Cuvintele care ne marchează viața

Cuvintele care ne marchează viața
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Publicat de editura HarperCollins din Glasgow de peste 200 de ani, Dicționarul Collins a desemnat cuvântul anului 2022. Iar câștigătorul este... permacriză, definit ca „o perioadă prelungită de instabilitate și insecuritate”. Lexicografii Dicționarului Collins monitorizează o bază de date formată din 18 miliarde de cuvinte, surse media și reţele de socializare, pentru a crea lista anuală a cuvintelor nou apărute şi remarcabile. Iar „câștigătorul” acestui an, permacriză, pare să ilustreze perfect impactul teribil pe care anul 2022 l-a avut asupra a miliarde de oameni.

De doi ani încoace, trăim într-o criză permanentă. A fost mai întâi criza sanitară, care ne-a dus apoi într-o criză economică. Aceasta a fost „condimentată” cu o criză climatică și, în multe țări, cu una politică, după care s-a adăugat criza războiului din Ucraina, urmată de criza refugiaților și completată cu o criză alimentară. Este criză și pe piața gazelor și a energiei electrice, transformată într-o criză a costului vieții, iar bolovanul crizelor continuă să se rostogolească.

Așadar, „permacriză” este cuvântul anului. Însă cuvântul care ne-a marcat iremediabil viețile în ultimii ani este, fără îndoială, Facebook, de fapt, conceptul pe care îl presupune acest tip de rețea socială. Nu ești pe Facebook, nu exiști! Acel Facebook care te face pe tine mai deștept și pe toți ceilalți mai proști. Acel Facebook pe care unii îl deschid dimineața încă înainte de a se spăla pe ochi. Acel Facebook pe care ceri păreri pentru un medic/avocat/meseriaș/medicament etc. „bun”, fără să te gândești că totul e subiectiv și că, dacă unuia i-a făcut bine cineva sau ceva, nu e obligatoriu să ți se întâmple și ție la fel. Acel Facebook pe care întrebi dacă a văzut cineva cum ți-a zgâriat ție altul mașina în parcare sau pe care anunți pe cineva pe care nu-l cunoști că tocmai i s-a ridicat mașina dintr-o parcare oarecare. Acel Facebook pe care postezi că ce bine te simți tu pe nu știu ce plajă sau în nu știu ce țară și te trezești că ți-au spart hoții casa. Sau acel Facebook pe care te filmezi tu, mare șmecher, cum călărești o mașină de poliție sau cum conduci fără mâini ori cu ’jde mii de kilometri la oră și apoi te „saltă” imediat polițiștii. Incredibil, oare cum s-or fi prins că tu erai ăla din filmuleț?

Există însă și o mulțime de lucruri utile. Însă e treaba fiecăruia să și le găsească.

Citit 1540 ori Ultima modificare Marți, 01 Noiembrie 2022 20:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.