Ignoranța noastră cea de toate zilele

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
1 comentariu

Entuziasmul stârnit acum câteva luni de vestea că omenirea are la dispoziție nu unul, ci mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 este deja de domeniul trecutului. Pentru că numărul celor care doresc să se vaccineze este din ce în ce mai scăzut, virusul are toate șansele să lovească din nou, în perioada următoare. Trist este că acest lucru putea fi lesne împiedicat, dacă în calea campaniei de vaccinare nu intervenea ignoranța noastră cea de toate zilele.
Ca nivel al educației, românii stau cam cel mai rău din Europa. Nu știm noțiuni elementare, unii dintre noi nici măcar nu știu să localizeze ficatul în corp, dar suntem printre campioni atunci când vine vorba de convingeri și de dat cu părerea. Lipsa educației lasă în mulți dintre cei din jurul nostru un gol care poate fi numai bine umplut cu teorii ale conspirației și cu păreri pseudo-științifice. În lipsa gândirii critice, chiar și la cel mai elementar nivel, mulți români plonjează cu pasiune în balta cu dejecții sfertodocte.
Cum altfel am putea explica de ce atât de mulți oameni refuză un vaccin demonstrat a fi sigur, preferând să rămână total neprotejați în fața unui virus potențial mortal? Probabil că au auzit că pentru cei tineri și sănătoși coronavirusul nu este un pericol. Însă, la fel de bine cum se tem de eventualele efecte adverse ale vaccinului, s-ar putea teme și de mult mai posibilele efecte pe termen lung și încă neștiute ale infecției cu SARS-CoV-2.
Teama aceasta, demnă de cele mai dubioase superstiții, este cu atât mai greu de înțeles și mai condamnabilă cu cât fiecare dintre cei încă nevaccinați poate vedea că milioanelor de români care au mers să se vaccineze nu le-a crescut nicio mână în plus și nici nu sunt internați cu sutele la terapie intensivă.
Faptul că acum putem să ne bucurăm de o serie de libertăți interzise lunile trecute, faptul că sistemul medical își poate trage, în sfârșit, sufletul, se datorează în mare parte tocmai celor care ne-am vaccinat.
Efortul a milioane de români de a merge să se vaccineze și efortul autorităților de a aduce atât de multe doze în țară nu sunt însă de ajuns, în lipsa unui număr și mai mare de persoane vaccinate. Doar așa ne-am putea lua adio de la virusul care ne-a schimbat practic viața în ultimele 15 luni.

Citit 692 ori Ultima modificare Joi, 10 Iunie 2021 21:28

1 comentariu

 • postat de Eu e mai jmecher k kovidul Vineri, 11 Iunie 2021 13:33 5.13.197.*** Link la comentariu
  7
  8

  Articolul nu are cum să fie pentru ei,pentru că nu știu să citească.
  Dacă prin absurd știu,nu înțeleg mesajul!
  Dacă îl înțeleg,nu vor pentru că de spre asta e vorba:despre traiul în comun.ei sunt singuri pe planetă,e un război doar între ei și virus.Nu există alți oameni!!!Contează doar interesul lor egoist,de moment!!!Ei nu gândesc pentru o perioadă mai mare de cinci minute!!!!
  Deci articolul nu e pentru ei,e scris degeaba!!!!

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro