Dragi gălățeni, unde ni-i șoseaua suspendată?

Dragi gălățeni, unde ni-i șoseaua suspendată?
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

„Un oraș cu mai puține garaje sau chiar fără, cu o șosea suspendată, cu multe centre de dezvoltare urbană pe cartiere...”. Nu, nu citez din promisiuni electorale, nici din vreo povestire SF, ci dintr-un interviu publicat acum 11 ani în ziarul „Viața liberă". Era o discuție despre cele mai importante aspecte ale Planului Urbanistic General (PUG) cu arhitectul-șef al municipiului Galațiului la acea vreme. Între timp, s-a mai schimbat un arhitect-șef, iar acum Primăria caută altul, fiind un concurs în derulare.

O să vă întrebați ce m-a apucat să citez din articole publicate acum 11 ani. Simplu, scriam o știre despre licitația lansată pentru actualizarea Planului Urbanistic General și, căutând informații suplimentare, iată peste ce declarații am dat: „La sensul giratoriu de la Popescu se dorește o trecere la nivel de pe Brăilei, o șosea suspendată. În urma dezbaterii PUG am ajuns la necesitatea creării unor centre de cartier, a unor nuclee care să cuprindă: grădiniță, spații de joacă, spații pentru petrecerea timpului liber de către vârstnici, spații verzi. (...) În mod normal, nu ar trebui să existe niciun garaj din ceea ce există, pentru că așa cum sunt ele realizate acum, nici măcar nu mai corespund imaginii urbane, normelor în vigoare! Concret, practic, nu știu să vă spun dacă vor mai rezista sau nu peste zece ani"...

Și uite că suntem peste zece ani. Unde-i șosea suspendată? Păi, nu ne-a ieșit încă nici podul hobanat de pe centura mică! Și, în afară de modernizarea unor axe de transport, singura schimbare majoră în infrastructura rutieră este lărgirea străzii Traian. Primăria n-a reușit să facă în cinci ani jumate nici drumul prin curtea Poliției de Frontieră și eu caut șoseaua suspendată... Garajele s-au mai împuținat, dar nu destul, ca să nu mai fie atât de prezente și de vizibile.

În schimb, vom actualiza Planul Urbanistic General, că așa zice legea. Orice documentație de căpătâi pentru investiții, pentru dezvoltarea unui oraș, are nevoie să fie actualizată periodic la doi, trei, cinci, zece ani, ori de câte ori e nevoie. Să vă spun că Primăria lui Ionuț Pucheanu are prinsă în buget actualizarea documentației pentru una dintre pasarelele pietonale dorite de fostul primar, Marius Stan? Mai bine tac. Că iată, se cos pagini noi la dosare, se fac tomuri întregi de acte și cu ele rămânem... până trebuie să le actualizăm din nou. Și atunci avem tot dreptul să visăm la șosele suspendate, centre de cartier și un oraș fără garaje...

Citit 2945 ori Ultima modificare Marți, 09 August 2022 19:49

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Borscht
  Miercuri, 10 August 2022 15:53
  89.136.1.***
  Unde este faleza inferioara din panourile postate pe ea? Unde sunt pasarelele pietonale? Unde este aeroportul international de mare cautare? Unde este tunelul? Unde este aia unde este cealalta ? Inca mai credeti in minciuni pesediste? Asa e cand judetul e sufocat de ani de zile de mafia rosie. Intr-un oras inconjurat de ape am ajuns sa platim apa mai scump decat curentul electric, 170 de lei pentru 14 metri cubi comparativ cu 118 lei pentru 234 kwh la Hidroelectrica. Asa e cand ciuma rosie pune monopol pe furnizarea utilitatilor intr-un oras. Galatiul nu se va face bine nici peste 10 ani si tot pe aceleasi trotuare gaurite de vreme printre blocuri se vor plimba nepotii nostri...daca nu vor parasi orasul sau tara intre timp. Potrivit ultimului recensamant, tehnic numarul de votanti PSD ar trebui sa scada...sa vedem la alegeri daca se mentine sau a crescut ..in acte.
  4
  2
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Miercuri, 10 August 2022 08:57
  89.137.30.***
  Pai si nu e bine fara tichie de margaritar? Daca e de scormonit sa gasim ceva rau ca sa fie bine... aia cu tunelu e buna... sau aia cu maxi-taxi. Vai ce frumos era demult cand eram tineri. Hai Simona!
  4
  1
  Raportează
 • postat de MM
  Miercuri, 10 August 2022 07:11
  5.14.137.***
  Deci să înțeleg că acest PUG, este un copy-paste, având în vedere cele scrise în articol!?
  "Să vă spun că Primăria lui Ionuț Pucheanu are prinsă în buget actualizarea documentației pentru una dintre pasarelele pietonale dorite de fostul primar, Marius Stan? Mai bine tac."
  P. S.
  Nu mare mi-ar fi mirarea ca acest PUG, să cuprindă și plata studiului de fezabilitate și realizarea tunelului pe sub Dunăre.
  4
  2
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 10 August 2022 06:50
  86.124.200.***
  De aceasta situație sunt vinovați și consilierii locali nu numai primarul!Platim 27 de consilieri absolut degeaba!Este necesar sa atacați și problema împrumutului pe care Pucheanu cu Manolachi primarul de la Vinatori doresc să-l facă am înțeles cumva impreuna!Galatiul se împrumută cind sunt fonduri europene gratis neaccesate?Am mai spus!Ca tara aratam mult mai rău în infrastructura dacă ne comparam cu Serbia o tara distrusa de război!
  4
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.