Manual despre cum să NU înveți istoria

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Fetița mea a primit deja noile manuale pentru clasa a IV-a. La fel de nerăbdător le-am așteptat și eu, mai ales că îi spusesem că va învăța istoria, materie pe care o iubeam în anii de școală. I-am zis și de geografie, cu care de asemenea urmează să se întâlnească pentru prima dată în clasa a IV-a. Ajunși acasă, n-am mai avut răbdare și am deschis amândoi manualele respective. Am început cu istoria. La început, uimire; apoi, stupoare; spre final, nu-mi venea să cred ce văd. Iar la final de tot, am început să vorbesc singur. Nu am fost cadru didactic, nu am predat niciodată, nu am contribuit la realizarea vreunui manual, dar știu ce am învățat la școală și, mai ales, cum am învățat. Știu cum arăta o lecție din manual "pe vremea mea", dar ceea ce am văzut acum nu semăna cu nimic din ce știam.
Manualul de istorie de astăzi are un aspect complet tabloidizat al lecțiilor, cu mici fragmente disparate și cu "Știați că"-uri aruncate prin pagini fără nicio noimă, cu poze care n-au legătură cu conținutul din paginile respective, un talmeș-balmeș greu de imaginat. Știu că istoria, înainte de toate, se bazează pe cronologie, pe contexte istorice, pe fapte. La clasa a IV-a, e prima dată când copiii studiază istoria, așa că m-am așteptat să li se spună, măcar la început, despre originea și formarea poporului român. Nici vorbă! Primele mențiuni despre daci și romani apar dincolo de jumătatea primului semestru, pe la paginile 30-40. Înainte de asta, copiilor li se spune că familia este un lucru foarte important (corect, dar există și manuale de educație civică), li se arată un arbore genealogic al unui oarecare "Săndulescu", li se arată poze de la nunți, botezuri, dintr-o sală de operă sau de la un hotel, li se mai aruncă, printre "Știați că"-uri, o poză cu una din misiunile Apollo și sunt informați când a adoptat ONU Carta drepturilor copiilor. Abia apoi li se vorbește, foarte pe scurt, de daci și de romani, de Decebal, Traian, Gelu, Glad și Menumorut. Nicio vorbă de "varză, viezure", nicio vorbă de ginta latină, că nu e timp, primul semestru se încheie, deja, cu Al.I. Cuza.
Să nu mai spun că în manualul de "Limba și literatura română" mai mult de jumătate dintre autori sunt străini. Sau că în manualul de geografie am întâlnit una dintre cele mai stupide teme: copiilor li se arată un stadion de fotbal desenat și trebuie să "comenteze" acțiunile sportive în genul "Jucătorul X avansează spre Nord și este flancat la Sud-Vest de jucătorul Y". Geografie, nu glumă!
Respect dascălilor care, cu asemenea manuale, reușesc să-i învețe ceva pe copiii noștri și să-i facă să le și placă ceea ce învață!

Citit 1071 ori Ultima modificare Luni, 21 Iunie 2021 20:38

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de ELLA
  Marți, 22 Iunie 2021 16:55
  89.136.184.***
  Fratilor va rog sa va trziti.Am vazut ce au dat azi la evaluare la clasa a opta.Cred ca nu sintem normali la cap daca asa credem ca vom dezvolta interesul celor mici pentru invatat.Cine a permis sa apara asemenea manuale pe bancile elevilor?Ce tineri vom scoate noi de pe bancile scolii cu asemenea aberatii de manuale?Unde sint manualele dupa care au invatat bunicii nostri si noi?Cred ca vor sa distruga aceasta natie,daca nu o pot ocupa.
  0
  4
  Raportează
 • postat de MIHAIL
  Marți, 22 Iunie 2021 15:24
  5.13.148.***
  ,,UBI BENE,UBI PATRIA,,!Decat sa -ti cheltuiesti viata in lipsuri si minciuna,intr-o tara guvernata ca in ultimii 30 de ani,mai bine ,daca esti capabil,pleci in lumea mare,unii abia asteapta sa se bucure de competenta si seriozitatea ta!COPILUL MEU UNIC a studiat si a ramas in Germania,este acolo de 19 ani,nici prin cap nu-i trece sa se intoarca in tara ,decat sa ne vada ,de 2-3 ori pe an si mai mergem si noi acolo....ESTE si cetatean german cu toate drepturile...CEEA ce a facut-o sa se decida categoric nu a fost in primul rand banul,in primul rand gradul de civilizatie si respectul fata de OM!!!
  3
  1
  Raportează
 • postat de pro
  Marți, 22 Iunie 2021 10:23
  82.208.137.***
  Copilul meu a terminat clasa a-XII-a si au invatat la Istorie mai multe informatii si mai corecte decat invatam noi in anii lui Ceausescu.
  Practic e in stare sa expuna intreaga istorie a Romanilor, cu ani si evenimente importante, fara influente comuniste ori mistica dacica, religioasa sau legionara.
  Ca sa aflu istoria adevarata nu tampeniile comuniste, prin 1988 am luat la sala de lectura V A Urechia: Parvan, AD Xenopol, Nicolae Iorga si C Giurascu (tatal), Petre P Panaitescu. Astazi esenta (ipotezele validate de cercetari) din aceste tratate se gaseste in manuale, iar la clasa se expun si opiniile unor istorici precum Vlad Georgescu, Neagu Djuvara, Florin Constantiniu, Stelian Tanase din carti aparute dupa prabusirea sistemului comunist.
  Concluzia ar fi ca istorie se invata in liceu , in clasele primare se incearca trezirea curiozitatii, uneori prin metode controversate.
  15
  10
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 22 Iunie 2021 09:11
  5.13.133.***
  Asa se intampla cu scoala in general. Cine vrea sa aprofundeze, studiaza individual. Pana una alta, pe spinarile noastre, ale parintilor, cade aceasta greutate, noi trebuie sa corectam neajunsurile scolii, spre marea dezamagire a celor care traiesc cu impresia ca daca trimit copilul la scoala, se ocupa aia el nu mai trebuie sa faca nimic ca parinte. Trebuie sa ne ocupam noi de ei acasa, scoala nu mai e din pacate un proces de masa, care sa cuprinda toti copiii, evident ca nu e bine pentru ca de aia ies din scoala fara sa stie sa-si scrie numele, singurul lucru pe care il vad eu de luat in seama este ca parintii sunt astfel obligati sa nu lase totul pe seama scolii si a profesorilor, trebuie sa le completeze munca acestora. Invatamantul este o mizerie dar trebuie sa muncim noi acasa cu ei, Statul care se ocupa de toate si are grija de noi nu exista si nu a existat niciodata...Noi, aceiasi parinti care ne zburlim acum ca nu, sa piara dracul dintre noi acum, cand vor astia sa ne invete copiii ce-i aia boala cu transmitere sexuala, sarcina, contraceptie, contact sexual etc. Noi, care dupa amiezele nu avem timp sa corectam mizeriile din manuale si sa le punem in mana o carte de istorie, pentru ca stam cu ochii in televizor
  2
  14
  Raportează
 • postat de rodax
  Marți, 22 Iunie 2021 08:53
  193.231.148.***
  manuale facute dupa indicatiile neomarxistilor din vest.se urmareste emascularea populatiei albe si aservirea ei noilor veniti,in ideea ispasirii pacatelor albilor pentru colonialism si sclavagismul la care au fost supuse populatiile non europene in secolele trecute(a se vedea si ingenunchierea jucatorilor la campionatul european de fotbal inaintea meciurilor).
  8
  13
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 22 Iunie 2021 01:12
  5.13.224.***
  Totul este intentionat, ca aceastra natie sa-si piarda toata valorile! De la tocanirea industriei de 31 de ani, indatorirea ei pe hartie... prin spaga autoritatilor.. motoritatilor scursurilor in genere... alungarea mai ceva ca intr-un razboi peste hotare a proprii natii... aia cu chipiul pe cap ne-au pus gand rau demult.. impreuna cu insectantii...

  Cel mu mustatza taiata a simtit asta demult... de asta a incercat ceva... toate se leaga... daca ai creier... cand nu crezi ce ti se spune... ci ai propriile opinii deranjezi sistemul cancerigen!
  8
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.