Unde şi de ce ni s-a îmbolnăvit Sănătatea?

Unde şi de ce ni s-a îmbolnăvit Sănătatea?
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Mărturisesc cinstit, trăiesc datorită unor medici. Iar primul care-mi vine în minte este, poate, cel mai bun pediatru pe care l-a avut, într-o vreme, Galaţiul - dr. Romulus Cighir. N-aş putea uita nici asistentele şi infirmierele care-au făcut tot ce le-a stat în putinţă ca să-mi aline suferinţele şi să fiu bine.

„Fiecare doctor are cimitirul lui…”, mi-a spus, la un moment dat, unul dintre medicii mei salvatori. Apoi aveam să văd expresia devastată a unui medic căruia îi murise, pe masa de operaţie, pacientul zdrobit într-un accident rutier, pe care se lupta să-l salveze. Cu experienţa a zeci de ani de activitate profesională de excepţie, şi totuşi, moartea aceea îl răvăşise. „Nu-l duce la Reanimare. Lasă-l pe secţie, că poate mai are o şansă. E aşa de tânăr!”, mi-a ajuns la urechi, într-o noapte de spital, şoapta unor cadre medicale care îşi asumau o gardă grea, încercând să salveze o viaţă. Viaţă despre care ştiau că s-ar fi putut pierde la Reanimare, acolo unde, prea des, scapă doar cine are zile.

E drept, erau alte vremuri. Spitalele nu erau atât de copleşite de suferinţe, de infecţii, de neputinţă, mizerie, sărăcie, indiferenţă şi lipsuri. Aduceri aminte care mă fac să mă întreb (de) unde ni s-a îmbolnăvit Sănătatea.

„Doamnă, mă aşteaptă pacienţii!”, i-a spus deunăzi, agasată, doctoriţa de familie unei paciente septuagenare, hipertensive şi cardiace, care avea Covid şi îi cerea sfaturi şi reţetă la telefon. Era o zi de vineri după-amiază, iar medicul se grăbea să intre într-un weekend prelungit până luni după-amiază, timp în care nu putea fi deranjat. Iar pacientei de la telefon, în caz că s-ar fi simţit mai rău decât era deja, nu-i rămânea decât să îngroaşe rândurile la Urgenţe. Ignorată de medicul de familie, putea deveni o urgenţă…

„Pune şi tu o compresă cu muşeţel!”, a fost recomandarea medicului de familie pentru un ochi roşu şi iritat. Câteva ore mai târziu, la oftalmolog, ochiul suferind avea să fie diagnosticat cu conjunctivită acută. Şi, dacă mai întârzia, risca să-i fie afectată corneea. Dar pentru medicul de familie muşeţelul părea leacul suprem!

Nu sunt ipohondră. Şi, adesea, îmi caut diagnosticul şi leacul pe „dr. Google”. Însă nu pot să nu mă întreb unde ni s-a îmbolnăvit Sănătatea. Poate la bază, la medicina de familie, care ar trebui să prevină spitalul şi să împuţineze urgenţele. Şi care-i cea mai mare suferinţă a Sănătăţii? Sărăcia? Nepăsarea? Neputinţa? Mizeria, sub toate formele ei? Şpaga? Toate la un loc… Greu de spus. Şi mai greu de crezut că ne mai facem bine...

Citit 1515 ori Ultima modificare Joi, 08 Septembrie 2022 08:42

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de singurul peste viu si cu cap stricat care conduce tara din 90
  Joi, 08 Septembrie 2022 17:28
  89.39.81.***
  din pacate, prea putin zis, ROMANIA e o tara a caror locuitori NU SE RESPECTA. aici e patria ciubucului, smenului. e tara in care toti cauta sa-l fure pe vecin, prieten, ruda. la rindul lui e furat si el. dar toate se compenseaza. o mina o spala pe cealalta. si imbogatirea. doctori cu supersalarii mai vor, profesori care mai vor, parlamentari care vor. toti in ROMANIA vor. cine da? smecherii isi iau, prietenii te rezolva daca il cunosti mai nou, pe g. washington.......asta-i tara. tara asta e ca un peste. cei ce conduc doresc sa fie tara ca un peste cu cap stricat si trup sanatos. trup, populatia sa respecte legi, sa plateasca impozite, dari, sa fie cu plati la zi. capul, sint ei care ne conduc. se mai descopera ca au fost stricati dar au facut legi pentru asta. se descurca. EXISTA PESTE CU CAP STRICAT SI TRUP SANATOS? nu cred.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Românie bolnavă, sisteme bolnave.
  Joi, 08 Septembrie 2022 12:54
  109.166.132.***
  La o Românie bolnavă, din ce în ce mai bolnavă, nu poți să ai decât un sistem de sănătate, la stat, tot bolnav. În general sistemele la stat sunt bolnave, ineficiente, greoaie, pline de birocrație ascunse în ,,protocoale, implementare etc. unele sisteme de la stat având un comportament, de stat în stat.
  0
  1
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 08 Septembrie 2022 09:12
  86.124.203.***
  Fata de anul 2015 bugetul casei nationale de sanatate s-a dublat!Dar calitatea a scazut!Cauze ?Pai sanatatea din Romania a fost condusa de exemplu 3 ani de Lucian Duta care in prezent este la inchisoare pentru coruptie!Intr-o perioada cind Romania era condusa de acei portocalii care au venit sa traga in teapa coruptii pesedeului !Bani pentru sanatate sunt dar .....
  0
  1
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Joi, 08 Septembrie 2022 09:12
  89.137.30.***
  Sanatatea/educatia se imbolnaveste cand devine marfa. Viata e pe bani iar mintile odihnite se gandesc doar sa privatizeze tot (sa se faca si mai multi bani... o sa va vina ambulanta cu chitantierul ba!) Aia care zghiara, indemnati de fortele binelui, despre incalziri globale, justitie nu coruptie, parcari si ciume sunt tineri, frumosi si sanatosi (prostia nu e o boala) iar pentru bolnavi, batrani, saraci si alte lighioane dezgustatoare avem religie multa foarte ieftina. Noroc ca David e sanatos si inoata bine, poate apa e secretul, deci sa trimitem bolnavii la hidroterapie in Dunare. Hai Simona!
  0
  1
  Raportează
 • postat de pro
  Joi, 08 Septembrie 2022 05:58
  213.233.88.***
  Stiti ce spun cei care au vazut si alte sisteme medicale: ca romanii sunt spagari!
  Cam asta a fost reprosul general.
  Iar mita poate fi vindecata doar cu privatizarea integrala a sistemului medical.
  La privat nu se cere spaga.
  Bineinteles ca nu ne vom permite multe interventii si vom fi obligati sa prevenim prin analize si control la timp.
  6
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.