Pensionar special la pensionar special nu-şi scoate ochii

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Curtea Constituţională a admis, joi, excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, în funcţie de numărul de mandate. Aceste pensii ale foştilor aleşi sunt în general între 4.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de numărul de mandate, unele putând ajunge şi la 16.000 de lei pe lună, astfel că Parlamentul ar urma să plătească din bugetele celor două Camere milioane de lei. De fapt, din buzunarele noastre.

Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor, însă minunea n-a apucat să dureze. 70 de foşti parlamentari au sărit ca arşi, atacând la Curtea Constituţională a României decizia Parlamentului ţării şi nu au mai avut linişte până când nu şi-au văzut purcoiul de bani înapoi.

Decizia judecătorilor CCR a vizat în special aspecte legate de procedura legislativă, cu alte cuvinte s-a căutat acul în carul cu fân, numai să le dea câştig de cauză foştilor parlamentari. E un moment ruşinos în istoria Justiţiei, care a demonstrat încă o dată că este capabilă să spulbere din pix o decizie luată cu bun-simţ.

De altfel, istoria anulării legii prin care se suspendă pensiile speciale se repetă. În urmă cu ceva timp, chiar judecătorii s-au aflat în aceeaşi situaţie, ei fiind cei care au votat împotriva desfiinţării pensiilor speciale ale magistraţilor. Cei care au propus acest lucru au fost însă naivi, uitând că decizia finală aparţine în definitiv tot celor care ţin în mână pâinea şi cuţitul. Mai rău decât atât, după ce Cătălin Predoiu a majorat, la începutul anului, salariile magistraţilor, pensiile magistraţilor au crescut cu 20 la sută şi ele şi s-a ajuns la situaţia aberantă în care pensiile sunt mai mari chiar decât ultimul salariu încasat pe vremea cât erau în activitate.

Trist este că de aceste pensii speciale din parlament vor beneficia destui politicieni a căror prestanţă a lăsat de dorit. Un lucru este clar, odată votată o pensie specială în România este greu să se renunţe la ea, mecanismele fiind deja pregătite din timp, astfel încât orice lege pe această temă să devină foarte uşor neconstituțională. Pentru că, nu-i aşa, pensionar special la pensionar special nu-şi scoate ochii.

Citit 1328 ori Ultima modificare Vineri, 06 Mai 2022 00:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.