Concediu pentru „vizita” la ghișeu

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Șapte din zece români sunt nevoiți să-și ia o zi de concediu pentru a rezolva probleme ce țin de interacțiunea cu statul, reiese dintr-un studiu efectuat de Asociația Română pentru Smart City, cu sprijinul Dell Technologies, și dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute. În plus, opt din zece români declară că de obicei nu rezolvă problema pentru care au venit, de la prima vizită, astfel că este necesară încă o vizită la ghișeu. Deci, încă o zi de concediu! Chiar așa, de ce ți-ai programa concediul la munte sau la mare, în țară sau afară, când poți să ți-l petreci la ghișeele patriei, consumând, pe lângă bani, timp și nervi cu carul?

În contextul în care ghișeele statului au program de lucru normal în timpul săptămânii, ba uneori chiar mai scurt decât al majorității salariaților obișnuiți (de exemplu, vinerea), e logic că un angajat „normal” nu are cum să ajungă la ghișeu în timpul programului său de lucru. Dacă găsește înțelegere la firmă, poate pleca puțin mai devreme de la lucru și să ajungă în timp util, dar nimeni nu-i garantează, iată, că și rezolvă într-o zi ceea ce trebuie să rezolve. Principalele obstacole pe care le pot întâmpina în aceste situații sunt faptul că nu au toate documentele (47,03 la sută din cazuri) și defecțiuni tehnice sau erori umane din cadrul instituției (46,85 la sută), arată studiul citat.

De asemenea, conform aceluiași studiu, șase din zece români consideră că România este o țară birocratizată excesiv, iar reducerea birocrației ar spori șansele de a urca în clasamentul țărilor cu acces la servicii digitale.

Însă una este să ai acces la servicii digitale și alta este să și folosești aceste servicii. Uitați-vă la cozile de început de an de la taxe și impozite, unde oamenii se înghesuie să își plătească dările cu bani în mână, deși pot face acest lucru și de acasă, fără frig, fără cozi, fără nervi. Uitați-vă la instituțiile care încă mai cer să vii cu dosarul cu șină, cu cerere scrisă de mână și cu copie după buletin. Uitați-vă la administrația cimitirelor sau la alte instituții unde e musai să prezinți și chitanța anterioară, de parcă ar fi fost inventate computerele numai pentru Solitaire.

Se vor rezolva și acestea, dar când? A câta generație a urmașilor noștri va ajunge la interacțiune zero cu ghișeul și cu toanele funcționarului de dincolo de geam?

Majoritatea participanților la studiul efectuat de Asociația Română pentru Smart City nu dau mari șanse digitalizării complete a instituțiilor administrative ale statului. 27,87 la sută dintre ei consideră că acest lucru se va întâmpla peste zece ani, 22,68 la sută prevăd un termen de cinci ani, iar 20,63 la sută sunt categorici: digitalizarea completă nu se va produce deloc.

Iar concediile propriu-zise se vor dovedi din ce în ce mai scurte.

Citit 1938 ori Ultima modificare Duminică, 23 Ianuarie 2022 23:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.