Statul are foame de bani

Statul are foame de bani
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Preconizatele modificări ale Codului fiscal au întârziat încă o săptămână după finele lunii iunie, iar președintele ANAF a precizat că ”nu neapărat se vor întâmpla nişte creşteri spectaculoase de taxe”. În plus, acesta a menționat că ”prin modificări fiscale trebuie să creştem încasările cu 0,5 puncte procentuale. Din ceea ce au declarat preşedinţii partidelor care formează coaliţia, aceste modificări, ajustări le-aş numi eu, sunt undeva la 11 sau 12 miliarde de lei, aproape 1% din PIB, cam aici este ţinta pe care se va merge”. Ce nu ne spune distinsul demnitar este că nu se face niciun efort, de ani buni, pentru îmbunătățirea colectării TVA, acolo unde, după toate probabilitățile, are loc cea mai consistentă evaziune.
În schimb, avem de-a face cu un talmeș-balmeș legislativ, iar factorii de decizie par a nu pricepe, pentru nu se știe a câta oară, că excepțiile nu fac decât să bulibășească un sistem fiscal și așa lipsit de predictibilitate. După ce, se pare, s-a renunțat la introducerea impozitului progresiv, coaliția și-a ”vărsat nervii” pe sectorul HoReCa. După doi ani de pandemie, în care au fost trase obloanele, prețurile au explodat în industria ospitalității, iar cei care au fost deja în concediu pot depune mărturie în acest sens. După toate ”socotelile”, expresie preferată a unui important lider al coaliției de guvernare, turismul românesc, afectat oricum de infrastructura precară, va deveni necompetitiv și va duce la falimentul multor operatori.
Altă chestiune ușor de neînțeles este legată de creșterea accizelor la țigarete, fără a avea în vedere și produsele de vapat tutun. Ce să mai vorbim despre intenția de a introduce impozitul pe locuință exclusiv în funcție de valoarea acesteia și nu de numărul de proprietăți... Și lista ar putea continua, iar o lecție economică de netăgăduit este aceea că, atunci când cresc taxele și impozitele, economia scade.
De fapt, nici nu mai contează. În loc să înceapă cu o reformă a administrației publice și cu una a pensiilor, asumate prin PNRR, statul crede că se va îndestula din TVA-ul majorat la băuturi carbogazoase cu adaos de zahăr, inclusiv berea fără alcool. Între timp, fermierii strigă după despăgubiri la secetă, iar constructorii opresc lucrările din cauza costurilor neactualizate. Canicula taie pofta de mâncare, dar nu și pe cea a unui stat aflat permanent în foame de bani.

Citit 1015 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Iulie 2022 11:14

2 comentarii

 • postat de Marcu D
  Miercuri, 06 Iulie 2022 13:00
  5.2.209.***
  Polonia, populatie dubla fata de Romania.
  Polonia 900.000 bugetari, Romania 1,3 milioane.
  De o reforma reala administrativ teritoriala, de pensiile speciale de zeci de mii de lei, de miile de lefegii la stat plantati pe carnet de partid care dau pe afara prin miile de CA-uri, de zeci de Agentii si Autoritati, unele care taie frunza la caini nimic, nimic???
  Iata de unde foamea de bani si inflatia intretinuta artificial. Acestor impostori nu le pasa ca economia reala intra in colaps, interesul este unic: sa isi satisfaca strict clientela de partid. Dupa ei, potopul.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 06 Iulie 2022 02:55
  80.113.60.***
  Pensiile speciale "costa", si NE COSTA! Pasivitatea hipnotica a cestui neam SI MAI SI!
  Lasa-ma s te las. brandul de tara! Critica, cine te-a pus sa faci X si Y cand TU nu esti in stare de NIMIC! Teorie stiu multi!
  Putin cunosc! La s ca treaca mearga! Un ghestat talamb, prost, hot, nemernic, criminal, ingamfat... FARA NIMIC BUN!
  Dar de morti (economia) sa vorbim numai de bine... la 1.75 Ron KW cu o institutie ce nu este capabila sa-si actualizeze softurile... de 3 luni! Cu o retea supraincarcata! Cand se va scumpi gazul de 600%... in 12 luni

  IAR... chiar daca vrei sa treci pe electric... vor lua fot TOAE FIRIDELE din anii 60...70 C'asa e-n Tenis!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.