Cum a "rezolvat" Transurb aglomeraţia din autobuze

Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

"Transurb a aplicat legislaţia cu privire la măsurile ce trebuie luate pe perioada stării de alertă, astfel că cetăţenii din municipiul Galaţi pot circula în siguranţă cu mijloacele noastre de transport în comun, aglomeraţia fiind evitată, iar distanţa de siguranţă între călători asigurată". Asta susţine operatorul într-un document oficial, transmis Primăriei şi Consiliului Local. Recunosc, am citit pasajul de câteva ori, să fiu sigură că pricep ce-a vrut să spună autorul şi dacă n-a mâncat o negaţie. Iar un gând nervos a întrebat aşa, ca de după blocurile gri: "Bă-băieţi, voi ce-aţi fumat înainte să scrieţi aşa ceva?!".

Pe bune?! Aglomeraţie evitată? Când? Unde? Şi îmi aminteam, în vară, pe la ceasurile 10-11, în staţia de la Spitalul Judeţean, câte autobuze şi troleibuze am lăsat să treacă pentru că nu voiam să urc într-un mijloc de transport în care călătorii stăteau ca boabele de strugure pe ciorchine, suflându-şi unul altuia în ceafă.

Sau de imaginile care explodau pe reţelele de socializare cu aglomeraţia creată în staţiile în care unu, două sau chiar trei autobuze "săreau" cursa din grafic. Şi cum se călătorea, apoi, respectând distanţarea fizică a sardelelor din conservă.

Paradoxal, nimeni dintre aleşi n-a sesizat afirmaţia Transurb într-un act oficial. Şi atunci m-am gândit că poate aşa se vede realitatea din birourile Transurb, ale Primăriei şi ale consilierilor locali. Că, în viziunea autorităţilor, gălăţenii călătoresc de plăcere, din an în Paşti! Aşa cum o fac şi oficialii, demonstrativ-populist, cu ocazia inaugurării vreunui nou mijloc de transport în comun sosit în oraş.

Ori poate că autorităţile n-au mai numărat călătorii-grămadă - deşi avem astfel de dispozitive în autobuze - ci doar tichetele de călătorie validate în mijlocul de transport. Şi atunci le-a dat o distanţare fizică de numa-numa! Acum nu zic că am fi cei mai corecţi călători din lume, doar mersul "cu naşul" e tradiţie veche. Dar, cel mai adesea, e o aventură să "scanezi" petecul de bilet într-un autobuz hârbuit, aflat în mişcare. Mie, sincer, îmi reuşeşte cam din trei încercări!

Şi dacă tot suntem distanţaţi şi neaglomeraţi, pot fi desfiinţate şi trasee, nu-i aşa? Pun pariu că, anul viitor, o să coborâm cu toţii în Ţigline şi de acolo vom lua alt autobuz către cartiere ori Potcoava, iar de-acolo către Gară, Port, Barieră sau unde-om mai vedea cu ochii. Pentru că nu merităm să fim consultaţi cu privire la modificarea sau desfiinţarea traseelor, iar aceste măsuri pot fi anunţate şi aplicate de pe o zi pe alta. Las’ că fraierii se obişnuiesc!

Citit 3682 ori Ultima modificare Joi, 07 Octombrie 2021 23:45

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 09 Octombrie 2021 07:24
  5.13.203.***
  Una din solutii era lasare traseului 18 19 si 27 dar pina la ora de seara 18,30-19,00 multumind toti calatorii pina la Gr, Publica si tr 104 pina la Parc CFR , dar consultare publica intre primarie si cetateanul de rand e ca sarea-n ochi de fantezie .
  0
  5
  Raportează
 • postat de Dina
  Vineri, 08 Octombrie 2021 17:14
  178.138.34.***
  Când au scos 18 și 19 și au scurtat traseul 104 nu s-au gândit că studenții încep cursurile și o să fie aglomerat. Este aventură să circuli cu 102 și 105 la orele de varf. Ar trebui sa lungească traseul 104 pana la Parcul CFR.
  0
  5
  Raportează
 • postat de calator
  Vineri, 08 Octombrie 2021 15:04
  78.96.59.***
  Desi s-a marit nr. de autobuze ale traseului 11 (pe hartie), acum doua zile, dimineata intre 6.30 si 7, nu nu a venit niciunul. Pe la 7 cand in sfarsit a aparut p[rimul autobuz, nici nu te puteai apropia de el de plin ce era. Curata ,,rezolvare,, coane Fanica. Daca nu vine 11, jumatate din oras nu poate sa ajunga in strada Brailei. Frumos nu ?
  2
  14
  Raportează
 • postat de Adio! si n-am cuvinte!
  Vineri, 08 Octombrie 2021 12:24
  78.96.83.***
  Transurb-ul ca transurb-ul, ingrijorati ca lucreaza pe minus cu mana intinsa la Consilul Local care ar fi trebuit sa se ingrijoreze de doua mai mult, fiind in propria ograda:

  - o data ca aceasta institutie e intodeauna pe panta inficientei si falimentului;
  - o data ca unitate administrativa a Galatiului este obligata sa asigure transportul in comun in mod civilizat si in deplina securitate a cetatenilor, mai ales in timpul pandemiei.

  Cu mult tam tam, chipurile, au inceput la inceputul pandemiei cu niste masuri mai mult impuse de organele sanitare, de frica amenzilor, cu pastrarea distantei in autobuze si statii, deci nu sardele ca acum, recipiente dezinfectante...

  Cum nimeni nu controla respectarea acestor masuri, in special politia si organele sanitare, iar cetatenii, in mare parte,au ignorat masurile sanitare in mijloacele de transport, ca nu erau sanctionati, plus pierderile financiare ale Transub-ului si diminuarea de pe trasee a autobuzelor, s-a ajuns aici, unde, merge omul cu autobuzul, sufla in ceafa si fata celuilalt, coboara din autobuz direct la terapie intensiva, unii mai ajung acasa, altii la cimitir, imbracti in saci de folie, ca izoletele nu-si mai au utilitatea, altii transmit doar urari cum am vazut la o scara de bloc, vide-v-as in izoleta si in nas, creta!

  Asta e, romanul s-a nascut poet si face haz de necaz!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Niles
  Vineri, 08 Octombrie 2021 12:18
  77.111.245.***
  Un articol scurt si la subiect. Felicitari pentru el. Cam asta e realitatea.
  2
  12
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 08 Octombrie 2021 10:53
  109.166.134.***
  Eliminarea abonamentelor moacă pentru pensionari nu numai că rezolvă problemele specifice pandemiei dar pune umărul la civilizarea populației, că în partea asta de țară e nevoie mare de așa ceva. Nu poți lăsa mașina acasă și circula civilizat cu transportul în comun, pentru că, în linii mari, se poate circula civilizat și în Galați, din cauza purtătorilor de sacoșă neagră care bântuie dintr-un colț în altul al orașului pentru mărar cu 50 de bani mai ieftin. Apropos, dacă vrea Primăria să împace și capra și varza, de ce nu le face program ? Ce să caute să se bulucească precum oile la 7 dimineața, când lumea merge la serviciu, copiii la școală, etc ? Să meargă la piață să înjure și să blesteme după-amiaza
  9
  15
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Vineri, 08 Octombrie 2021 10:00
  78.96.81.***
  ha! aventura sa scanezi biletul in harbul care se misca?!...probabil,dar sa vezi aventura sa incerci sa scanezi biletul in harbul cu pricina atunci cand urci pe usa din spate iar singurul scanner care functioneaza este ,hat,tocmai cel de la usa din fata.Si dai si lupta printre "sardele" sa ajungi acolo pana la urmatoarea statie cand harbul devine si mai aglomerat.Cat despre siguranta,Covid si alte alea deja este trist sa mai amintim.Noi vorbim,reclamam,tipam iar "EI" fumeaza in continuare.......
  2
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.