Vaccinarea și jocul relaxărilor

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
2 comentarii

Deschiderea primului centru de vaccinare drive-thru din Galați s-a dovedit, cel puțin până acum, un succes. Au fost peste 800 de gălățeni care au dorit să se vaccineze, duminică, direct în mașină, în parcarea mall-ului de pe bulevardul Coșbuc, mai mulți decât în oricare alt centru de vaccinare disponibil în oraș și în județ.
Motivele acestui "apetit" pentru imunizare pot fi mai multe: că a fost vorba despre Pfizer și nu despre alt vaccin "anatemizat", că unii s-au săturat de așteptarea pe liste, că procesul de vaccinare a fost mai accesibil celor interesați, că oamenii s-au simțit mult mai în largul lor, în confortul propriei mașini, și nu în vreo sală oarecare sau în vreun centru de cine știe unde, că unii or fi fost convinși între timp să se vaccineze de speranța revenirii la o viață cât mai normală, cine știe... Cert este că, atât la aceste centre drive-thru, cât și la maratoanele vaccinării care s-au organizat și se organizează în alte orașe, românii continuă să vină în număr mare.
Nu încape îndoială că un imbold pentru vaccinare vine și de la autorități, care parcă flutură o capă roșie, a relaxărilor, ca la o coridă, în fața oamenilor sătui de restricții. Ziua de 1 iunie a devenit un simbol al promiselor relaxări, chiar dacă ritmul vaccinărilor nu susține acest lucru. Oamenii vor concedii, vor nunți și botezuri, vor chiar și înmormântări făcute după tradiție și nu cu restricții, vor să se plimbe, vor la teatru și la film, vor să stea în cafenele și restaurante, vor să se ducă unde vor, când vor și cu cine vor. Îi poate condamna cineva?
Sunt tot mai multe propuneri ca viața să înceapă să revină la normal, dar... pentru cei vaccinați. Pentru aceștia, se propune eliminarea limitărilor de 30 și 50 la sută privind capacitatea de servire în baruri și restaurante, se propune redeschiderea de evenimente cu mai mult de 20 de persoane - cum ar fi nunți, botezuri și evenimente private - dar pentru persoanele vaccinate, testate sau imunizate în urma vindecării de Covid-19. Alte propuneri de relaxare vizează rata de vaccinare la nivel județean sau regional. Astfel, acolo unde gradul de imunizare este de 50 la sută, masca ar urma să nu mai fie obligatorie în aer liber, iar restricțiile de deplasare pe timpul nopții să fie eliminate. La 70 la sută grad de vaccinare, obligația de a purta mască în spațiile publice ar fi, de asemenea, eliminată.
Acestea toate sunt încă la stadiul de propuneri, dar sună îndeajuns de bine astfel încât românii să se vaccineze în număr cât mai mare, dacă nu de voie, măcar de nevoie.

Citit 898 ori Ultima modificare Luni, 10 Mai 2021 20:52

2 comentarii

 • postat de O Romanie (A)normala Miercuri, 12 Mai 2021 09:44 77.111.247.*** Link la comentariu
  2
  8

  Oare cat de atrofiat cerebral poate sa fie cineva ca sa se lase prostit sa se vaccineze doar pentru a putea merge la plaja sau la o terasa ca sa bea o apa plata si astea...PE BANII LUI, nici macar nu i le da cineva cadou pentru ca s-a vaccinat?!!! :)))

  Ma gandesc, oare cei care se vaccineaza cu turma prin parcari sau pe la coltul strazii sau pe cine mai stie unde nu s-a mai pomenit asa ceva niciodata, nicaieri, oare toti astia considera ca e normal si sigur din punct de vedere medical si a legislatiei in vigoare care se refera la raspandirea bolilor contagioase, ca sa te vaccinezi la...semafor (de exemplu!) ?!

  Raportează
 • postat de George Marți, 11 Mai 2021 19:46 89.136.76.*** Link la comentariu
  13
  4

  Oricum cei care s-au vaccinat sunt aiua care asteptau pe liste mult si bine. Doar nu va inchipuiti ca antivaccinistii sunt asausor de convins. Pe aia doar 1 kg de faina si 1 litru de ulei primite pomana, ii va convinge.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.