Învăţământ... necompetiţional?!

Învăţământ... necompetiţional?!
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Eu unul nu înţeleg de ce naiba o fi intitulată această maşinărie şchioapă "Ministerul Educaţiei" şi nu... "Ministerul Învăţământului pe de rost"! Întâlnesc prea multă violenţă juvenilă pe stradă sau în autobuz, semn clar că de educaţie ducem lipsă! Iar şcoala a început, iată, cu mai multe... vacanţe!

Se tot vorbeşte de "modelul finlandez" de învăţământ, de multe alte modele care vor să transforme şcoala într-o atracţie, precum popcornul cu niscai Cola, fără efort. E drept, la noi elevul memorează, nu învaţă să cerceteze singur... Copilul, viitorul adult numai bun pentru săpat şanţuri, nu are nevoie de lcomplicaţii! La rândul său profesor, preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat elevilor şi dascălilor cu un discurs prea lung, sforăitor. Pe deasupra, şi citit, ca pe vremea lu´ taica Ceauşescu! Plus că a început cu o expresie în limba latină, pe care ar fi fost firesc să o traducă pe româneşte, dacă tot s-a scos predarea Limbii latine din şcoli! Astfel, Santa Klaus al nostru a demonstrat că stăpâneşte din plin tradiționalul limbaj de lemn de fag, aşa cum fac şi mulţi profesori şi învăţători de pe la noi. În loc de discurs, ar fi fost mai bine ca prezidentul să explice... numele şcolii în care citea discursul, căci am mai văzut şcoli cu nume de mari personalităţi în care profesorii chiar credeau că elevii au habar cine a fost şi ce lucruri măreţe a înfăptuit personalitatea cu pricina! Ei bine, n-aveau!

Ce îmi convine, printre noile schimbări, este că media generală nu va mai depinde de obiecte care este bine să rămână doar atractive oferte pentru dezvoltarea complexă a unui tânăr, precum Muzica (chiar nu se nasc toţi cu ureche muzicală, nu-i aşa?) ori Educaţia fizică. Şi că se vorbeşte despre Ecologie, o obligatorie... religie a viitorului nostru incert!

În rest, se încearcă renunţarea, pe cât se poate, la notele din catalog, într-o uniformizare de şanse. Degeaba un elev este mai silitor decât ceilalţi, căci el nu se va vedea în frunte, recunoscut de profesori şi, implicit, de către ceilalţi elevi! Păi, tocmai legea competiţiei este motorul unei societăţi, iar aceasta nu trebuie să se aplice numai la atletism sau la cursele de Formula 1! Învăţământul fiind obligatoriu, nici exmatriculări nu vor mai fi, chiar dacă golănaşul îl va pocni pe prof! După dezastruosul sistem Bologna, numai bun de fabricat roboţei tâmpiţi, precum cei din clipul formaţiei Pink Floyd cu obsedantul "Another brick in the wall", dedicat îndobitocirii autoritare a învăţământului britanic, vom încerca, desigur, să copiem şi alte reţete! Să ne mai mirăm că sunt prinşi elevii cu copiuţe?

Citit 1648 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Septembrie 2022 09:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.