Noul Bacalaureat, „cumplit meşteşug de tâmpenie”

Noul Bacalaureat, „cumplit meşteşug de tâmpenie”
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Vorbele lui Creangă par să fie mai actuale ca oricând, atunci când ne gândim la reformele peste reforme care se tot fac în Învăţământul românesc. Nici n-au reuşit să implementeze bine reforma în curs, cu o generaţie de elevi care au început opt ani de şcoală fără manuale şi care au trecut în clasa a IX-a după vechiul curriculum, pentru că cei din minister nu au fost în stare în opt ani să pregătească un curriculum adecvat, că iar se anunţă schimbarea la faţă din temelii a Educaţiei. Că s-a renunţat la teze, că se pune o singură medie anuală la o disciplină şi că se vrea iar descentralizarea admiterii la colegii (deşi acest lucru s-a mai făcut, dar s-a renunţat repede pentru că românul nu e în stare să nu apeleze la sistemul de pile şi şpăgi), mai treacă-meargă. Dar Bacalaureatul care se anunţă a intra în vigoare din 2027 are ceva din noaptea minţii! Oare ministrul Educaţiei nu ştie că sunt specializări care, începând din clasa a IX-a, nu mai fac nici matematică, nici chimie sau fizică? Vorbim de Filologie, dar şi de învăţământul vocaţional de artă sau sportiv. Atunci cum să le ceri să dea Bacalaureat la Matematică şi la Ştiinţe? Aşa cum este normal, învăţământul liceal din ultimii ani merge spre o profesionalizare a elevilor, spre o rută în funcţie de specializarea urmată. Asta înseamnă, de fapt, terminarea liceului, nu aprofundare de cultură generală aşa cum vrea prin acest Bacalaureat care urmează a se da la Română, Matematică, Ştiinţe, Istorie, Geografie şi Ştiinţe socio-umane. O probă şase în unu, mai ceva decât super-şampoanele.

Cultura generală se obţine în gimnaziu sau cel mult până în clasa a X-a, inclusiv. Începând cu clasa a XI-a, tinerii şi-au ales cariera profesională, ştiu pe ce drum vor merge în viaţă. Şi atunci, şcoala ar trebui să-i pregătească pentru acest drum, pentru ca inserţia profesională să le fie cât mai uşoară. Cum să ceri unui elev să mai dea probă la Matematică, după ce, de doi ani, el nici nu mai studiază aşa ceva în şcoală? Această măsură nu va îmbunătăţi cu nimic educaţia elevilor, ci va îngroşa rândul celor care vor apela la meditaţii.

În plus, examen în trei ore la şase discipline? Aş vrea să-i văd întâi pe onor politicienii noştri că trec prin aşa ceva!

Citit 1800 ori Ultima modificare Joi, 14 Iulie 2022 23:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.