Gunoaiele și educația

Gunoaiele și educația
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Toți admirăm curățenia din străinătate și, mai nou, din unele orașe și sate românești, unde  spațiile verzi nu sunt pline de deșeuri, coșurile stradale nu dau pe dinafară și colectarea selectivă nu este doar un deziderat îndepărtat, ci o realitate. 
Pentru colectarea gunoaielor și întreținerea curățeniei trebuie îndeplinite mai multe condiții. Avem nevoie de infrastructură completă și funcțională: containere de bună calitate și care să nu poată fi ușor vandalizate, răsturnate și răscolite, acces neîngrădit și relativ facil al tuturor cetățenilor la acestea, mijloace de colectare moderne și funcționale, inclusiv mașini de mai mică dimensiune pentru a deservi aleile și străduțele mai înguste etc. Apoi, ne trebuie personal stabil și responsabil, completat de sezonieri, zilieri etc în timpul evenimentelor cu acces liber al publicului, concerte, festivaluri ș.a. În al treilea rând, este necesară educarea publicului, începând de la vârstele cele mai fragede și continuând cu toate categoriile de cetățeni, prin toate canalele disponibile. Și, în final, se impune folosirea sancțiunilor, atunci când legea nu este respectată.
La o simplă privire în jur, în municipiul Galați, dar și în comunele județului, se vede clar că mai avem mult până departe. Încă vedem gălățeni care îndeasă punga cu gunoi menajer în coșul stradal, unii chiar direct din maşina personală, asta dacă nu o lasă, pur și simplu, alături, la cheremul câinilor vagabonzi. Încă vedem gălățeni care se ridică de pe bancă şi lasă în urmă dâră de gunoaie, ambalaje, coji de semințe etc. Încă vedem părinţi care le desfac dulciurile celor mici şi dau drumul ambalajelor pe stradă, fără nicio remușcare. La un moment dat, în Viena, am fost martora unei demonstrații de educație privind colectarea selectivă a deșeurilor. O mamă cu un copil de cel mult doi ani, după ce i-a desfăcut prăjitura din ambalaj, l-a întrebat ce face acum cu plasticul respectiv, iar copilul, după ce a cerut confirmarea că trebuie pus în containerul galben, s-a dus către acesta şi a aruncat folia, primind, evident, laudele de rigoare de la părinte. E adevărat, şi amenzile pentru aruncatul gunoaielor la întâmplare sunt mari, iar de ele nu scapă nimeni. Copiii, tinerii şi adulţii sunt nu doar avertizaţi referitor la ce se întâmplă dacă nu respectă legea, ci şi încurajaţi să o facă, recompensaţi atunci când ajută la efortul comun de întreţinere a curăţeniei. La noi, toată lumea vrea să fie curat, dar nimeni să contribuie. Şi, dacă la infrastructură încă nu stăm perfect, să educăm nu ne oprește nimeni.

Citit 1253 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2022 16:24

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de paloma
  Luni, 22 August 2022 22:33
  5.13.215.***
  Iti bati gura de pomana !!!

  Educatia se face cu amenzi usturatoare !!! Dar cine sa le dea ??? Politia judeteana se plange ca n-are pixuri si hartie... Si nici nu se coboara la chestii din astea... Politia locala este ocupata cu traficul fructelor de sezon si a patrunjelului... Acolo au formularele facute standart !!! La gunoaie aruncate in tot orasul este complicat !!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 22 August 2022 09:54
  213.233.110.***
  Amenzile foarte mari sau munca in folosul comunitatii ,la maturat si strans gunoaiele ,pentru cei ce care au trecut deja de varsta educatiei scolare si familiare ,va fi cea mai buna metoda de educatie practica si exemplu pentru alti "needucati".
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.