"Transurb a aplicat legislaţia cu privire la măsurile ce trebuie luate pe perioada stării de alertă, astfel că cetăţenii din municipiul Galaţi pot circula în siguranţă cu mijloacele noastre de transport în comun, aglomeraţia fiind evitată, iar distanţa de siguranţă între călători asigurată". Asta susţine operatorul într-un document oficial, transmis Primăriei şi Consiliului Local. Recunosc, am citit pasajul de câteva ori, să fiu sigură că pricep ce-a vrut să spună autorul şi dacă n-a mâncat o negaţie. Iar un gând nervos a întrebat aşa, ca de după blocurile gri: "Bă-băieţi, voi ce-aţi fumat înainte să scrieţi aşa ceva?!".
Pe bune?! Aglomeraţie evitată? Când? Unde? Şi îmi aminteam, în vară, pe la ceasurile 10-11, în staţia de la Spitalul Judeţean, câte autobuze şi troleibuze am lăsat să treacă pentru că nu voiam să urc într-un mijloc de transport în care călătorii stăteau ca boabele de strugure pe ciorchine, suflându-şi unul altuia în ceafă.
Sau de imaginile care explodau pe reţelele de socializare cu aglomeraţia creată în staţiile în care unu, două sau chiar trei autobuze "săreau" cursa din grafic. Şi cum se călătorea, apoi, respectând distanţarea fizică a sardelelor din conservă.
Paradoxal, nimeni dintre aleşi n-a sesizat afirmaţia Transurb într-un act oficial. Şi atunci m-am gândit că poate aşa se vede realitatea din birourile Transurb, ale Primăriei şi ale consilierilor locali. Că, în viziunea autorităţilor, gălăţenii călătoresc de plăcere, din an în Paşti! Aşa cum o fac şi oficialii, demonstrativ-populist, cu ocazia inaugurării vreunui nou mijloc de transport în comun sosit în oraş.
Ori poate că autorităţile n-au mai numărat călătorii-grămadă - deşi avem astfel de dispozitive în autobuze - ci doar tichetele de călătorie validate în mijlocul de transport. Şi atunci le-a dat o distanţare fizică de numa-numa! Acum nu zic că am fi cei mai corecţi călători din lume, doar mersul "cu naşul" e tradiţie veche. Dar, cel mai adesea, e o aventură să "scanezi" petecul de bilet într-un autobuz hârbuit, aflat în mişcare. Mie, sincer, îmi reuşeşte cam din trei încercări!
Şi dacă tot suntem distanţaţi şi neaglomeraţi, pot fi desfiinţate şi trasee, nu-i aşa? Pun pariu că, anul viitor, o să coborâm cu toţii în Ţigline şi de acolo vom lua alt autobuz către cartiere ori Potcoava, iar de-acolo către Gară, Port, Barieră sau unde-om mai vedea cu ochii. Pentru că nu merităm să fim consultaţi cu privire la modificarea sau desfiinţarea traseelor, iar aceste măsuri pot fi anunţate şi aplicate de pe o zi pe alta. Las’ că fraierii se obişnuiesc!