Sârma!

Sârma!
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Peisajul cam... rural gălăţean, cu cabluri spânzurate între stâlpi, ar putea stârni nostalgicilor pofte turistice, amintind de anii ´50, când lumina venea „numai de la Răsărit” şi chiar nu le păsa românaşilor dacă primesc „curent” cu ligheanul ori prin ţeavă, totul era să ai parte, pentru prima oară într-o viaţă năcăjită, de un bec adevărat în casă! Am ajuns între timp şi în epoca wireless, se tot caută soluţii energetice ecologice, dar de „sârme” stradale tot n-am scăpat! Să fie vorba oare despre păstrarea, cu sfinţenie, a poreclei de „sârma” dată nouă, moldovenilor din România, pe vremea când săracii călătoreau, fără bilet, desigur, pe acoperișurile trenurilor, iar cei din faţă avertizau, înainte de apariţia unui cablu electric aşezat mai jos, cu îndemnul de a pleca iute capul: „Sârma!”. Nu „Torna, torna, fratre!”, ci...  „Sârma, sârma, fratre!”

Aşteptăm de ceva vreme punerea în practică şi la Galaţi a modelului electric îngropat, modern, sub asfalt, dar iată că recent tecucenii ne-au luat-o binişor înainte,  debutând, deocamdată, doar cu o stradă. Şi doar ciorile se vor mai putea plânge, într-un cor de croncăneli de protest, că îşi vor pierde frumuseţe de perspectivă aeriană comodă... 

 "Ca o noutate absolută pentru Tecuci”, cu fonduri europene – ceea ce iarăşi e ceva super OK! - , Consiliul Local a luat hotărârea istorică de a ordona ca toate rețelele electrice, de telefonie și televiziune, cablurile de internet, să fie îngropate! Trotuarele vor fi şi ele reabilitate astfel încât să permită accesul lejer la respectivele cabluri, pentru reparaţii. La noi s-au tot săpat şanţuri să se îngroape cabluri, dar nu ştiu cum se face că ele tot pe sus sunt!

Dar iată că există deja reţele subterane în judeţul nostru chiar şi comunităţi mici, precum comuna Șendreni, care este traversată bine-mersi de o rețea de telefonie... subterană, amplasată de-a lungul DN25 și DN2B (E87). Ei, nu pe banii Primăriei, desigur, ci a operatorilor de cablu, dar uite că sătenii au parte de cablu subteran şi de ciori nemulţumite! Să-i ajungem şi noi pe cei de acolo ar fi ceva grozav! Glumesc, desigur, însă un serviciu de pompe funebre pentru... înmormântarea cablurilor noastre cele de toate zilele chiar că aşteptam cu mare nerăbdare. Numeroasele lucrări edilitare desfăşurate cu cap în oraşul nostru mai ales în ultimii ani, mai trainice şi mai elegante decât înainte şi extinse cam în tot oraşul, chiar ar fi încununate şi prin dispariţia vechilor „sârme”! Dacă vom rezolva şi problema lipsei pieţelor publice, dotate cu monumente, chiar că n-am să mai am ce reproşa edililor!

Citit 1655 ori Ultima modificare Luni, 24 Octombrie 2022 12:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.