Supertalente şi oportunităţi făcute praf de indiferenţa autorităţilor

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

În timp ce o firmă de software fondată în România ajunge să fie listată în premieră la bursa din New York, iar valoarea acţiunilor sale reprezintă cam o şesime din PIB-ul ţării şi o treime din datoria externă de 122 miliarde de dolari, Galaţiul îşi permite să piardă Parcul de Soft, să-l facă una cu pământul, încet, dar sigur. Este evident că inteligenţa artificială este un domeniu de perspectivă peste tot în lume, aici regăsindu-se cele mai mari posibilităţi de dezvoltare economică şi de câştig. Iar noi ne permitem să fâsâim, până la desfiinţare, o asemenea oportunitate, care a fost unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în oraş în perioada postdecembristă.

A fost primul din România, înfiinţat în urmă cu 20 de ani şi ar fi trebuit să devină o bază reală de dezvoltare a oraşului, autorităţile să se implice în folosirea lui în toate domeniile, pentru că absolut în toate domeniile software-ul e acum la el acasă. Dacă există minţi vizionare care să ştie cum se face asta. Aşa s-a întâmplat cu unele parcuri de soft înfiinţate după modelul nostru în alte oraşe şi zone ale ţării. Au devenit motor de dezvoltare locală, în timp ce noi, gălăţenii, ne-am priceput doar să punem lacăt acestei oportunităţi. Sediul Parcului de Soft a fost vândut anul trecut de către proprietar, iar autorităţile locale, care ar fi avut întâietate în achiziţionarea lui nu au mişcat un deget. Ba mai rău, deşi au identificat vag câteva soluţii pentru relocare, s-a stat cu mâinile în sân şi nu s-a întâmplat absolut nimic de aproape un an. Între timp, firmele de soft s-au închis, nemaiavând un spaţiu unde să funcţioneze, iar instituţia care ar fi trebuit să aducă Galaţiului câteva sute de locuri de muncă, mai are acum doar un singur angajat - contabila. Nici măcar director!

Aveam logistica şi am făcut-o praf. Avem inteligenţă naturală orientată spre producere de inteligenţă artificială. Asta o demonstrează nenumăratele premii, inclusiv internaţionale, obţinute de elevii şi tinerii gălăţeni la concursurile de robotică. Pentru că sunt conectaţi la realitatea în care trăiesc, ei chiar ştiu unde trebuie să-i ducă viitorul. Păcat că nu au acelaşi simţ al orientării şi autorităţile. Nu am văzut niciun proiect din partea lor prin care să-i coopteze şi să-i încurajeze pe aceşti copii. Dar pentru asta le-ar trebui viziune şi interes.

Citit 1166 ori Ultima modificare Joi, 29 Aprilie 2021 01:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.