Modernizare sau civilizare? Cu ce începem?

Modernizare sau civilizare? Cu ce începem?
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

„Mie îmi pare rău, acum… Vedeţi dumneavoastră... apa nu e modernizare. Aducerea apei la poarta fiecăruia nu e modernizare. Canalizare n-au avut în viaţa lor. Se termină acum lucrările. Nici asta nu-i modernizare! Acum eram ironic. Cel mai probabil va urma şi asfaltarea…”, l-am auzit recent, pe primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, răspunzând astfel la întrebarea „Când vor începe lucrările de modernizare în zona Barboşi şi Fileşti?”.

Cu tot respectul, dar umila-mi părere spune că alimentarea cu apă potabilă şi racordarea la canalizare n-ar trebui să fie considerate modernizare, ci mai degrabă civilizare. Intrarea în condiţiile de viaţă europene ale secolului în care suntem. Modernizare în raport cu ce? Cu Evul Mediu? Că sunt comune care oferă mai mult confort cetăţenilor decât primesc gălăţenii din Barboşi şi Fileşti. Şi nu exagerez cu nimic. 

Apa potabilă, canalizarea, energia electrică sunt utilităţi. Prin urmare, ar fi normal să le fie asigurate cetăţenilor, chiar dacă locuiesc în foste sate „înghiţite” de oraş. Civilizare înseamnă, deopotrivă, cred, străzi şi trotuare adevărate, nu uliţe desfundate şi poteci bătătorite. Ar mai putea să însemne şi un transport public regulat şi confortabil, dar şi acces facil la servicii de sănătate, la educaţie, la servicii publice şi la orice alte activităţi normale pentru finele anului 2022, într-o ţară europeană.

Aşa cum normal ar fi să respectăm, să păstrăm şi să preţuim ceea ce există ori ar trebui să existe într-un oraş civilizat. De pildă, să nu azvârlim gunoaiele de la fereastră ori din mers, în urma noastră. Să „nimerim” coşul de gunoi sau tomberonul, nu să abandonăm sacii cu deşeuri menajere pe unde apucăm, că nu se duc singuri la pubelă. Să nu mânjim sau distrugem scaunele din autobuz, băncile din parcuri sau staţii de transport, leagănele copiilor, refugiile şi, în genere, tot ceea ce pare a fi „al tuturor şi al nimănui”. O fi prea greu să ne civilizăm caracterele, gesturile, faptele şi atitudinea? O fi prea mult să ne modernizăm modul de gândire şi de acţiune?

Modernizare urbană nu înseamnă betonarea în neştire a spaţiilor verzi, dar nici lăsarea lor în paragină. Modernizarea nu implică lucrări de restructurare urbană începute în zeci de zone şi neterminate luni în şir, nu înseamnă şantiere abandonate, nu înseamnă taxe peste taxe pentru cheltuieli publice absurde. Modernizare nu ar trebui să însemne nici proiecte faraonice din care nu rămân decât desene pe hârtie, dar plătite scump din banii noştri…

Poate că-i drumul lung până la modernizare. Aşa că am putea începe cu civilizarea...

Citit 1861 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2022 20:26

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de paloma
  Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022 23:27
  5.13.211.***
  Modernizare sau civilizare?... Civilizare si modernizare, asta este ordinea !!! Dedicat marlanilor de pe faleza superioara care beau cafeaua si arunca paharele in vale !!! Civilizare pentru cei care-si lasa gunoiul intre blocuri !!!
  1
  6
  Raportează
 • postat de Felicia
  Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022 14:05
  5.13.133.***
  Și mai ziceați unii că buba/problema e politucul cu ai săi politicheni, dar uităm că politichenii sunt emanați tocmai din cloaca societății pe care o formăm/alcătuim/clădim noi după chipul și asemănarea noastră, după comportamentul nostru... Susținem și ne adunăm cu g0l@nii...astfel încurajându-le g0l@ni!le/"strâmbătatea"...Și ne mirăm apoi unii, ca proștii de ce trăim noi rău iar g0l@nii în floare, în puf, în lux...

  Dar, este ;) că mUEa e "opinie politică", iar g0l@nia/vand@lismul/tupeul p0rcesc/c0klaria reprezintă/este "un drept democratic...!??

  Mai adunați-vă cu dintr-ăștia" în străduri?" și pe oriunde, stând pe lângă ei și girându-le astfel comportamentul că tare "bine" veți trăi, iată cu ce m!zerie.

  Dar, să mai spurcăm niște "opinii politice"...
  2
  2
  Raportează
 • postat de Teoria, omoară practica.
  Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022 10:00
  109.166.129.***
  Civilizarea determină modernizarea.....dar pe bune, unde să aduni gunoi selectiv, cu trei sau patru saci separați, într-un bloc ceaușist, unele fără balcon, cu o bucătărie mică, să zicem 3 pe doi, dimensiune ? Poate o pungă de gunoi în sufragerie, una în dormitor, una în baie și una în hol ? Să numai pui, unii, stau la garsoniere. În genere, apartamentele la bloc, sunt de 50 metri pătrați, bucătărie mică cu un dulap, suspendate poate, chiuvetă, frigider, aragaz, masă, scaune și s-a umplut bucătăria. Unde mai pui 4 pungi de gunoi ?
  7
  8
  Raportează
 • postat de nea corectu.
  Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022 09:07
  89.39.81.***
  Avem posibilitatea sa aruncam gunoiul selectiv.Nicaieri ,dar nicaieri nu se practica asa ceva.Am auzit ca in Germania se verifica unii p[e altii ce gunoi arunca si unde.Si am mai auzit ca sunt niste amenzi de veroifici gunoiul de cateva ori ca sa nu fii amendat.Si mosu de la doi,se duce dupa tine siti verifica sacul sa vada ca esti corect.si cred ca e foarte bine.Altminteri nu se poate.Da sunt camere montate.Dar dureaza pana gaseste truditul care incalca regulile.Ia sa fii reclamat atunci cand ai facuto si verificat pe camera.ooooo alta viatza.
  2
  8
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022 07:09
  5.13.233.***
  Domnule Primar lipsesc tomberoane de gunoi din cartiere , Ecosalul se justifica ca nu au bani sa cumpere altele , un singur tomberon cu roti la trei blocuri , se umple rapid si restul se arunca pe jos , stiti de asa ceva? D-tra faceti poze cu cartiere si parcari care se lucreaza noi facem poze si vi le trimitem cu gunoaie pe jos si parcari macinate cu gropi
  2
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.