Țara talentelor pierdute

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Un sondaj recent dat publicității de ManpowerGroup arată că firmele românești au cele mai ridicate intenții de angajare din ultimii 12 ani. În același timp, însă, tot companiile românești au și printre cele mai mari dificultăți în a găsi personal adecvat, deoarece deficitul de talente din România este al doilea cel mai mare la nivel global, după cel înregistrat de India. Nu vorbim doar despre sectoare unde munca este multă și prost plătită, cum ar fi cel al turismului de pe litoral, ci despre o tendință oarecum generală, care afectează fiecare domeniu de activitate.
Tot ce România a făcut și, mai ales, ce nu a făcut, ca societate, în ultimele trei decenii, a contribuit la penuria de personal calificat de pe piața autohtonă a muncii. Exodul românilor către țări cu un nivel mai ridicat de trai și cu o calitate mai bună a vieții a condus, automat, și la o pierdere masivă și bruscă a profesioniștilor din aproape orice domeniu.
În timp ce mulți dintre cei mai talentați și mai bine pregătiți profesional au migrat către Vest, școala românească nu a făcut nimic concret pentru a acoperi acest gol. Din contră, reformele de fațadă, corupția generalizată și numirile politice din Educație au creat un sistem rigid și total neadaptat la realitățile actuale și la cerințele reale ale mediului economic. Dacă încă ne mai menținem pe linie de plutire în ceea ce privește învățământul, acest lucru se datorează exclusiv acelor cadre didactice care încă își fac treaba cu pasiune și cu dedicație. Un merit la fel de mare îl au însă și părinții capabili și dispuși să investească sume apreciabile în pregătirea copiilor lor, pe lângă ceea ce sistemul gratuit de învățământ din România le oferă acestora.
Tot incompetența și nepăsarea politicienilor sunt răspunzătoare pentru punerea pe butuci a învățământul tehnic și profesional din țara noastră. A devenit deja destul de greu să găsești un meseriaș bun în ceea ce face, iar acest lucru va deveni și mai anevoios, în viitor.
Deficitul de talente și, în sens mai larg, lipsa personalului calificat ajung să ne afecteze pe fiecare dintre noi, în moduri diverse și greu de anticipat. Pentru a stopa acest fenomen și pentru a repara răul deja făcut este nevoie de ani de zile de muncă susținută și de reforme reale. Întrebarea este dacă mai are cine să facă acest efort și dacă el chiar este dorit de masa amorfă a celor obișnuiți să trăiască cu gândul doar la trecut.

Citit 1050 ori Ultima modificare Vineri, 17 Septembrie 2021 23:45

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de eu
  Luni, 20 Septembrie 2021 11:46
  193.231.148.***
  Pai la ce vreti sa se gandeasca masa amorfa? la viitor? Nu numai parerea mea ci si a specialistilor, neuronul este singura celula a omului care nu se mai regenereaza dupa o varsta; de aceea poporul este rezistent la schimbare, mai ales la schimbare brusca
  0
  0
  Raportează
 • postat de pro
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 19:02
  5.13.160.***
  Domnule jurnalist, Galatiul nu are nevoie de oameni bine calificati.
  Daca vrei om bine calificat, plateste-i salariu: ex pentru inginer - peste 1500 EURO net, scrie asta in anunt si iti vor veni si profesionisti.
  Majoritatea anunturilor ofera un job, nu un salariu, e trecut un job description cat mai stufos si nimic la informatii despre salariu. Traducerea: Patron istet caut fraieri sa munceasca pe salariu minim, eventual la negru...
  1
  19
  Raportează
 • postat de ITM
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 16:13
  77.111.246.***
  Patronii din Romania sunt ingrijorati de lipsa fortei de munca doar atat timp cat nu o au la dispozitie. Din prima secunda dupa angajarea de personal, angajatorii romani trec la atac...din acel moment singura grija a patronilor fiind cum sa te "arda", cum sa te jecmaneasca, cum sa abuzeze de legislatia muncii referitoare la angajati, cum sa te exploateze, sa te prosteasca si sa te fure.
  La toate aceste aspecte contribuie si controalele si masurile inexistente pe care Inspectoratul Teritorial de Munca (nu) le face.
  0
  17
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro