Pitecantropi funcţional!

Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Am întâlnit des elevi deştepţi, talentaţi, educaţi. Într-o zi, însă, am rămas perplex, de parcă s-ar fi tras în mine cu... o ruletă rusească: pe o terasă liniştită, un băieţel neliniştit, cu vârsta cuprinsă între vreo 15 ani şi cei şase ani de acasă, irosiţi, a început să tragă în bieţii porumbei cu un pistol. Un porumbel, că tot era el simbolul păcii, a şi căzut doborât pe asfalt. O fată şi un alt băiat de la masă participau la atmosfera "distinsă", cu  zbierăte şi înjurături murdare. Nu conta că în jur mai erau oameni decenţi - „No Country for Old Men”, nu-i aşa?! - titlu de film potrivit cu privirile sfidătoare ale derbedeilor bine îmbrăcaţi, având chiar un aspect civilizat... de la distanţă. Un poliţist şi o poliţistă s-au apropiat ca să verifice dacă era o armă de jucărie sau nu. Sigur, era „de jucărie” - cel mult îţi scotea ochiul cu bila sau te durea puţin locul lovitt de Robin Hoodul cu aer comprimat şi cu aere! Nici n-au plecat bine poliţiştii că puştiul cu pistol s-a apucat să tragă, peste grilaj, într-o căţeluşă cât un dop, care trecea pe stradă în lesă! „Nu există ţară nici pentru căţeluşe!” Şi cum vânatul mic nu poate să satisfacă un „bărbat”, ăsta a tras şi în...  stăpâna căţeluşei! „Nu există ţară nici pentru doamne!” Femeia şi-a luat tot curajul să vină spre terasă. Puştii turbulenţi au privit-o de sus, deşi stăteau jos, iar purtarea lor era cu mult... sub nivel! În picioare, femeia a încercat să îi sperie cu 112, dar pistolarul a anunţat-o calm că deja vorbise cu doi poliţişti. Mă blocasem: totul a fost năucitor, ca în timpul „vikingilor” agresivi de pe vremea lui Dej! Or fi fost nepoţi de viking?
În aceeaşi zi, când să urc într-un autobuz, m-am retras ca să fac loc unei bunici împăvărate cu un nepoţel nu tocmai uşurel. Însă doamna avea în faţă spatele unei adolescente, care, de la distanţă, părea educată. Fetişcana vorbea nimicuri la telefon, în treacăt răspunzându-i obraznic şi doamnei! Ei bine, credeţi că doamna a ocărât-o sau a împins-o pe juna needucată? Nu, femeia umilită în public doar i-a comunicat fetişcanei, pe un ton măsurat, că nu are nici bun-simţ, nici toleranţă. Un om educat care, iată, folosea un termen elegant, aproape ştiinţific şi pe cale de dispariţie: „toleranţă” cu bun-simţ, ceva firesc dacă nu cumva eşti pitecantrop!
Cu părinţi inculţi, ocupaţi sau plecaţi, cu profesori fără simţ pedagogic sau terorizaţi de elevi, minori educaţi la TV şi pe Facebook, analfabeţii funcţional sunt mai periculoşi decât analfabeţii propriu-zis, căci par chiar normali la prima vedere!

Citit 1394 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2022 18:50

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de florin
  Joi, 19 Mai 2022 08:44
  86.124.201.***
  Se intimpla aceste lucruri pentru ca legea in Romania este pentru fraieri?????In zilele acestea se vorbeste de noi taxe noi impozite!Dar nimeni nu are curajul sa vorbeasca ca daca in tara aceasta sar respecta legea bani ar fi!Nimeni nu opreste pe drum pe smecherii care afiseaza masini de zeci de mii de euro fara a munci undeva!Nimeni nu il intreaba bai frate cit impozit ai platit in ultimii 5 ani????De unde ai banii????Din trafic de carne?????De unde ai frate palat de citeva sute de mii de euro daca tu lucrezi la stat?????Din spagi????Din cei 10 la suta din contracte la semnatura????Aia care se comporta aiurea vad in jurul lor ca smecheria este la baza in Romania!In Romania legea nu exista de cit pentru fraieri!!!!!!!!
  2
  23
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 19 Mai 2022 07:24
  86.124.202.***
  Bine ați venit în lumea reală ! Bine că nu i-ați remarcat mai întâi pe ăia care trag de ușile sălilor de jocuri, că noi nu avem cazinouri, la 10 fără 10, cu gâturile încovoiate de atâta privit în telefon , că tot cam de aceeași generație îs ... Nu trasul în porumbei e problema noastră, profesore , ci ăia care nu MUNCEȘTE ! Mergeți prin service-uri auto, spălătorii, ateliere de orice fel ( care mai sunt ) , oriunde se prestează un serviciu, să vedeți cine ( mai ) muncește în timp ce derbedeii ăștia se deplasează din pat la schimbul valutar și până la pariuri, în timp ce ei nici nu știu pe ce jumătate a Planetei sunt echipele ălea pe care pariază ... Bineînțeles că primii vinovați sunt părinții, care stipendiază modul ăsta de viață parazitar, dar vina pentru eșecul societății per ansamblu o poartă Statul, care îngăduie așa ceva. Oamenii nu sunt proști, omul este cel mai adaptabil animal, doar prost să fii să muncești dacă se poate să nu. Lipsa de educație constituie o problemă de ordin secundar în raport de instruire, care e primordială. Puțin interesează dacă are educație, munca este soluția tuturor problemelor societății umane. Dacă își câștige pâinea prin muncă , de frica amenzilor ai grijă de bănuții ăia ca de ochii din cap, pentru că i-ai muncit. Restul e can-can, vorba unui clasic în viață. Vă salut cu prețuire !
  2
  27
  Raportează
 • postat de CLANTA
  Joi, 19 Mai 2022 06:40
  86.124.201.***
  bine zis... bine gandit dle Cilinca !!!
  1
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.