Cine sapă groapa altuia...

Cine sapă groapa altuia...
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Ajuns în ziua 156, războiul din Ucraina nu dă niciun semn că s-ar putea încheia curând. Şi chiar dacă Rusia a cucerit aproape întregul Lugansk şi mare parte din Doneţk, ca să nu mai punem la socoteală Crimeea, Ucraina rezistă şi pare net favorită, în condițiile în care resursele ruşilor au început să se împuţineze. Armata lui Putin scoate deja din depozite arme foarte vechi, iar în ceea ce priveşte oamenii are clar probleme.
Cecenii s-au retras în munţii lor, după ce s-au războit mai mult pe reţelele de socializare decât pe front, iar acum visează la arme sofisticate pentru a-şi apăra râul şi ramul pe care nu le atacă nimeni. Buriaţii, aflaţi multă vreme în prima linie a ostilităților, au fost trimişi la odihnă, iar acum nu mai vor să se întoarcă şi să fie carne de tun, mai ales că la împărţirea bunurilor furate din Ucraina n-au prea fost luaţi în calcul.
În plus, economia rusă este anesteziată de sancţiuni şi va face implozie curând, în ciuda optimismului afişat de oficiali, iar nemulțumirile populare nu vor întârzia să apară, chiar dacă pe la colţuri la început, ca-n orice regim totalitar.
În condițiile în care ucrainenii sunt gata de contraofensivă, războiul s-ar putea prelungi serios. Cum pierderile Rusiei sunt deja uriaşe, încă un an sau doi de război ar putea reduce dramatic puterea militară a Rusiei, iar armata nu va mai putea controla uriaşul teritoriu al ţării, pe fondul problemelor sociale. Dacă şi "ţarul "Putin" va fi obligat să cedeze puterea unui lider necunoscut, "imperiul" s-ar putea face ţăndări la fel de rapid precum "cortina de fier" în 1989.
Într-o astfel de situaţie, "noua" Rusie va fi probabil o ţară cu o treime, cel mult jumătate din suprafaţa actuală, concentrată în jurul Moscovei, relativ bine industrializată, dar fără resurse semnificative, astfel că din punct de vedere economic ar fi cam de talia statelor est-europene foste comuniste, numai bună de piaţă de desfacere pentru China şi Occident. Hălci mari din "imperiu", gen Siberia (centru), Iacuţia (est) sau Neneţia (nord), ar putea deveni republici de sine stătătoare, iar resursele naturale uriaşe de care dispun le-ar asigura un nivel de trai comparabil cu al Europei de Vest, evident dacă vor avea şansa unor "despoți luminaţi", nu a unor satrapi, pentru că un regim democratic e greu de instaurat din prima. Ar fi posibilă şi desprinderea unor ţări mai mici, unde populaţiile neruse sunt semnificative şi afişează un naţionalism bine dezvoltat - gen Tatarstan, Başchiria, Buriaţia, Karelia sau chiar o federaţie de republici caucaziene, în frunte cu cecenii lui Kadîrov.
Şi chiar dacă ruşii au plecat la război ca să împartă Ucraina, n-ar fi deloc exclus ca ei să fie în cele din urmă cei împărţiţi.

Citit 2506 ori Ultima modificare Vineri, 29 Iulie 2022 18:49

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de hahaha
  Luni, 01 August 2022 22:47
  89.137.226.***
  Interesul poarta fesul ! Intrebarea este ce fes vrem NOI sa purtam ? Unul chinezesc, unul rusesc sau paote am prefera unul american ???!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de paloma
  Duminică, 31 Iulie 2022 23:10
  5.13.215.***
  rusia va dispare ca stat in maximum cinci ani!!! Nu Americanii vor fi de vina, ci chinezii...Daca chinezii vor pune mana pe bogatiile din Siberia, invatati-va copiii chineza !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 31 Iulie 2022 01:51
  80.113.60.***
  @Ion CORECT!
  Noi adica, inaptii... viseaza... fura de sparg... incaz de... fug inaintea firmelor de asigurare in caz de calamitati!
  Suntem praff... si pulbere se va alege de tarisoara asta FOARTE BOGATA dar tara te vrea PROST! Ca si pana acum!
  Lent, inapt, pasiv... si lasa-ma s' te' las!
  5
  2
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 30 Iulie 2022 06:52
  213.233.88.***
  Asta e varianta optimistă. Pesimistul e un optimist bine informat.
  Jocul de-a războiul va deschide noi capitole, Odesa capturată, Turcia de partea Rusiei, Ungaria la fel, lovitură sau lovituri nucleare tactice (punerea în fapt a unei amenințări), gruparea BRIC-ului în variantă militară, invadarea Taiwanului, dualitatea țărilor arabe. Și câte mai sunt...
  Semnalul va fi atacul informațional, potop de fake-uri și atacuri cibernetice.
  ”Maskirovka” este de aproape un secol principiul de bază în strategiile Rusiei. Nu te baza pe evidențe, sunt înșelătoare!
  ”Arta războiului este o artă a înșelăciunii”, Sun Tzu, Arta războiului. ;)
  Nu trecem cu bine de iarnă, iar dacă e grea, devine un atu pentru ruși, Europa occidentală se clatină.
  Sunt curios ce reacție va avea Nato și Europa la iminenta invazie a Moldovei. După sau concomitent cu ocuparea Odesei se va întâmpla asta.
  Rusia are resurse pe care le va vinde ieftin pentru susținerea războiului.
  Armamentul vechi scos în luptă este doar o metodă de a scăpa de lest. Atenție!
  Noi ce facem?
  Nimic, ne victimizăm, ne tânguim, cântăm prohodul!
  Vezi pregătiri pentru apărare, pregătirea populației?
  Mergem pe principiul de a nu alarma populația. O mare prostie!
  Garda sus!
  Terminăm cu lâncezeala mioritică!
  7
  13
  Raportează
 • postat de Marcu D
  Sâmbătă, 30 Iulie 2022 03:08
  109.166.129.***
  Vise taică, vise și propagandă globalistă.
  Când americanii au cumpărat 17 milioane de hectare de teren în Ucraina, când familia Rotschild a cumpărat datoria Ucrainei pe persoană fizică, e mai mult decât clar de unde disperarea globaliștilor și aproape 100 de miliarde de dolari băgați să întrețină acest război. E limpede ca lumina zilei care sunt interesele.
  6
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.