Sârma!

Sârma!
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Peisajul cam... rural gălăţean, cu cabluri spânzurate între stâlpi, ar putea stârni nostalgicilor pofte turistice, amintind de anii ´50, când lumina venea „numai de la Răsărit” şi chiar nu le păsa românaşilor dacă primesc „curent” cu ligheanul ori prin ţeavă, totul era să ai parte, pentru prima oară într-o viaţă năcăjită, de un bec adevărat în casă! Am ajuns între timp şi în epoca wireless, se tot caută soluţii energetice ecologice, dar de „sârme” stradale tot n-am scăpat! Să fie vorba oare despre păstrarea, cu sfinţenie, a poreclei de „sârma” dată nouă, moldovenilor din România, pe vremea când săracii călătoreau, fără bilet, desigur, pe acoperișurile trenurilor, iar cei din faţă avertizau, înainte de apariţia unui cablu electric aşezat mai jos, cu îndemnul de a pleca iute capul: „Sârma!”. Nu „Torna, torna, fratre!”, ci...  „Sârma, sârma, fratre!”

Aşteptăm de ceva vreme punerea în practică şi la Galaţi a modelului electric îngropat, modern, sub asfalt, dar iată că recent tecucenii ne-au luat-o binişor înainte,  debutând, deocamdată, doar cu o stradă. Şi doar ciorile se vor mai putea plânge, într-un cor de croncăneli de protest, că îşi vor pierde frumuseţe de perspectivă aeriană comodă... 

 "Ca o noutate absolută pentru Tecuci”, cu fonduri europene – ceea ce iarăşi e ceva super OK! - , Consiliul Local a luat hotărârea istorică de a ordona ca toate rețelele electrice, de telefonie și televiziune, cablurile de internet, să fie îngropate! Trotuarele vor fi şi ele reabilitate astfel încât să permită accesul lejer la respectivele cabluri, pentru reparaţii. La noi s-au tot săpat şanţuri să se îngroape cabluri, dar nu ştiu cum se face că ele tot pe sus sunt!

Dar iată că există deja reţele subterane în judeţul nostru chiar şi comunităţi mici, precum comuna Șendreni, care este traversată bine-mersi de o rețea de telefonie... subterană, amplasată de-a lungul DN25 și DN2B (E87). Ei, nu pe banii Primăriei, desigur, ci a operatorilor de cablu, dar uite că sătenii au parte de cablu subteran şi de ciori nemulţumite! Să-i ajungem şi noi pe cei de acolo ar fi ceva grozav! Glumesc, desigur, însă un serviciu de pompe funebre pentru... înmormântarea cablurilor noastre cele de toate zilele chiar că aşteptam cu mare nerăbdare. Numeroasele lucrări edilitare desfăşurate cu cap în oraşul nostru mai ales în ultimii ani, mai trainice şi mai elegante decât înainte şi extinse cam în tot oraşul, chiar ar fi încununate şi prin dispariţia vechilor „sârme”! Dacă vom rezolva şi problema lipsei pieţelor publice, dotate cu monumente, chiar că n-am să mai am ce reproşa edililor!

Citit 1478 ori Ultima modificare Luni, 24 Octombrie 2022 12:57

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Gabriel
  Luni, 24 Octombrie 2022 15:51
  193.230.156.***
  Da, ar fi mai estetic, nimic de zis. Dar să vezi atunci furturi de energie electrică (pe care le vor acoperi consumatorii corecți, evident). De asemenea, cred că vor fi și conectări frauduloase la rețelele de cabluri TV+internet, care vor provoca deranjamente și vor afecta utilizatorii corecți. Este drept, în statele civilizate rețelele sunt „ascunse”, dar acolo este altă conștiință civică.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Luni, 24 Octombrie 2022 09:47
  89.137.30.***
  Sigur ca da. Cand avem si noi niste strazi si trotuare mai de doamne ajuta, hai sa ne punem pe spart ca sa fim "moderni" Sa ne gandim un pic, cu mintea noastra, cum e sa inlocuiesti un cablu de asta "modern" iarna. Cati ani iti trebuie sa refaci reteaua daca vine cutremurul pe care il meritam? Daca e "pe fonduri europene" sa le puna sclipici si beteala pentru ca estetica superbiciosa sa fie placuta privirii. Hai Simona!
  2
  4
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 24 Octombrie 2022 09:40
  86.124.200.***
  https://www.viata-libera.ro/societate/1873-cabluri-fire-si-retele
  Am inceput cu un link a unui articol din Viata libera din 2011!Dumneavoastra nu vati saturat sa scrieti de niste lucruri care trebuiau sa se intimple pina acum?????In 2011 tot PSD era la conducerea Galatiului da!Dumneavoastra trebuia sa intrati in arhiva ziarului sa vedeti ca acum 20 de ani se vorbea de aceleasi lucruru care nu sau realizat!Si dumneavoastra ca ziarist respectabil trebuia sa intrebati pesedistii care sunt eterni la conducerea orasului de ce nu s-a intimplat acest lucru cel putin pe bulevardele modernizate?????
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.