Rivalitatea dintre Galaţi şi Brăila, redusă cu nişte kilometri

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Distanţa de 20 de kilometri dintre cele mai apropiate, dar şi cele mai rivale oraşe din România, Galaţiul şi Brăila, se va reduce la numai 11 kilometri. Cel puţin aşa prevede contractul proaspăt semnat pentru construirea drumului expres care va lega (în sfârşit!) cele două municipii, începând cu anul 2023, dată preconizată, uşor optimist, ţinând cont că nouă ne-a ieşit februarie 2024 la socoteli, pentru încheierea lucrărilor.
După zeci de ani în care administraţiile din ambele oraşe l-au invocat în campaniile electorale, mimând intenţia de a se aşeza la masa tratativelor, când în realitate nu aveau nicio tragere de inimă, iată că drumul expres se va face la iniţiativa guvernanţilor. Până la urmă e un demers firesc ca cei de "sus" să încerce să pună capăt rivalităţii dintre cele două oraşe, pentru că, în vremuri comuniste, tot cei de la "centru" au contribuit la adâncirea acestei uri, devenite istorică, prin decizia de a industrializa puternic Galaţiul, în detrimentul urbei vecine. De altfel, în ultimele cinci secole (Galaţiul este atestat de la 1445, Brăila de la 1368) nu a existat niciun moment în care cele două comunităţi să colaboreze cu adevărat, cele două porturi la Dunăre aflându-se mai tot timpul în competiţie pentru a deţine supremaţia economică şi comercială. 
Construirea acestui drum expres, care va stabili o conexiune şi cu podul de peste Dunăre, ar trebui să reducă nu numai numărul kilometrilor dintre cele două oraşe, aflate la o azvârlitură de băţ unul de celălalt, ci şi dimensiunea orgoliilor locuitorilor lor, dar mai ales cea a cârmuitorilor lor. E vorba de o mulţime de oportunităţi de dezvoltare economică, întrucât cei 11 kilometri vor lega, şi prin intermediul podului, trei regiuni geografice şi economice, Moldova, Muntenia şi Dobrogea. Prin urmare, chiar dacă riscă să-i lase pe cârcotaşi fără o sursă constantă de bancuri bazate pe rivalitatea dintre gălăţeni şi brăileni, administraţiile celor două municipii ar trebui să se gândească serios să se aşeze la masa tratativelor, fiindcă, numai în acest mod, cetăţenii de pe ambele maluri ale Siretului vor avea de câştigat.Citit 2732 ori Ultima modificare Vineri, 16 Aprilie 2021 03:27

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Katia
  Vineri, 16 Aprilie 2021 22:59
  89.136.0.***
  Daca cele doua orase prin competentii idoti alesi/numiti se uneau, formau un real pol de putere si o oportunitate pentru investitori (in proiecte de autostrada, aeroport, fabrici de echipamente etc. Dar teama acelor bugetari si politruci de a nu-si pierde scaunele si influenta nu a permis dezvoltarea metropolitana. Singura varianta este sa nu-i votam pe acesti vesnici primari si parlamentari de Galati si de Braila. Nu conteaza cum se va numi orasul/judetul, conteaza investitiile, locurile de munca si oamenii competenti, chiar de va fi nevoie sa-i aducem din tairle de unde au plecat, sau sa-i importam din Japonia. Ca tot au un pod aici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lucratoru Roman
  Vineri, 16 Aprilie 2021 08:54
  89.39.81.***
  Astia nu mai termina cu prostiile.Ba minciuna e o vorba care se spune spre a fi crezuta.Si ATAT.E doar o vorba a iesit a plecat sa risipit precum un vant tras de un c.r si de aia aceasta vorba nu are nici o valoare iar cel ce o lanseaza e luat in deradere sau ignorat de omul cu bun simt in el.De 30 de ani se fac ,tunele,aeroporturi ,autostrazi,si inafara de borduri si pavele nu am vazut mai nimic decat un mare inceput de pod inaaaalt,La piloni ,care Este dar lipsaste cu desavarsire,si daca il vad terminat dupa ce se vor umple de bani furati nepotii celor care fura acum.....va fi maaaare minune.
  7
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.