România, tot mai departe de zona euro

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Comisia Europeană ne administrează un "duș rece", numai bun pentru mințile prea ”înfierbântate” de cheltuielile bugetare cu iz mai degrabă populist, decât fundamentate economic.

Pe scurt, Comisia Europeană ne avertizează că România nu îndeplinește niciuna din condițiile pentru adoptarea monedei euro! Acum, nu că s-ar înghesui cineva să ducă România în zona euro, un obiectiv mereu amânat, dar aici este vorba de principalii indicatori macroeconomici privind convergența la economiile mature și stabile ale zonei euro.

România și-a dat peste cap toți indicatorii-cheie, fie că e vorba de stabilitatea preţurilor, finanţele publice, stabilitatea cursului de schimb şi ratele dobânzilor pe termen lung. Mai mult, în ceea ce privește finanțele publice, România este singurul stat membru candidat la zona euro care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv!

Desigur, unii ar putea spune că, deși nu au înregistrat o asemenea ”performanță” pe toate planurile, nici state precum Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia sau chiar Suedia nu au ”10 pe linie” la criteriile de convergență. Pe de altă parte, Croația e ”premiantul clasei” - singura țară care poate accede la euro - iar la polul opus România are ”corigențe” la toate materiile.

Poate că indicatorii amintiți mai sus nu spun mare lucru ”simplului cetățean”, însă per ansamblu sunt exact ca ”un buletin de analize” al sănătății mediului economic și financiar românesc. Iar concluzia este că ”nu se simțim prea bine”.

În mod normal, așa cum pentru o persoană analizele medicale trebuie să dea inclusiv direcția unor eventuale tratamente, la fel este și în cazul indicatorilor macroeconomici. Societatea în ansamblul ei nu are cum să meargă bine dacă inflația erodează puterea de cumpărare, dacă deficitele bugetare blochează investiții sau pun presiune pe sistemul de asigurări, dacă ineficiența financiară se reflectă în dobânzile la care statul sau companiile se împrumută.

Din păcate, indiferent cine a fost la guvernare, s-a pus prea puțină bază pe indicatorii de convergență la zona euro, ca ancoră de stabilitate a economiei. Libertățile acordate cu titlu excepțional în depășirea deficitelor publice, în timpul pandemiei, au devenit regulă. Asta în condițiile în care crizele de tot felul - război, energie, alimente etc. - mustesc în jurul nostru.

Raportul Comisiei Europene ar trebui să fie un semnal de alarmă, de trezire la realitate. Dar tare ne temem că România va rămâne și de această dată țara unor... realități paralele.

Citit 1540 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2022 18:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.