Ce facem după pandemie

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La începutul anului trecut, atunci când știrile despre un misterios virus din China erau încă trecute la rubrica "Și altele", România se afla pe primul loc în Europa în privința morților din cauze evitabile. Un raport al Eurostat scotea în evidență faptul că, de regulă, bolile cronice precum diabetul, cancerul sau tuberculoza sunt diagnosticate în țara noastră în stadii avansate, atunci când tratamentele disponibile nu mai sunt atât de eficiente. Acest fapt, dar și o alimentație nesănătoasă și excesul de alcool făceau din noi campionii continentului la numărul deceselor care ar putea fi prevenite.

Anul trecut, după izbucnirea pandemiei, numărul de noi cazuri diagnosticate de tuberculoză, cancer sau diabet a fost mai mic, în medie, cu o treime, așa cum arată Institutul Național de Sănătate Publică. Departe de a fi o veste  bună, prăbușirea cazurilor nou diagnosticate ascunde o realitate cât se poate de dură: de frica infecției cu noul coronavirus sau pentru că, în 2020, accesul la servicii medicale a fost mult mai dificil, mii de români au ales să amâne prezentarea la medic, în ciuda simptomelor de boală.

Problema este însă că, în lipsa unui diagnostic și a unui tratament corespunzător, majoritatea bolilor cronice nu stagnează, ci se agravează progresiv, provocându-le pacienților o suferință inutilă.

Cu toate că efectele încep deja să se vadă, consecințele acestei subdiagnosticări masive vor deveni extrem de grave, mai ales pe parcursul următorilor ani. Din păcate, România nu are și nici nu va avea prea curând un sistem medical capabil să facă față unui număr foarte mare de pacienți cronici cu afecțiuni în stadii avansate. Chiar și înainte de pandemie, mulți pacienți cronici, mai ales locuitori de la sate, nu mai țineau deloc legătura cu medicul și ajunseseră să "trateze" boli grave cu aspirină și paracetamol.

Este esențial să nu alegem să trăim cu boala, oricare ar fi ea, până ce lucrurile se vor îndrepta și vom putea merge din nou în relativă siguranță la medic și la spital. Mai ales când vine vorba despre sănătate, amânarea nu are nicio justificare reală.

Citit 1461 ori Ultima modificare Vineri, 09 Aprilie 2021 16:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.