Cât de pregătiți suntem pentru salarii transparente?

Cât de pregătiți suntem pentru salarii transparente?
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Când spun transparente, nu mă refer la salarii atât de mici încât să poți... vedea prin ele, ci la salarii la vedere, declarate corect și asumate, în special la angajare. Ei bine, se pare că nu suntem prea pregătiți.
La începutul acestei primăveri, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă privind transparența salarială. La bază, ideea este de a asigura faptul că bărbații și femeile sunt plătiți egal pentru muncă egală. Una dintre măsurile propuse menționează ca anunțurile de angajare publicate să cuprindă salariile oferite. Adică, atunci când citești anunțurile de angajare de pe pagina AJOFM Galați, de exemplu, să poți citi și salariul de la care pornești și perioada acordării acestuia. Șomer fiind și citind anunțul care te interesează, îți dai seama pe loc dacă merită „deranjul” sau dacă aștepți altă ofertă, mai bună. Numai că există riscul să rămâi cu așteptarea!
Probabil că publicarea salariilor de încadrare ar fi fost de mare efect la Bursa locurilor de muncă organizată, luna trecută, în Galați. Au fost puse pe masă peste 1.000 de posturi, în condițiile în care, de luni bune, oferta zilnică înregistrată la AJOFM abia sare de 300, în zilele bune. Și cu toate acestea, la bursă au venit mai puțini oameni decât locurile oferite. Adică, dacă fiecare gălățean care a trecut pragul bursei ar fi fost angajat pe loc, tot ar mai fi rămas locuri disponibile. Situația este și mai gravă dacă luăm în calcul că județul Galați are înregistrați peste 10.000 de șomeri. Sunt cei înregistrați oficial la AJOFM, care au sau au avut la un moment dat un dosar de șomaj. Pe lângă aceștia, mai sunt cu siguranță alte mii de șomeri „ascunși”, nedeclarați. Dar chiar și dacă socotim doar numărul oficial de 10.000 de șomeri și pe cel de o mie de participanți la bursă, înseamnă că, din zece șomeri, numai unul singur a venit să vadă locurile de muncă oferite. Ceilalți nouă au considerat, probabil, că nu merită... deranjul, deoarece oricum „salariile sunt mici”. Așa o fi, dar chiar toate? De ce să nu vii să te convingi cu propriii tăi ochi? I-ar fi ajutat pe acești gălățeni să știe dinainte ce salarii sunt oferite pentru activitatea x? Posibil.
Este sigur însă că gălățenii aflați „pe bune” în căutarea unui loc de muncă s-ar fi prezentat cu alt tonus la interviul pentru job, știind pe ce salariu discută. Ar fi avut un motiv în plus să se convingă că nu toți patronii vor să-i fure la bani și să-l pună să muncească din zori și până-n noapte, pe nimic.

Citit 1342 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iunie 2022 18:26

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Angajam fraieri-sa vina cu bani de acasa
  Joi, 09 Iunie 2022 08:49
  5.13.167.***
  Sunt multinationale care nu afiseaza salariul si desi cer aceleasi lucruri din partea romanilor sau strainilor, te discrimineaza salarial daca tu ceri salarii ca in Occident.
  Si sa afiseze un range,adica atat e salariul minim si atat putem maxim.Nu aplici ca nebunul,te testeaza ca pe cobai si cand auzi ce salariu iti ofera incepi sa turbezi.
  Si apoi tot ei se plang ca nu au forta de munca!
  Pai daca ma duc sa muncesc,dupa ce ca m-am pregatit mai mult pe timpul,sanatatea si banii mei,atunci vreau sa fiu platit pentru un trai decent,in care sa imi platesc facturile fara grija si sa pun si un banut deoparte!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 09 Iunie 2022 08:47
  86.124.200.***
  Domnilor a fost o perioada lunga de timp mai ales dupa privatizarea combinatului cind patronii negociau in felul urmator:acesta e salariul nu iti convine pleaca ca mai am fraieri la poarta care asteapta!In prezent au aceeasi mentalitate!Nu iti mai spun in fata acest lucru dar ei patronii sunt intelesi:salariile sunt identice peste tot!Bataia de joc va mai continua inca 5-6 ani cred.In combinat forta de munca este imbatrinita.Meseriasii buni au acum in jur de 50 de ani,Probabil cei care au grupa dar care sunt si uzati de conditiile grele vor mai lucra 2-3 ani dupa iesirea la pensie!Cine ii vor inlocui????Din cei 10000 de someri sigur nu se vor gasi!Din spate nu vin !Nu prea mai gasesti tineri care sa lucreze noaptea ,in praf,tunder si ulei!In momentul privatizarii combinatului ginditiva ca lucrau acolo 35000 de oameni!Acum mai lucreaza 6000!Nu mai aducem in discutie pe Damen ,Fabrica de cuie,Inetof,Mehid ,Icmrsg!Aceasta forta de munca a disparut !Deci in prezent salariile sunt mici in concluzie nimeni nu se ingramadeste!Nu este nevoie sa fie public salariul!Experienta pe care o capeti cautind stii din prima fara sa te prezinti care este oferta!In Galati cauta aceleasi firme de zeci de ani!Nu au aparut firme noi!Au un istoric in public!Si din pacate un istoric urit! ;;Și cu toate acestea, la bursă au venit mai puțini oameni decât locurile oferite''!De ce ar veni mai multi????
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 09 Iunie 2022 00:33
  80.113.60.***
  Chiar ca nu s-ar mai prezenta nimeni! In primul rand, astea nu sunt salarii! Apoi comportamentul patronilor marea lor parte lasa de dorit. Sunt si exceptii, dar tine de educatie, domeniul de activitate si cat de mult isi respecta ceea ce face!

  Problema este mentalitatea acetei natii, daca cunosti 5 meserii, si ajuta la locul de munca, trebui sa le faci pe toate, desigur in aceeasi bani pentru ca pur si simplu STII, si TREBUIE! Nu conteaza, ca acel patron, nu a incestit TIMP si BANI si DOAR TU!

  Ex: O prietena, lucrase ca si expert contabil... imi povestea cum lucra cu orele si de acasa... ajunsese sa fie epuizata psihic... iar seful ei nu gasea oameni... pana la urma si-a dat demia... a fost sunata in disperare... lua deja antidepresive etc.
  Imi povestea, fosti colegi o sunasera.... a angajat 2 oameni in locul ei, iar acei oameni afirmau ca nu pot face fata... nu au cum nici daca ar munci non stop, la ce facea o singura persoana! Femeia le-a zis clar.. nu ati stiut sa ma apreciati ADIO!

  Cat priveste renumeratia... a munci cinstit la privat sub salariul de top mediu NET.. reprezinta o risipa... o pierdere de timp, bani si efectiv VIATA!
  4
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.