Vechea poveste, în care alții pot, iar noi, nu

Vechea poveste, în care alții pot, iar noi, nu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Guvernul a anunțat recent o serie de măsuri fiscale, constând în general în majorări de taxe, TVA și accize, care ar urma să intre în vigoare eșalonat: o parte dintre ele vor fi valabile de la 1 august, altele - de exemplu, cele privind sectorul HoReCa - vor intra "pe piață" de la 1 ianuarie 2023. Și într-un caz, și în altul, scopul acestor măsuri este de a aduce mai mulți bani la buget. Ideea de a colecta mai mulți bani este, în principiu, una foarte bună, însă contează enorm felul în care o faci. Iar în România se pare că nu știm sau nu putem să o facem cum trebuie.

Într-un comunicat, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, una dintre cele mai mari și mai importante confederații patronale din țară, a "amendat" aproape punct cu punct măsurile propuse de guvernanți, subliniind încă de la început un principiu care în România nu a fost aproape niciodată respectat. Acela conform căruia orice reformă sau măsură adoptată în domeniul fiscal și care are ca scop creșterea veniturilor colectate la bugetul de stat să se facă pe principiul "de la mare la mic", în sensul că povara fiscală să fie suportată de toți actorii economici, nu numai de IMM-uri sau de cetățeanul de rând. Or, în România ultimilor 30 de ani, cei mari au fost aproape întotdeauna "dulăii" care au sărit peste barieră, iar "cei mici" au fost "cățeii" care s-au oprit în fața ei.

Oamenii de afaceri propun guvernului să-și facă întâi ordine în propria "ogradă": să reducă cheltuielile bugetare prin restrângerea și eficientizarea aparatului de stat, să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor (atenție, gradul de colectare, nu numărul lor), să combată munca subterană și pe cea nedeclarată și să taxeze profiturile făcute de firme în diverse domenii pe seama consumatorilor, să taxeze repatrierea profiturilor și pensiile speciale. Se propune inclusiv o "taxă de solidaritate" la care să contribuie, de exemplu, companiile pharma și cele din domeniile energetic și petrolier, care, în perioada COVID și în contextul actual al conflictului ruso-ucrainean, au înregistrat mari creșteri ale veniturilor și care au avut de suferit incomparabil mai puțin decât IMM-urile. Fondul special astfel creat ar urma să finanțeze investiții în învățământ și în domeniul sanitar (ex. construcția de spitale, renovarea de școli etc.).

Așa ceva se întâmplă deja în Spania, unde vor fi introduse temporar taxe excepționale pe profiturile realizate de bănci și companiile de utilități. "Trebuie să împărțim corect povara acestei crize, nu cum s-a întâmplat la precedenta, atunci când povara a căzut pe cei mai vulnerabili", a spus premierul Pedro Sanchez.

Poate că guvernanții noștri ar trebui să ia lecții de spaniolă...

Citit 1367 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iulie 2022 21:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.