." scris mare pe cartea de vizită, susţine că vindecă boala cu ciuperci şi principii feng-shui, contra "modicei" sume de 3.000 de euro. În tot acest timp, medicii adevăraţi se chinuie prin spitale să-i convingă pe bolnavi să urmeze tratamentele prescrise, iar prezentarea la camerele de urgenţă a început să se facă în ultimul moment, când stadiul grav al bolii o face dificil de tratat.

Mi-am exprimat speranţa, într-un editorial precedent, că ne aflăm în faza începutului sfârşitului pandemiei şi continui să cred asta, însă, cu atâta ignoranţă în jur, finalul s-ar putea să fie totuşi mult mai departe decât ne-am dori.

Citit 1241 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Martie 2021 02:47

3 comentarii

 • postat de Ocroteste doamne poporul tau..... Sâmbătă, 27 Martie 2021 10:13 89.39.81.*** Link la comentariu
  1
  12

  Io m-as gandi de ce nu merg osamenii la spital inca de la primele simptome.Trebuie sa hie un motiv.

  Raportează
 • postat de Nicu Sâmbătă, 27 Martie 2021 09:46 45.91.22.*** Link la comentariu
  7
  4

  Exista multa ignoranta,corect,dar sa ne intrebam ce o genereaza cred ca ar fi mai util."Armata"de bugetari care si-a dorit locul acela,NUMAI pentru salariu si avantajele colaterale,fara avea vreo legatura cat de cat afectiv/emotionala cu ceea ce fac,fara a sti sa comunice absolut deloc,principiul fugii de raspundere,cvasi generalizat,incompetenta profesionala care sare lejer de 70%...Asta anihileaza speranta,lipsa acesteia alimentand explozia de neincredere la nivelul perceptiei publice cu rate de crestere exponentiale...Ce e mai trist e ca avem bugetarii care ii meritam,sunt dintre noi,ai nostri...sunt ca noi...i-am ales,numit,instalat etc...Oricat am fugi de oglinda, nu inseamna ca ea dispare,sau ca ar arata altceva...

  Raportează
 • postat de Pandemia de prostie Sâmbătă, 27 Martie 2021 00:30 77.111.247.*** Link la comentariu
  10
  24

  Ne-am saturat de abureala si de minciuni.
  Vrem sa ni se dea RAPORTUL zilnic in legatura cu modul de calcul si cu provenienta tuturor acestor numere pandemice misterioase cu care ne tot imbrobodesc cu totii, incapand de la guvernanti si pana la presa.
  Guvernantii iau salarii de sute de milioane lunar din banii populatiei acestei tari asa ca sunt datori sa iasa cu explicatii CLARE si RAPIDE.
  Terminati cu prosteala si prezentati toata filiera pe care "rasar" toate aceste numere surpriza, zi de zi, fara ca cineva sa lamureasca populatia cu absolut nicio explicatie in legatura cu toate aceste masuri si calcule secrete despre care ni se prezinta doar o hotarare finala, seaca, fara sa ni se spuna absolut nimic despre cine sunt cei care hotarasc si calculeaza toate aceste numere surpriza cu care suntem aiuriti de un an de zile incoace.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.