Țara talentelor pierdute

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Un sondaj recent dat publicității de ManpowerGroup arată că firmele românești au cele mai ridicate intenții de angajare din ultimii 12 ani. În același timp, însă, tot companiile românești au și printre cele mai mari dificultăți în a găsi personal adecvat, deoarece deficitul de talente din România este al doilea cel mai mare la nivel global, după cel înregistrat de India. Nu vorbim doar despre sectoare unde munca este multă și prost plătită, cum ar fi cel al turismului de pe litoral, ci despre o tendință oarecum generală, care afectează fiecare domeniu de activitate.

Tot ce România a făcut și, mai ales, ce nu a făcut, ca societate, în ultimele trei decenii, a contribuit la penuria de personal calificat de pe piața autohtonă a muncii. Exodul românilor către țări cu un nivel mai ridicat de trai și cu o calitate mai bună a vieții a condus, automat, și la o pierdere masivă și bruscă a profesioniștilor din aproape orice domeniu.

În timp ce mulți dintre cei mai talentați și mai bine pregătiți profesional au migrat către Vest, școala românească nu a făcut nimic concret pentru a acoperi acest gol. Din contră, reformele de fațadă, corupția generalizată și numirile politice din Educație au creat un sistem rigid și total neadaptat la realitățile actuale și la cerințele reale ale mediului economic. Dacă încă ne mai menținem pe linie de plutire în ceea ce privește învățământul, acest lucru se datorează exclusiv acelor cadre didactice care încă își fac treaba cu pasiune și cu dedicație. Un merit la fel de mare îl au însă și părinții capabili și dispuși să investească sume apreciabile în pregătirea copiilor lor, pe lângă ceea ce sistemul gratuit de învățământ din România le oferă acestora.

Tot incompetența și nepăsarea politicienilor sunt răspunzătoare pentru punerea pe butuci a învățământul tehnic și profesional din țara noastră. A devenit deja destul de greu să găsești un meseriaș bun în ceea ce face, iar acest lucru va deveni și mai anevoios, în viitor.

Deficitul de talente și, în sens mai larg, lipsa personalului calificat ajung să ne afecteze pe fiecare dintre noi, în moduri diverse și greu de anticipat. Pentru a stopa acest fenomen și pentru a repara răul deja făcut este nevoie de ani de zile de muncă susținută și de reforme reale. Întrebarea este dacă mai are cine să facă acest efort și dacă el chiar este dorit de masa amorfă a celor obișnuiți să trăiască cu gândul doar la trecut.

Citit 1315 ori Ultima modificare Vineri, 17 Septembrie 2021 23:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.