”Sinusoida” vitezei reformelor

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

”(...) Am fost și prinț și cerșetor, am cântat și am iubit, am fost și sus, am fost și jos. Sunt o sinusoidă într-un univers controlat. S-ar putea să surprind universul într-o zi și să-i încurc regulile… dar asta nu vă privește pe voi… Nu mai priviți hoții ca pe niște idoli. Sunt mai sclavi decât credeți. Ăsta e unul dintre blestemele acestei țări: a fost condusă de slugi”. Cam acesta a fost, după spusele unui cunoscut blogger și activist, Valeriu Nicolae, discursul actualului ministru de Finanțe, în urmă cu aproape cinci ani.

Mai nou, din categoria ”ai n-ai mingea, dai la poartă”, noul șef al finanțelor publice transmite mesaje către populație: ”Eu aș îndemna că nu este bine să faci astfel de credite (oricare, nu se precizează – n.a.). Creditele se fac, de regulă, când ești mai relaxat și vrei să te extinzi ca om”. De regulă, românii, cam nerelaxați, din pricina veniturilor reduse, se orientează de nevoie către zona de creditare, în ciuda dobânzilor de cele mai multe ori neprietenoase, datorate, în special, lipsei de productivitate a economiei naționale. Extrem de puțin relaxați sunt și tinerii nevoiți să apeleze la credite ipotecare pentru a-și cumpăra o locuință, mai ales că, altfel, e cam greu să întemeiezi o familie. Probabil că și actualul locatar de la MFP știe că achiziționarea unui nou bun imobil presupune antrenarea unui flux investițional cu noi locuri de muncă, taxe și impozite achitate la buget și familii care își găsesc rostul în România.

Mai detașat, că relaxat nu ar putea fi, este noul președinte liberal, liderul ”echipei câștigătoare”. După o campanie electorală internă asiduă în plină pandemie, omul a dispărut din cărțile negocierilor guvernamentale și ne transmite că ”viteza cu care a vrut să facă reformă a fost mult prea mare pentru cei din jur”, motiv pentru care a fost ”răsplătit” cu funcția de președinte al Senatului.

În plus, șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților a revenit, urmare negocierilor politice, unei doamne foste avocat a unor iluștri interlopi. Nu ne rămâne decât să sperăm că această majoritate clară din Parlament a noii coaliții de guvernare nu va continua pe aceeași linie. Nu de alta, dar să nu ne vâjâie capul de viteza cu care se vor face reforme.

Citit 1323 ori Ultima modificare Duminică, 28 Noiembrie 2021 23:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.