În România, corupția încă ucide

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

La peste șapte ani de la producerea incendiului din clubul Colectiv, tragedie în urma căreia 65 de persoane, majoritatea tinere, și-au pierdut viața în chinuri, sistemul judiciar din România continuă să tergiverseze pronunțarea unei sentințe definitive. Cu fiecare nouă amânare, victimele și familiile lor sunt iarăși și iarăși batjocorite tocmai de statul care ar fi trebuit să vegheze pentru ca o asemenea dramă națională să nu fie posibilă.

Vineri, 15 aprilie, Curtea de Apel București a amânat, încă o dată, pentru 3 mai, pronunțarea unei sentințe definitive în dosarul "Colectiv", în care fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat, în primă instanță, la opt ani și șase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu.

La ultimul termen al procesului, pe 21 decembrie, anul trecut, avocații inculpaților solicitau instanței de judecată achitarea clienților lor sau aplicarea unor pedepse mai blânde.

Corupția, cea care a provocat, până la urmă, tragedia din Colectiv, este de vină și acum pentru amânarea repetată a sentinței definitive. O spun chiar procurorii care au instrumentat acest caz și care au cerut pedepse "orientate spre maximul prevăzut de lege" şi cu executare pentru Cristian Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti, dar și pentru reprezentanţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost "alterată" de corupţie, iar oameni au ars. "Nu vorbim de doi, ci de un cimitir", au transmis anchetatorii.

Astfel, sintagma "Corupția ucide" este, în continuare, cât se poate de valabilă în România. S-a văzut acest lucru în tragedia produsă în Dobrogea, chiar luna trecută, când mai mulți militari din Forțele Aeriene și-au pierdut viața în incidente care încă așteaptă o explicație.

În timp ce la granița României războiul din Ucraina începe să semene a conflict de durată, țara noastră a decis, vineri, să țină la sol toată flota de avioane de luptă MiG-21. Ani de zile, timp în care Rusia a devenit din ce în ce mai agresivă la doar câteva sute de kilometri de teritoriul nostru, incompetența și corupția din România ne-au împiedicat să punem pe picioare o forță aeriană modernă. Înlocuirea vechilor aeronave cu avioane moderne nu ar însemna doar evitarea pierderii de vieți în rândul militarilor, pe timp de pace, ci ne-ar asigura și o cu totul altă imagine în această regiune tumultuoasă a Europei.

Citit 1122 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 23:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.