Prețul libertății

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Invadarea Ucrainei de către Rusia a adeverit cele mai negre scenarii legate nu doar de viitorul Europei, ci și de viitorul întregii lumi. Lucruri pe care generații întregi de europeni le credeau garantate de la sine, cum ar fi democrația, libertatea de exprimare și cea de a călători, de a lucra și de a trăi în aproape orice țară, par cum nu se poate mai fragile acum. Lumea civilizată se convinge acum, iarăși, că libertatea este un drept pentru care trebuie să lupți, uneori chiar cu prețul vieții.

Dincolo de orice alte considerente, lumea civilizată luptă în acest moment cu barbaria regimului de la Kremlin într-un mod cât se poate de concret: cu ajutorul banilor. Într-o mișcare istorică, Camera Reprezentanților din Statele Unite ale Americii a adus din nou la viață, joia aceasta, o lege care data din 1941 și prin care administrația Roosvelt a putut să împrumute arme guvernului de la Londra, condus pe atunci de Churchill. Îmbrăcată acum în haine noi, vechea lege va permite acum Washingtonului să împrumute rapid Kievului armament. Acest ajutor financiar pentru vecinii noștri din Ucraina se ridică la 33 de miliarde de dolari, dintre care 20 de miliarde sunt destinate Apărării.

Determinarea armatei ucrainene, antrenamentele de care soldații ucraineni au beneficiat din partea NATO, pe parcursul ultimilor ani, și echipamentele militare moderne primite din Occident s-au dovedit extrem de eficiente în fața mașinăriei de război a Rusiei. Ucraina nu va putea însă lupta pentru existența sa doar prin determinare și eroism, ci va avea nevoie, în continuare, de un sprijin masiv și bine coordonat din partea lumii libere.

În momentul de față, dacă Rusia își va permite să plătească, în continuare, factura pentru un conflict prelungit, războiul din Ucraina poate dura ani. Cele mai optimiste scenarii venite dinspre Londra vorbesc deja despre o perioadă minimă de cinci ani.

Partea bună este că planurile inițiale ale Rusiei - de cucerire rapidă a Ucrainei, de decapitare a regimului democratic de la Kiev și de destabilizare a altor țări din Europa – par acum de domeniul trecutului. Partea proastă este că intrăm deja în ceea ce pare a fi un conflict de uzură, care va întreține o stare permanentă de criză la granița noastră. Există însă și o parte groaznică, ce se conturează tot mai clar, de la o zi la alta: fiecare zi de război înseamnă noi posibile atrocități comise de soldații ruși împotriva populației civile din Ucraina, fie că vorbim de execuții sau de violuri.

Citit 1317 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Aprilie 2022 00:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.