Ce facem după pandemie

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
2 comentarii

La începutul anului trecut, atunci când știrile despre un misterios virus din China erau încă trecute la rubrica "Și altele", România se afla pe primul loc în Europa în privința morților din cauze evitabile. Un raport al Eurostat scotea în evidență faptul că, de regulă, bolile cronice precum diabetul, cancerul sau tuberculoza sunt diagnosticate în țara noastră în stadii avansate, atunci când tratamentele disponibile nu mai sunt atât de eficiente. Acest fapt, dar și o alimentație nesănătoasă și excesul de alcool făceau din noi campionii continentului la numărul deceselor care ar putea fi prevenite.
Anul trecut, după izbucnirea pandemiei, numărul de noi cazuri diagnosticate de tuberculoză, cancer sau diabet a fost mai mic, în medie, cu o treime, așa cum arată Institutul Național de Sănătate Publică. Departe de a fi o veste  bună, prăbușirea cazurilor nou diagnosticate ascunde o realitate cât se poate de dură: de frica infecției cu noul coronavirus sau pentru că, în 2020, accesul la servicii medicale a fost mult mai dificil, mii de români au ales să amâne prezentarea la medic, în ciuda simptomelor de boală.
Problema este însă că, în lipsa unui diagnostic și a unui tratament corespunzător, majoritatea bolilor cronice nu stagnează, ci se agravează progresiv, provocându-le pacienților o suferință inutilă.
Cu toate că efectele încep deja să se vadă, consecințele acestei subdiagnosticări masive vor deveni extrem de grave, mai ales pe parcursul următorilor ani. Din păcate, România nu are și nici nu va avea prea curând un sistem medical capabil să facă față unui număr foarte mare de pacienți cronici cu afecțiuni în stadii avansate. Chiar și înainte de pandemie, mulți pacienți cronici, mai ales locuitori de la sate, nu mai țineau deloc legătura cu medicul și ajunseseră să "trateze" boli grave cu aspirină și paracetamol.
Este esențial să nu alegem să trăim cu boala, oricare ar fi ea, până ce lucrurile se vor îndrepta și vom putea merge din nou în relativă siguranță la medic și la spital. Mai ales când vine vorba despre sănătate, amânarea nu are nicio justificare reală.

Citit 970 ori Ultima modificare Vineri, 09 Aprilie 2021 16:37

2 comentarii

 • postat de GUVIDU sa traiasca ! Sâmbătă, 10 Aprilie 2021 18:46 77.111.246.*** Link la comentariu
  4
  9

  Daca o mai tinem cu "pandemia" un an de zile o sa ne trezim ca au disparut toate bolile !!!
  Daca ne-ar asigura "specialistii si expertii" ca "virusul ucigas mutant" ar putea rezolva si problema mortilor proveniti din accidentele auto, eu sunt de acord sa port masca si in casa !!!

  Raportează
 • postat de Ocroteste doamne poporul tau..... Sâmbătă, 10 Aprilie 2021 09:41 89.39.81.*** Link la comentariu
  2
  8

  Ba si asa erau aroganti si se credeau Dumnezei in materie de medicina.Inchipuiti-va acum in plina pandemie ,daca ajungi la medic in cel mult doua trii luni .Si cu bani nuuu asa cu mana in p...a am vinit si io la voi ...nene doctorule.Si cum la videcarile de boli cronice stam nu prost ....ci nu stam deloc,cea mai simpla forma e aceea de ...cotizant permanent la farmacie,luna de luna,an de an ,si La multi Ani.Si la Cancere si la diabet si la TBC si la orice boala care la noi nu se trateaza ci se prelungeste chinul.Personal nu mie frica de covid cat mie frica de stat la rand la cabinet cate doua ore cand sunt doar eu la rand,si de umplut sertarul cu buline care daca nu-si fac efectul mi se schimba tratamentul.Sau procentul de substanta activa .Am ajuns sa spun ca Alecsandri in Andrii Popa;,Din zei de-am fi scoboratori,Co moarte tot suntem datori''.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro