Copii de pace, copii de război
Foto: Marian Calestru

Copii de pace, copii de război
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

"Lupt pentru pace!", aşa se încheia nota informativă mincinoasă la adresa bunicului meu, copiată acum din arhivele securităţii. Delaţiunea este datată şi semnată în ianuarie 1963, an în care faptele "glorioasei armate eliberatoare sovietice" erau proaspete în mintea şi mai ales în coşmarurile trăitorilor acelor vremuri. Despre pacea adusă de sovietici aveau să-mi povestească, în şoaptă, bunicile. Era o altfel de "pace" decât cea pe care o învăţam la şcoală.

Privind în urmă, pot spune că educaţia pentru pace a făcut parte din copilăria mea de şoim al patriei şi pionier. "Săă fieee paaceee în luuumee!", a fost unul dintre primele refrene cântate, pe care îl pot fredona şi acum. Pacea se cânta, se recita, se desena, se scanda. Eram educaţi să luptăm pentru pace, să condamnăm aprig cursa înarmărilor, iar războiul şi conflictele armate ne erau prezentate în lumini şi culori sumbre.

De educaţia mea de copil învăţat să fie bucuros că e pace pe Pământ mi-am adus aminte privindu-i pe copiii refugiaţi din Ucraina, în Vama Isaccea. Paşii lor repezi sau târşiţi, cu care coborau de pe bacul care îi traversase Dunărea din război la pace. Unii, grăbiţi, o luau înaintea mamelor, trudite de drum şi de povara grijilor, mai multe şi mai grele decât bagajele. Mai erau şi copii care rătăceau printre corturile cu refugiaţi, cu câte o minge în braţe, nedumeriţi cumva, de parcă uitaseră la ce se foloseşte jucăria aceea. Îmi amintesc şi doi puşti care încercau să facă o miuţă, dar fiecare cu mingea lui. Mingi identice, aduse de voluntarii care înţeleseseră că jucăriile copiilor nu fuseseră tocmai prioritare în genţile făcute în grabă de oameni care îşi lasă casa pentru a fugi de război. O casă care poate că acum sau peste puţin timp nu va mai exista decât în amintirile lor din vremuri de pace.

"Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!", îmi rânjeşte în minte celebra expresie latină. Războiul de astăzi, atât de aproape de noi, îmi arată faţa lui hâdă şi ucigaşă, care n-are nicio legătură cu "lupta pentru pace" învăţată la şcoală. Oare ce-or fi învăţat despre pace copiii refugiaţi ai Ucrainei de astăzi? Că despre război află acum singuri, nu din cântece, poezii, desene sau cărţi. Copii de pace, copii de război...

Citit 1408 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2022 23:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.