O (mă)Ciucă la un car de români

O (mă)Ciucă la un car de români
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Dacă mai aveam ceva dubii până marţi seară, acum, după ce preşedintele Iohannis a simţit nevoia să se adreseze naţiunii, chipurile, ca s-o liniştească în privinţa austerităţii ce va să vină, sunt convins că ne aşteaptă vremuri grele. Contextul mondial, cu pandemie, război, inflaţie şi criză alimentară, este total nefavorabil, însă "performanţele" guvernului României pun aproape în fiecare zi câte-o bomboană pe colivă, prin modificări legislative care mai de care mai stupide, singurul scop al acestora fiind să mai aducă nişte bani la buget. E mare nevoie de bani, ce-i drept, că miile de sinecuri înfiinţate lunar trebuie plătite, pensiile speciale sunt în continuare tabu, restructurarea şi eficientizarea aparatului bugetar sunt noţiuni străine social-democratului Ciucă (a, stai, că teoretic e liberal, deşi n-am văzut nicio decizie de dreapta de când conduce executivul). Aşa că soluţia coaliţiei aflate la conducerea ţării e... mica ciupeală! Mai umblă la nişte taxe, mai aruncă bani în piaţă, ca nu cumva să slăbească inflaţia care aduce bani buni la buget prin TVA, mai modifică nişte norme de aplicare, doar, doar s-or mai acoperi găurile financiare generate de lipsa unui program de guvernare responsabil şi centrat pe dezvoltare, nu pe pomeni electorale.
Iar una dintre măsurile anunţate pentru anul care vine şi care a trecut aproape neobservată este cea a modificării sistemului de calcul al impozitului pe proprietate. Practic, valoarea impozabilă a unei case va fi dată de grila notarială, nu de Codul fiscal, ca până acum. Ca să vă daţi seama ce înseamnă asta, trebuie să punem pe masă câteva cifre. În momentul de faţă, valoarea impozabilă a unei clădiri este de 200 de euro/mp, iar cu ajustările de localitate, zonă, vechime etc. poate ajunge la 300-500 de euro/mp. La această valoare se plăteşte acum impozitul, care este cel mai adesea sub 0,1% (0,09% la Galaţi). De la 1 ianuarie anul viitor, se va trece la grila notarială, în care valoarea impozabilă la Galaţi este de 800-1.000 de euro/mp (în Bucureşti sau Cluj-Napoca este, evident, mult mai mare), iar procentajul va urca la minimum 0,1% (dar poate ajunge şi la 0,2%, prin decizie a Consiliului Local). Vom plăti astfel impozite de cel puţin două ori mai mari decât cele din prezent. Şi dacă înmulţim cu 8-9 milioane de imobile proprietate existente în România, rezultă ceva bani pentru cheltuielile fără limită ale guvernului. Şi chiar dacă impozitul despre care vorbim nu este venit naţional, banii respectivi pot acoperi "g(ă)urile" administraţiilor locale, la fel de flămânde ca şefii de la Bucureşti. Adaptând un pic proverbul "e suficientă o măciucă pentru a distruge un car de oale", se pare că pentru a distruge un popor e suficient un guvern (mă)Ciucă.

Citit 1354 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Iulie 2022 19:23

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de florin
  Joi, 07 Iulie 2022 10:35
  86.124.202.***
  Asta cu impozitul este cea mai mica problema!Problemele uriase sunt preturile la gaze,energie combustibil!Preturile la gaze si energie acum sunt subventionate de stat!La niste costuri uriase!Pe care statul pina acum nu lea platit!La iarna cind consumurile vor fi mult mai mari vor mai asigura necesarul distribuitorii daca in lunile de vara statul nu plateste subventiile?Vor putea romanii suporta preturile in iarna neplafonate de stat???Aceste preturi la energie pun pe chituci si ramasitele industriei care a mai ramas pe la noi!Combinatul din Tulcea a zis pas un an si jumatate!Se va ma redeschide?Cine stie.Guvernul este slab din momentul plecarii guvernului Ponta!De atunci am avut nu mai guverne slabe cu prim ministrii unii mai slabi ca altii!Perioada lui Iohanis a insemnat 8 prim ministrii!OPT!Cu schimbarile aferente de ministrii si alti trepadusi!Nu ai cum sa conduci o tara in halul asta!Nu avem un plan de tara!Noi vrem sa reconstruim Ucraina sa fim miezul dodoastei pe aici prin Europa dar avem 3 milioane de pensionari la limita subzistentei!Avem tineri care au avut curajul sa-si intemeieze o familie sa ia credite imobiliare si acum se uita cu groaza cum ratele depasesc veniturile unui membru al familiei!Si acesti tineri au macar un copil pe care trebuie sa-l creasca!Anii urmatori se vor asemana cu ce am trait dupa ce a venit CDR la putere dupa conducerea catastrofala a vechiului PSD cu Vacaroiul la putere!Si din pacate batrinii vor muri astfel crescind media punctului de pensie pentru ca vor muri multi cu pensia mica iar aia specialii se vor descurca si tinerii vor zice pas plecind din tara iute vazind cu ochii!
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.