Pe parcursul unui singur an, populația rezidentă a României a scăzut cu aproape 164.000 de locuitori, ajungând la puțin peste 19 milioane de cetățeni. Vorbim despre populația unui întreg oraș de dimensiuni medii sau despre echivalentul populației a 30 de comune medii din România. An după an, începând imediat după Revoluție, din cauza natalității tot mai scăzute, românii au rămas tot mai puțini, fără a-i mai pune la socoteală pe milioanele de conaționali care s-au stabilit pe termen lung sau nelimitat în afara granițelor țării.
Pentru România, în mai mare măsură decât corupția sau lipsa investițiilor, aceasta este de departe cea mai mare catastrofă prin care poate trece un neam. În ritmul actual al natalității, în doar câțiva ani, sistemul asigurărilor sociale din România ar putea intra în colaps.
Avem nu doar o natalitate extrem de scăzută și o rată a emigrării record pe continent, dar populația rezidentă a României este și foarte îmbătrânită, ceea ce pune o presiune imensă pe un sistem de protecție socială și așa șubred și neperformant.
Trendul național îngrijorător se menține și pe plan local. În județul Galați, ultimele date publicate de Direcția de Statistică arată că, în mai 2022, s-au înregistrat 346 de născuți vii, cu 59 mai puțini decât în luna corespunzătoare a anului trecut. Tot în mai, numărul deceselor a fost de 593. Astfel, populația județului a scăzut cu 247 de locuitori într-o singură lună și doar ca urmare a sporului natural negativ - dat de diferența dintre numărul deceselor și cel al nașterilor.
În ultimii doi ani, natalitatea înregistrată în județul Galați a atins cel mai scăzut prag de după Revoluție, în vreme ce rata mortalității a urcat foarte mult, aici contribuind și numărul mare al deceselor provocate de COVID-19.
În timp ce riscăm să devenim o țară a nimănui, autoritățile fac puțin spre deloc pentru a stopa sau pentru a inversa acest fenomen. Istoric vorbind, aici chiar putem vorbi de "greaua moștenire" lăsată în urma sa de regimul comunist. Politicile forțate de natalitate din perioada regimului Ceaușescu au condus la o creștere a natalității, care pare acum imposibil de susținut într-un sistem democratic, odată ce generațiile numeroase de atunci încep să iasă la pensie.
În fața acestui fenomen, ce pare de neoprit, riscăm, însă, nu doar să intrăm în faliment ca țară, ci și să dispărem ca identitate națională.