Învăţământ... necompetiţional?!

Învăţământ... necompetiţional?!
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Eu unul nu înţeleg de ce naiba o fi intitulată această maşinărie şchioapă "Ministerul Educaţiei" şi nu... "Ministerul Învăţământului pe de rost"! Întâlnesc prea multă violenţă juvenilă pe stradă sau în autobuz, semn clar că de educaţie ducem lipsă! Iar şcoala a început, iată, cu mai multe... vacanţe!
Se tot vorbeşte de "modelul finlandez" de învăţământ, de multe alte modele care vor să transforme şcoala într-o atracţie, precum popcornul cu niscai Cola, fără efort. E drept, la noi elevul memorează, nu învaţă să cerceteze singur... Copilul, viitorul adult numai bun pentru săpat şanţuri, nu are nevoie de lcomplicaţii! La rândul său profesor, preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat elevilor şi dascălilor cu un discurs prea lung, sforăitor. Pe deasupra, şi citit, ca pe vremea lu´ taica Ceauşescu! Plus că a început cu o expresie în limba latină, pe care ar fi fost firesc să o traducă pe româneşte, dacă tot s-a scos predarea Limbii latine din şcoli! Astfel, Santa Klaus al nostru a demonstrat că stăpâneşte din plin tradiționalul limbaj de lemn de fag, aşa cum fac şi mulţi profesori şi învăţători de pe la noi. În loc de discurs, ar fi fost mai bine ca prezidentul să explice... numele şcolii în care citea discursul, căci am mai văzut şcoli cu nume de mari personalităţi în care profesorii chiar credeau că elevii au habar cine a fost şi ce lucruri măreţe a înfăptuit personalitatea cu pricina! Ei bine, n-aveau!
Ce îmi convine, printre noile schimbări, este că media generală nu va mai depinde de obiecte care este bine să rămână doar atractive oferte pentru dezvoltarea complexă a unui tânăr, precum Muzica (chiar nu se nasc toţi cu ureche muzicală, nu-i aşa?) ori Educaţia fizică. Şi că se vorbeşte despre Ecologie, o obligatorie... religie a viitorului nostru incert!
În rest, se încearcă renunţarea, pe cât se poate, la notele din catalog, într-o uniformizare de şanse. Degeaba un elev este mai silitor decât ceilalţi, căci el nu se va vedea în frunte, recunoscut de profesori şi, implicit, de către ceilalţi elevi! Păi, tocmai legea competiţiei este motorul unei societăţi, iar aceasta nu trebuie să se aplice numai la atletism sau la cursele de Formula 1! Învăţământul fiind obligatoriu, nici exmatriculări nu vor mai fi, chiar dacă golănaşul îl va pocni pe prof! După dezastruosul sistem Bologna, numai bun de fabricat roboţei tâmpiţi, precum cei din clipul formaţiei Pink Floyd cu obsedantul "Another brick in the wall", dedicat îndobitocirii autoritare a învăţământului britanic, vom încerca, desigur, să copiem şi alte reţete! Să ne mai mirăm că sunt prinşi elevii cu copiuţe?

Citit 1398 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Septembrie 2022 09:31

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Fiecare ministru cu reforma lui.
  Miercuri, 07 Septembrie 2022 13:15
  109.166.132.***
  La un minister, al educației necompetițional în creștere timp de 23 de ani, nu poate face decât un învățământ, la fel, necompetițional. Pare Ministerul Educației, se adaptează cum poate, la nivelul tot mai scăzut al educației în România, prin așa zise reforme, care mai mult devine de formă, să bifăm o activitate care trebuie să fie plină de ,,succesuri''. Predictibilitatea, lipsește cu desăvârșire, vai de copiii noștri.
  0
  1
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 07 Septembrie 2022 09:50
  86.124.201.***
  Un editorial excelent!Domnule Cilinca pe politicienii nostri tocmai elevii silitori,oamenii destepti ,tinerii harnici ii sperie !Politicienii au nevoie de oameni slabi pregatiti,fara initiativa!Pe politicieni concurenta ii sperie!Revin mereu cu rugamintea de a vedea ce cv-uri au primii 4 oameni in stat!Nu sunt niciodata pregatiti pentru functiile importante in care sunt alesi sau numiti!Publicati cv-ul lui Pucheanu!Avem, în momentul de faţă, 4152 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1000 sunt profesori care nu au nici măcar studii superioare, nu studii superioare în profilul disciplinei pe care o au!Ce sanse au copii in viata care beneficiaza de serviciile acestor profesori?Pina in 1989 profesii ca profesor ,medic,judecator erau meserii nobile!Cind aveai in fata un profesor stiai ca acel om este doxa de carte!Aveai grija ce si cum vorbesti in fata lui!Un copil sa admita la o facultate de medicina in 1989 trebuia sa aiba o medie la admitete de 9,90!Acum cu dosar si medie de 6 faci medicina la Galati!Din pacate inima acestei tari care este EDUCATIA a fost distrusa de 32 de ani de asa zise reforme!Dar bine ca acum in ultimii doi ani de mandat ai presedintelui avem programul Romania Educata!Vom fi salvati!(este o ironie)
  2
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.