Războiul declaraţiilor belicoase

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Conflictul dintre Rusia şi NATO via Ucraina ţine de mai bine de o lună prima pagină a tuturor publicaţiilor importante din lume. Apar zilnic informaţii noi, mai mult sau mai puţin credibile, relatări despre discuţiile contondente dintre liderii marilor puteri, scrisori trimise de o parte celeilalte, se discută aprins în emisiuni televizate sau pe internet. Ce mai, capul de afiş al agendei publice mondiale este ţinut de dilema războiului din Donbas, doar "scandalul Djokovici" de la Australian Open reuşind să detroneze oarecum subiectul.

Cu toate acestea, nu cred că va fi vreun război, cel puţin nu unul în accepţiunea clasică a cuvântului. În opinia mea, toată tevatura asta este o umflare a muşchilor preşedintelui rus Vladimir Putin, în încercarea de a recâştiga unele dintre zonele de influenţă pierdute odată cu destrămarea URSS, dar şi de a le arăta alor lui că e mare şi tare, iar Occidentul tremură doar când îi vede poza.

De fapt, ruşii n-au niciun interes să ocupe Ucraina, o ţară foarte mare, pe care n-ar putea-o controla militar, scopul lor fiind cel de a bloca modernizarea acesteia, pentru că o populaţie rusofonă prooccidentală de dimensiunea celei ucrainene ar avea o influenţă extrem de "nefastă" asupra "verilor" ruşi de dincolo de graniţă, care oricum se uită cu jind peste gard la nivelul de trai al europenilor şi-şi numără îngânduraţi copeicile din buzunare.

În plus, Putin este conştient că economia Rusiei (care este cam de dimensiunea celei italiene) nu ar face faţă unui război convenţional cu NATO, chiar dacă, din punct de vedere militar, ar putea obţine câteva victorii într-o primă fază. De altfel, dacă ar fi vrut să atace, Putin ar fi făcut-o acum două luni, când Ucraina era în rastelul gol, nu acum, după ce Kievul a primit armament şi echipament militar de ultimă generație de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, manevra lui Putin este suficient de abilă încât să provoace disensiuni în cadrul NATO, unde Ungaria, Croaţia şi Germania au spus deja "pas" participării la un eventual război.

Iar dacă în final va reuşi să-i dezbine pe ucraineni şi să infiltreze la vârful clasei lor politice, în urma unor alegeri "democratice", câteva marionete ale Moscovei, care să blocheze parcursul proeuropean al ţării, "ţarul" va fi mai mult decât mulţumit.

Evident, prin Donbas se va mai trage în continuare cu arma, vor mai apărea niscaiva omuleţi verzi de nicăieri şi vor mai muri ceva localnici nevinovaţi, dar asta se întâmplă acolo de câţiva ani buni, aşa că nu e nimic nou.

Citit 1061 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Februarie 2022 23:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.