De-a baba-oarba în scenariul roşu

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Treptat, tot mai multe zone din ţară intră sub presiunea unor noi restricţii vizând reducerea răspândirii coronavirusului. Inclusiv Galaţiul a trecut de fatidicul prag al incidenţei cazurilor de 4 la mie, ceea ce înseamnă libertate de mişcare mai puţină, magazine închise mai devreme, activităţi economice blocate etc.

Acest val al scenariilor roşii vine după ce, la un moment dat, aproape toate judeţele ţării reuşiseră să intre în palierul moderat sau scăzut al cazurilor de infectări. Atunci s-au mai destins lucrurile, mai ales că începuse campania de vaccinare, dar un semnal de alarmă tot exista: în ţările din vestul Europei deja era tot mai prezent "al treilea val" de infectări!

Dincolo de mutaţiile pe care virusul poate să le capete la un moment dat, cu toate consecinţele care decurg de aici, un motiv de îngrijorare îl constituie relativizarea, la nivelul autorităţilor centrale, a măsurilor de prevenţie. Până în prezent, dacă privim cum au evoluat lucrurile în ultimul an, se poate observa că există un oarecare tipar al pandemiei, iar România este cu aproximativ trei săptămâni în urma evoluţiilor din vest. Prin urmare, acest al treilea val - generat în special de tulpina britanică - nu ar fi trebuit să fie tocmai o surpriză. Dar, dacă e să vă amintiţi, măsurile de destindere s-au aplicat, chiar dacă era evident că vom fi din nou loviţi.

Desigur, se pot găsi explicaţii pentru destinderea măsurilor - unii s-au gândit că economia, oamenii aveau nevoie de "o gură de oxigen" - pe de altă parte, tot acest joc de-a baba oarba, dincolo de micile avantaje pe termen scurt, generează pierderi şi confuzie pe termen lung.

După mai bine de un an de pandemie, tot nu avem un tipar predictibil al măsurilor pe care, la un moment dat, le pot lua autorităţile. Predictibilitatea este la fel de importantă ca vaccinarea! Din păcate, totul a fost relativizat - politicienii preferă termenul "flexibilizat" - astfel încât, pentru un agent economic, de exemplu, e aproape imposibil să-şi facă un plan. Ba se închide, ba se deschide, ba se respectă un prag, ba nu se respectă, ba apar "condiţii locale specifice" şi aşa mai departe.

Şi uite-aşa, economia pierde, pierd şi angajaţii, scad şi încasările la buget, iar peste toate nici cu sănătatea nu stăm mai bine.

Citit 1488 ori Ultima modificare Luni, 29 Martie 2021 02:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.