Modernizare sau civilizare? Cu ce începem?

Modernizare sau civilizare? Cu ce începem?
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

„Mie îmi pare rău, acum… Vedeţi dumneavoastră... apa nu e modernizare. Aducerea apei la poarta fiecăruia nu e modernizare. Canalizare n-au avut în viaţa lor. Se termină acum lucrările. Nici asta nu-i modernizare! Acum eram ironic. Cel mai probabil va urma şi asfaltarea…”, l-am auzit recent, pe primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, răspunzând astfel la întrebarea „Când vor începe lucrările de modernizare în zona Barboşi şi Fileşti?”.

Cu tot respectul, dar umila-mi părere spune că alimentarea cu apă potabilă şi racordarea la canalizare n-ar trebui să fie considerate modernizare, ci mai degrabă civilizare. Intrarea în condiţiile de viaţă europene ale secolului în care suntem. Modernizare în raport cu ce? Cu Evul Mediu? Că sunt comune care oferă mai mult confort cetăţenilor decât primesc gălăţenii din Barboşi şi Fileşti. Şi nu exagerez cu nimic. 

Apa potabilă, canalizarea, energia electrică sunt utilităţi. Prin urmare, ar fi normal să le fie asigurate cetăţenilor, chiar dacă locuiesc în foste sate „înghiţite” de oraş. Civilizare înseamnă, deopotrivă, cred, străzi şi trotuare adevărate, nu uliţe desfundate şi poteci bătătorite. Ar mai putea să însemne şi un transport public regulat şi confortabil, dar şi acces facil la servicii de sănătate, la educaţie, la servicii publice şi la orice alte activităţi normale pentru finele anului 2022, într-o ţară europeană.

Aşa cum normal ar fi să respectăm, să păstrăm şi să preţuim ceea ce există ori ar trebui să existe într-un oraş civilizat. De pildă, să nu azvârlim gunoaiele de la fereastră ori din mers, în urma noastră. Să „nimerim” coşul de gunoi sau tomberonul, nu să abandonăm sacii cu deşeuri menajere pe unde apucăm, că nu se duc singuri la pubelă. Să nu mânjim sau distrugem scaunele din autobuz, băncile din parcuri sau staţii de transport, leagănele copiilor, refugiile şi, în genere, tot ceea ce pare a fi „al tuturor şi al nimănui”. O fi prea greu să ne civilizăm caracterele, gesturile, faptele şi atitudinea? O fi prea mult să ne modernizăm modul de gândire şi de acţiune?

Modernizare urbană nu înseamnă betonarea în neştire a spaţiilor verzi, dar nici lăsarea lor în paragină. Modernizarea nu implică lucrări de restructurare urbană începute în zeci de zone şi neterminate luni în şir, nu înseamnă şantiere abandonate, nu înseamnă taxe peste taxe pentru cheltuieli publice absurde. Modernizare nu ar trebui să însemne nici proiecte faraonice din care nu rămân decât desene pe hârtie, dar plătite scump din banii noştri…

Poate că-i drumul lung până la modernizare. Aşa că am putea începe cu civilizarea...

Citit 2151 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2022 20:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.