Nu vom scăpa cu o simplă răceală!

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Varianta Omicron a coronavirusului a început să fie depistată din ce în ce mai des şi în România, după ce, în ultima lună, scăderea numărului de infectări ne-a permis să petrecem sărbătorile de iarnă în relativă linişte. Inclusiv în Galaţi avem două cazuri certe, la persoane care au revenit recent din străinătate, iar în cel mult două săptămâni vom ajunge la infectare în masă.


Din păcate, această nouă tulpină de COVID-19 este mult mai contagioasă decât varianta Delta, iar acest lucru se vede clar în recordurile de infectări înregistrate în ţările occidentale, unde au fost depăşite net cele mai sumbre previziuni. Vestea bună o reprezintă faptul că, aşa cum demonstrează studiile realizate în statele afectate, tulpina Omicron este mai "blândă" decât predecesoarea sa, care a făcut ravagii printre români în această toamnă.
Cu toate acestea, cel mai probabil, noi, românii, nu vom scăpa cu o simplă răceală, aşa cum se întâmplă în general în Occident, iar motivele sunt destul de evidente. În primul rând, rata de vaccinare este la noi la jumătate faţă de ţările din Europa de Vest, iar acest lucru va determina mult mai multe cazuri grave de îmbolnăvire. În al doilea rând, nu avem practic niciun fel de restricţii, nici măcar un control serios al celor aflaţi în carantină, în condiţiile în care peste tot în Europa au fost impuse măsuri dintre cele mai dure. Nu trebuie să mai amintesc despre nivelul de responsabilitate al românilor, care au parcă în sânge încălcarea regulilor de orice fel. Mergând mai departe, avem o populaţie îmbătrânită înainte de vreme şi măcinată de tot felul de boli, care în prezenţa coronavirusului se pot dovedi fatale. Trebuie luat în calcul şi sistemul medical românesc, unul cu mari probleme, aflat la ani buni distanţă de dotările şi terapiile existente în ţările occidentale. Putem să mai adăugăm faptul că testarea se face la noi într-un ritm extrem de scăzut, cel mai adesea doar în cazul unor simptome grave, ceea ce înseamnă că transmiterea comunitară va fi la cei mai înalţi parametri, fără să existe practic un control real.
Toate acestea mă determină să cred că acest val 5 nu va fi deloc floare la ureche în România, iar numărul de decese din următoarele 2-3 luni va fi comparabil cu cel provocat în toamnă de varianta Delta. Mai ales că românii au numeroase puseuri de originalitate, care dau de multe ori pe-afară exact când nu trebuie.

Citit 3197 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

4 comentarii

 • postat de dorin
  Luni, 10 Ianuarie 2022 19:45
  86.124.202.***
  Daca pana acum, nu ne era clar cam ce fel de oameni suntem, pandemia ne-a dezvaluit adevarul! Astia suntem, atat putem!
  0
  0
  Raportează
 • postat de parere
  Marți, 04 Ianuarie 2022 19:52
  89.39.81.***
  in toate filmele americane obligatoriu apare in prin plan STEAGUL, intr-o imagine asa, trecuta intimplator....doar noi spunem oriunde ca rominii sint asa, cum se spune ca sint. cred ca gresim si unii si-au facut o meserie din a zice ca rominii sint....cum se zice in articol.
  0
  1
  Raportează
 • postat de m-am saturat de stiri cu zeci de forme de covid
  Marți, 04 Ianuarie 2022 15:55
  89.39.81.***
  eu nu inteleg de ce toate sint spuse asa ca o apocalipsa. sint vaccinat a treia oara dar asta nu inseamna ca eu cred ca toate stirile, articolele trebuiesc spuse pe un ton asa, agresiv si vizionar de rau..sint eu imun la o suta de forme de virus covid?, ca nu se mai termina alte forme, alte simptome, alte vaccinuri descoperite..... pai se distruge mentalul si echilibrul emotional al tuturor, vaccinati sau nu. pina la urma poate nu o sa fie asa. ....e baba
  vanga pe fir?. fiecare om are in capul lui o gindire, buna sau proastra legata de acest subiect,. da sintem obligati sa traim la gramada, sa ne vaccinam eu cred ca e bine dar sa zapacim mintile oamenilor de atit timp cu acest subiect NU CRED E BINE. E DEJA PREA MULT.
  3
  8
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 04 Ianuarie 2022 07:40
  213.233.88.***
  Ne va decima!
  Numărul de infectați va fi imens, nemaiîntâlnit, record negativ. O să ne apropiem de imunizarea în masă, dar vom avea costuri imense, sistemul sanitar va colaps, restricțiile dure se vor aplica și apoi... liniște... pentru cei putini rămași.
  13
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.