În ultimii 30 de ani, orice investitor care a trecut măcar razant prin Galați a avut ocazia să afle atuurile orașului de la Dunăre: universități, forță de muncă calificată, combinat, șantier, Dunărea etc. Un loc de cinste în prezentările care i s-au făcut l-a ocupat calea ferată cu dublu ecartament, larg și normal, pe care pot circula atât trenurile din spațiul ex-sovietic, cât și cele din spațiul european. Orice delegație care a vizitat Galațiul, cu interese economice sau nu, a aflat de calea ferată cu dublu ecartament. Orice prefect, președinte de CJ sau primar, atunci când a prezentat Galațiul, a vorbit, inevitabil, și de calea ferată cu dublu ecartament. Oricine a căutat să atragă parteneri, fie Zona liberă, fie Tehnopol, fie porturile - toate au menționat și calea ferată cu ecartament larg.
Numai că, în tot timpul ăsta, cu această cale ferată cu ecartament larg din Galați s-a întâmplat cam la fel cu steagurile lui Pristanda: o treceam la socoteală, dar nu prea e. Acum, în anul de grație 2022, am descoperit cu toții că linia ferată cu pricina este îngropată în pământ, de cât de nefolosită a fost și de cât am uitat să o mai verificăm din când în când.
Avem patru kilometri mari și lați de cale ferată largă, de la frontieră de la Giurgiulești până în Port Docuri, care în momentul de față nu pot fi folosiți. Acum, când guvernanții au descoperit că România, prin calea ferată cu ecartament larg din Portul Galați, poate deveni placa turnantă a exporturilor ucrainene de cereale în drumul lor către lumea întreagă, vedem cât de importantă este respectiva cale ferată. Scriam, zilele trecute, că va fi un adevărat hei-rup guvernamental cu reabilitarea în regim de urgență a celor patru kilometri de șine și traverse. Deja, Primăria Galați a anunțat începerea lucrărilor de trasare a căii ferate, pentru săptămâna viitoare. Dar dacă, în anii trecuți, la Galați ar fi venit un investitor atras numai de avantajele căii ferate cu ecartament larg și acesta ar fi descoperit că a venit degeaba? Oare tot așa de prompt s-ar fi mobilizat autoritățile românești, de la miniștri și europarlamentari până la primar? Greu de crezut.
"Războiul a început de două luni, iar reparațiile vor fi gata mult după terminarea războiului! Ca la noi la nimeni! P.S. urmează studii, crearea caietului de sarcini, postarea ghidului, licitațiile, contestațiile, anularea licitațiilor și demararea altor licitații, alte contestații, intrarea în insolvență a firmei câștigătoare, reluarea licitației, alte contestații etc.!", este unul din comentariile care ne-au atras atenția în aceste zile. Sună atât de românește această prognoză sumbră, încât ne rugăm să nu fie și adevărat.