România, tot mai departe de zona euro

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Comisia Europeană ne administrează un "duș rece", numai bun pentru mințile prea ”înfierbântate” de cheltuielile bugetare cu iz mai degrabă populist, decât fundamentate economic.
Pe scurt, Comisia Europeană ne avertizează că România nu îndeplinește niciuna din condițiile pentru adoptarea monedei euro! Acum, nu că s-ar înghesui cineva să ducă România în zona euro, un obiectiv mereu amânat, dar aici este vorba de principalii indicatori macroeconomici privind convergența la economiile mature și stabile ale zonei euro.
România și-a dat peste cap toți indicatorii-cheie, fie că e vorba de stabilitatea preţurilor, finanţele publice, stabilitatea cursului de schimb şi ratele dobânzilor pe termen lung. Mai mult, în ceea ce privește finanțele publice, România este singurul stat membru candidat la zona euro care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv!
Desigur, unii ar putea spune că, deși nu au înregistrat o asemenea ”performanță” pe toate planurile, nici state precum Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia sau chiar Suedia nu au ”10 pe linie” la criteriile de convergență. Pe de altă parte, Croația e ”premiantul clasei” - singura țară care poate accede la euro - iar la polul opus România are ”corigențe” la toate materiile.
Poate că indicatorii amintiți mai sus nu spun mare lucru ”simplului cetățean”, însă per ansamblu sunt exact ca ”un buletin de analize” al sănătății mediului economic și financiar românesc. Iar concluzia este că ”nu se simțim prea bine”.
În mod normal, așa cum pentru o persoană analizele medicale trebuie să dea inclusiv direcția unor eventuale tratamente, la fel este și în cazul indicatorilor macroeconomici. Societatea în ansamblul ei nu are cum să meargă bine dacă inflația erodează puterea de cumpărare, dacă deficitele bugetare blochează investiții sau pun presiune pe sistemul de asigurări, dacă ineficiența financiară se reflectă în dobânzile la care statul sau companiile se împrumută.
Din păcate, indiferent cine a fost la guvernare, s-a pus prea puțină bază pe indicatorii de convergență la zona euro, ca ancoră de stabilitate a economiei. Libertățile acordate cu titlu excepțional în depășirea deficitelor publice, în timpul pandemiei, au devenit regulă. Asta în condițiile în care crizele de tot felul - război, energie, alimente etc. - mustesc în jurul nostru.
Raportul Comisiei Europene ar trebui să fie un semnal de alarmă, de trezire la realitate. Dar tare ne temem că România va rămâne și de această dată țara unor... realități paralele.

Citit 1162 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2022 18:47

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Colonia si prostia ...
  Vineri, 03 Iunie 2022 21:47
  108.245.201.***
  Have fun ....cu UE -cum va canta ....asa jucati .....heheheh
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 03 Iunie 2022 09:02
  86.124.202.***
  Cum mai spuneam dupa 32 de ani de REFORME am ajuns sa nu avem economie functionabila,sa nu avem un sistem de invatamint functionabil,sa nu avem un sistem de sanatate functionabil ,sa nu avem justitie, sa nu avem sistem de ordine,sa nu avem infrastructura rutiera functionabila ,cale ferata,sa nu avem porturi sa nu avem multe!In schimb dupa 32 de ani de REFORME si 15 ani in UE avem 3 milioane de pensionari saraci si flaminzi care asteapta ca sa primeasca suta de lei a lui Ceausescu pentru a nu muri de foame!Si alt milion de pensionari care primesc intre 2000 si 2500 si nu primesc nici un ajutor!Avem 1,5 milioane de romani platiti cu salariu minim salariati toti la privat!!!Iar cei cu salariu mediu sunt la limita saraciei!Deci muncesti si esti sarac!!!!Asta in UE!!!Nu in Africa!!!!Avem 5 milioane de romani care au plecat din tara fiind printre prima tara din lume la emigratie pe timp de pace!Avem un 1,5 mil de persoane fericite care lucreaza la stat si care in multe cazuri cistiga de mii de euro avind salariu la stat si pensie de la 45 de ani!!!!Dupa 32 de ani de reforme populatia Romaniei care locuieste in tara este mai putina ca dupa populatia de dupa cel de-al doilea razboi mondial!Concluzia mea ?Dupa 32 de ani de REFORME si 15 ani de UE romania arata ca dupa cel de-al doilea razboi mondial!Se poate si mai rau?Da!Romania nu trebuie sa se gindeasca sa treaca la Euro!Romania trebuie sa ajunga din urma tarIle din Africa!Pentru ca acolo ne-au dus toti politicienii cu reformele lor:IN AFRICA!!!!
  0
  5
  Raportează
 • postat de penseonarul minim
  Vineri, 03 Iunie 2022 08:43
  89.39.81.***
  Cum ma?uniunea nea primit.neau distrus,neau cumparat ,si acum ne vand ale noastre,da noi platim in euro insa ....cu .lei?Suntem dasteeepti.
  3
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.