Clime de război

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

"Atlasul norilor" - superb titlu al unui roman şi al unui film, despre un suflet care, de-a lungul secolelor, se transformă din ucigaş în erou... În vremurile noastre câinoase, de război fără reguli, de speculă, de nesimţire guvernantă, de foarte proastă sau doar interesată administrare, de hoţii de stat, de pandemii, disperare, egoism, frică, inundaţii, furtuni şi secete, ne transformăm mai degrabă, invers, din... oameni în sălbatici!

Chiar, mai obişnuiţi să priviţi, cu atenţie, cerul, nu numai caldarâmul şi sufletul îngrijorat? Desigur, aţi zărit măcar nori minunaţi, nori extraordinari, semn rău, însă: ne-am bătut joc de planetă şi acum norii torenţialelor, ucigaşi, se adună şi se tot adună, spectaculos, însă periculos! Priviţi filme ceva mai vechi, poate de dinainte de distrugerea World Trade Center - care a însemnat începutul sfârşitului! - şi o să constataţi banalitatea norilor de atunci! Banalitate care nu aducea, însă, taifun şi furtună, inundaţii în Europa şi America, alternând cu secetă cumplită, cu mii de hectare de pădure în flăcări ori cu ploaie în Africa! Insula noastră gălăţeană, ignorată (nici excavată, nici folosită!) a ieşit acum iar, mai mare, la suprafaţă, după ce dispăruse zilele trecute. Astfel, e clar că nici nu-mi trebuie televizor ca să constat că plouă masiv în Vest!

Învăţăceii la pictură ieşeau cu ani în urmă "la peisaj", iar toamnă de toamnă surprindeau pe pânză culorile serafice ale frunzelor copacilor: galben de Napoli, galben citron, ocru galben, roşu permanent, roşu cardinal, verde veronese... Astăzi, numai prin nordul Europei şi al Americii mai vezi culori (aproape) la fel! În rest, chiar şi în locuri nepoluate, vedem cenuşiu, verde bolnav, umbră arsă, gălbui murdar... Ploile acide îşi spun, iată, din plin cuvântul!

Am ajuns să preţuim ceea ce am dispreţuit, de pildă ceva foarte banal, precum norii normali de pe vremuri: apa noastră "cea de toate zilele"! Va deveni o normalitate să nu ne spălăm pe mâini, ca să nu fim amendaţi! Sau să se interzică irigarea plantaţiilor? Iată, în Italia, stat supercivilizat, însă însetat acum, s-a interzis folosirea apei... şi la coafor, exceptând o clăteală mică acolo! Iar udarea grădinii e pedepsită cu amenzi uriaşe!

Pentru prima oară în istorie, Putin a aruncat în aer un mall ucrainean şi ministrul său de război susţine că au ţintit un depozit de armament NATO, de la care s-ar fi aprins şi o prăvălie. Goală. Insinuând poate şi că ucrainenii au plasat special depozitul lângă mall. Cu peste o mie de cumpărători înăuntru. Mulţi, incineraţi! De fapt, preciza gen. (r) Virgil Bălăceanu, a fost o rachetă... sovietică fabricată în... 1960!

Citit 1492 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iunie 2022 18:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.