Munca te face fericit. Și sănătos

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Arbeicht macht frei - munca te face liber. Un proverb german devenit celebru într-un mod sumbru, afișat fiind la intrarea într-unul dintre cele mai sinistre locuri din istoria omenirii, lagărul de la Auschwitz. Dincolo de conotațiile căpătate în contextul actelor de exterminare atroce, zicala are profunde semnificații și adevăruri care, în zilele noastre, își capătă o veridicitate greu de combătut.

Generațiile tot mai lipsite de perspective, obișnuite cu nemunca sau cu câștigarea existenței prin mijloace periculoase și ilegale, sunt rezultatele unei lipse de educație venită, paradoxal, tocmai de la generațiile mult prea îndobitocite în ale muncii. Generații de răsfățați sau poate de rătăciți în meandrele unei așa-zise evoluții pe care părinții au înțeles-o prost sau care nu au avut încotro și i-au lăsat de izbeliște. Educația cum că excesul în orice formă este dăunător și adesea mortal a pierdut teren în fața principiului ”lasă copilul să facă ce simte, să aibă ce nu am avut noi”. Astfel, și mai rătăciți, copiii ultimelor generații au apucat-o pe căi pe care fiecare le-a înțeles în felul lui. S-au născut astfel fenomene greu de priceput pentru noi, cei care am înțeles că pentru a fi cel mai bun din clasă trebuie să înveți, iar la finalul anului școlar doar cei care au muncit vor primi coroniță. S-a născut posibilitatea de a sta pe spinarea părinților până la 25-30 sau și mai mulţi ani, s-a născut posibilitatea de a câștiga bani din ”combinații”, trafic de droguri sau exploatarea vreunei ”prietene” la bordură. S-a născut credința că nu contează cum fac banii, contează să îi aibă. Și, dacă nu îi au, niciun compromis nu e prea mare ca să se alinieze la standardele despre care cred că îi fac fericiți și le aduc stimă de sine. Încet-încet, tinerii și adulții noilor generații sunt tot mai nefericiți și goi, încercând să își umple sufletul, mintea și trupul cu miraje, care să le substituie lipsa unui țel adevărat. Plictisiți și blazați, nu mai țin cont de nimic și li se pare că orice valoare poate fi răsturnată și călcată în picioare. Până la a călca pe valorile celorlalți, cele mai importante. Nu trebuie să ne mai mirăm că noi, ca societate, nu mai putem ține în frâu anomaliile care s-au dezvoltat pentru că am ucis munca. Nu mai putem opri traficul de droguri care prăjește mințile și omoară suflete. Dacă pe vremuri cele mai mari șanse să întâlnești vreun lunatic erau dincolo de pragul spitalului de nebuni, acum probabilitatea să te împiedici de unul te paște la tot pasul. Pe stradă, în scara blocului, în trafic. Astfel de oameni ajung mașini de ucis, pentru că nu au fost puși la muncă. Și nu sunt nici liberi, nici pe afară, nici în sinea lor.

Citit 889 ori Ultima modificare Marți, 05 Iulie 2022 00:12

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de un observator
  Marți, 05 Iulie 2022 11:53
  193.230.156.***
  Pe vremuri cand sciam o cerere adaugam la sfarsit, inainte de semnatura celebrele cuvinte "Onoare muncii!". Astazi se pare ca lenea i-a luat locul!
  0
  5
  Raportează
 • postat de ElfDan
  Marți, 05 Iulie 2022 10:06
  5.2.205.***
  ...liber sa-i imbogatesti pe altii ca ei sa nu mai lucreze nici o zi din viata lor. In evul mediu taranii legati de glie nu lucrau mai mult de 150 de zile pe an, opt ore pe zi. Si chiar si fara tehnologia medicala a zilelor noastre, erau cazuri in care depaseau varsta de 100 de ani, fiind inconjurati de familie si nu abandonati. Oare cati dintre noi se vor putea lauda vreodata cu un asemenea "triumf".
  2
  5
  Raportează
 • postat de florin
  Marți, 05 Iulie 2022 09:04
  86.124.202.***
  In Romania este o vorba:cinei harnic si munceste ori e prost ori nu gindeste!!!!Cind eram tineri se spunea ca meseria este bratara de aur!Acum dupa REFORMELE din viata noastra a munci este o timpenie!Si daca mai sunt tineri care se duc in combinat sa munceasca gasesc un mediu cu oameni frustati,obositi ,scirbiti care fac ca acesti tineri sa plece imediat!Plus salariul de rahat!Pentru ca daca un om care are zeci de ani vechime pleaca cu 2500 lei in mina acasa plus bonuri el tinarul va primi un salariu de nimic care va face din el tot un atirnat la parinti !Si asta chiar daca munceste!In Romania asta este cel mai dureros lucru!Muncesti esti sarac!Nu muncesti nu ai venit statul te ajuta si tot sarac esti!Dar de ce sa te duci la munca daca esti la fel de sarac ca ala care o tirie pe acasa????Si are timp sa faca tot felul de invirteli pentru ca are mintea odihnita nu vine dupa opt ore stresante de combinat sau santier?????Din pacate dupa 32 de ani de REFORME am ajuns in situatia in care MUNCA NU TE POATE FACE FERICIT!!!!!NU VEDEM PE STRADA NICI UN TINAR CARE ARE O MASINA BUNA DUPA CE A MUNCIT 5 ANI IN COMBINAT !IN SCHIMB VEDEM DESTUI CARE AU MASINI BUNE DUPA UN AN DE INVIRTELI DUBIOASE!SI MAREATA NOASTRA JUSTITIIIIE NU II URMARESC PE ASTIA DUBIOSII!!NUUU II VOR URMARI PE PROSTII CARE MUNCESC!!!!!!
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.