Fondurile europene nu sunt puşculiţa Primăriei

Fondurile europene nu sunt puşculiţa Primăriei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Într-o dezbatere cu colegi jurnaliști din țară despre felul în care se folosesc fondurile europene, am atins, indiferent că eram din Moldova, Muntenia, Ardeal sau Banat, câteva aspecte care sunt comune reacției publicului larg atunci când este vorba despre felul în care se folosesc fondurile europene, dacă ele sunt sau nu utile, bine consumate și transparent transformate în beneficii pentru comunitate.

Când este vorba despre banii europeni, câteva preconcepții se desprind din reacțiile cititorilor și telespectatorilor sau ascultătorilor români. În primul rând, impresia, complet falsă, că "dăm mai mulţi bani decât luăm". La începutul acestui an, deja primisem cu 41 de miliarde de euro mai mult decât cotizasem în cei 15 ani de apartenenţă la UE, potrivit Ramonei Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, citată atunci de news. ro. Deci nu se pune problema să dăm mai mult decât luăm. Evident, încă nu suntem campioni la luat, fiindcă nu prea ne plac regulile stricte, uneori îngrozitor de birocratice, pe care trebuie să le respectăm atunci când folosim bani europeni. Dar accesul la fonduri a devenit mai facil pe măsură ce responsabilii edilitari s-au schimbat, generaţii mai tinere şi mai uşor adaptabile la nou ajungând să decidă destinele localităţilor.

O altă problemă care apare însă, în materie de percepţie, când este vorba despre bani europeni, se referă la transferul de aură asupra administratorului dintr-un moment sau altul. Practic, mai ales în localităţile mai mici, nimeni nu va spune "s-a construit cu bani europeni", ci "a făcut primarul". Evident, ca să scrii, să câştigi şi să implementezi corect un proiect finanţat de UE trebuie să ai voinţă politică, o echipă bună în primărie şi să nu pleci de la premisa că îţi creezi ţie avantaje, ci construieşti ceva de durată pentru comunitate. Dacă faci toate astea, eşti un primar bun, aşa că, măcar, nu câştigi faima pe degeaba.

Ce ne facem atunci când banii europeni se iau, dar nu se folosesc deloc sau nu se folosesc aşa cum trebuie, se returnează etc.? Când sunt luaţi să se construiască un centru social pentru vârstnici, dar îşi face primarul pensiune? Este important de ştiut că, în asemenea situaţii, nu doar omul care a semnat actele are de suportat consecinţe, ci toată comunitatea. După o asemenea cascadorie pe banii UE, este foarte greu să mai convingi apoi finanţatorul că nici usturoi n-ai mâncat, nici gura nu-ţi miroase.

Citit 1348 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 21:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.