Istoria se repetă şi nu scapă nimeni

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

E foarte greu să înţelegi discriminarea, de orice natură ar fi ea, dacă nu ai suferit-o pe propria ta piele. De aceea, educarea, încă de copil, în spiritul toleranţei reciproce rămâne singura soluţie prin care să ne asigurăm că trăim într-o lume inclusivă şi nu într-una dominată de frică. Frica de a fi diferit, frica de a nu te integra, de a nu supravieţui.

27 ianuarie este Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, stabilită în 2005, printr-o Rezoluţie (60/7) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în amintirea aceleiaşi date din 1945, când aliaţii au eliberat lagărul de concentrare şi de exterminare Auschwitz-Birkenau, dar evident, pentru a cinsti memoria tuturor victimelor, printre care şi sutele de mii de evrei şi zecile de mii de romi care au suferit sau au pierit în Holocaustul din România. Să nu ne amăgim nicio clipă cu gândul "aşa ceva nu ni se poate întâmpla nouă", fiindcă, din păcate, manifestările extremiste şi ultra-naţionaliste din ultima perioadă, susţinute sau chiar promovate de un partid parlamentar din România, demonstrează clar că istoria se poate repeta. Şi nimeni nu este la adăpost.

Port cu mândrie numele unei prietene din copilărie a mamei mele, o fetiţă evreică pe care, ajunsă adult, eu nu am cunoscut-o şi despre care nici mama, acum plecată dintre noi, nu mai ştia nimic, după ce aceasta emigrase cu familia în Israel, pe când avea 12 ani. Ştiu doar că învăţa bine, că îi plăcea muzica şi că ea şi mama mea locuiau în aceeaşi curte, părinţii lor împărţind aceleaşi nevoi ale vieţii de după război. Fără îndoială, Anca şi părinţii ei au fost norocoşi, fiindcă, la momentul acela cel puţin, supravieţuiseră ororilor lui Hitler, războiului şi Holocaustului. Nu se mai simţeau însă în siguranţă, fără îndoială de aceea hotărând să plece, lăsând în urmă toată agoniseala de o viaţă, toată viaţa lor de generaţii, pentru a pleca într-un loc unde situaţia este departe de a fi lipsită de pericole chiar şi astăzi, 50 de ani mai târziu.

În 2022, tema care ghidează comemorarea Holocaustului este "Memorie, Demnitate şi Justiţie". Toate naţiunile membre ale ONU sunt îndemnate să cinstească memoria victimelor şi să dezvolte programe educaţionale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid. În 20 ianuarie 2022, Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin consens, o rezoluţie propusă de Israel prin care cheamă toate statele să lupte împotriva negării Holocaustului şi contra antisemitismului, mai ales pe reţelele sociale. E nevoie de luptă acum, ca să nu plângem cu toţii, din nou, mai târziu.

Citit 1742 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.