Otrava din pilulă

Otrava din pilulă
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Românii aruncă anual la gunoi sau în chiuvetă în jur de 1.500 de tone de medicamente cu termenul de valabilitate expirat. Considerate deșeuri periculoase, substanțele toxice ajung de cele mai multe ori în apele curgătoare sau duc la poluarea pe termen lung a solului. Este un fenomen cu efect de bumerang, care ajunge să ne afecteze, până la urmă, pe fiecare dintre noi. Totul este încurajat și de indiferența politicienilor, care întârzie adoptarea unei legislații clare în acest sens.

Un proiect de lege pe această temă, inițiat recent de USR, aflat acum în dezbatere în Camera Deputaților, după ce a trecut deja de Senat, arată că în 65 la sută dintre apele curgătoare ale României nivelurile a 14 tipuri de antibiotice depășesc de 300 de ori maximul admis. Pe lângă problemele de mediu cauzate de o astfel de poluare, concentrația mare de antibiotice din apă crește riscul dezvoltării rezistenței la antibiotice. Cu alte cuvinte, un antibiotic la care ești expus în mod periodic devine ineficient în timp, lăsându-te descoperit în fața unor microbi potențial periculoși.

Culmea, un ordin de ministru emis în urmă cu opt ani ar fi trebuit să împiedice acest fenomen. Documentul prevedea ca medicamentele expirate să fie duse în farmacii, pentru a fi colectate și distruse în siguranță. Ordinul respectiv nu impunea și o obligație în acest sens pentru farmacii, motiv pentru care unele refuză să accepte medicamentele expirate.

În Germania, Italia, Ungaria sau Portugalia, predarea medicamentelor care nu mai sunt valabile la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. Sunt țări unde există agenții guvernamentale special create pentru a colecta astfel de medicamente de la oameni.

Chiar dacă va fi adoptat de Camera Deputaților, proiectul de lege al USR nu va schimba lucrurile în bine peste noapte. Textul inițial al actului legislativ prevedea ca mesajul "medicamentele expirate trebuie returnate în farmacii" să apară în reclame, pe cutii și în prospecte. Susținând că medicamentele în cauză - toate, adică - ar fi trebuit reautorizate, Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților a modificat mesajul inițial cu următorul text: "medicamentele expirate și cele neutilizate se consideră deșeuri periculoase".

Dincolo de legile mai mult sau mai puțin existente, ce facem cu medicamentele expirate ține și de spiritul nostru civic. Iar din acest punct de vedere trebuie să mai curgă încă multă apă în râuri până ce vom vedea o schimbare în bine.

Citit 1571 ori Ultima modificare Vineri, 23 Septembrie 2022 20:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.