O societate eșuată

O societate eșuată
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

România continuă să ocupe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul mamelor minore raportat la restul populației. Este un fenomen care demonstrează eșecul unei societăți nepregătite încă să accepte cu maturitate o astfel de problemă complexă și nedispuse, în consecință, să ia măsuri eficiente pentru a stopa fenomenul.

În 2021, aproape 700 de fete mai mici de 15 ani au devenit mame în România. Tot anul trecut, aproape 16.000 de adolescente cu vârste între 15 și 19 ani au născut, multe dintre ele nefiind la prima naștere, arată Institutul Național de Statistică. În județul Galați, doar anul trecut, 23 de fete au devenite mame înainte de vârsta de 15 ani. La categoria de vârstă 15-19 ani, numărul (prea) tinerelor mame a fost de 412.

"Copiii cu copii", așa cum este supranumit fenomenul mamelor minore, este o problemă aflată în strânsă legătură cu sărăcia extremă, pe de o parte, și cu lipsa educației, de cealaltă parte. Un studiu efectuat de "Salvați Copiii" arată că cea mai mare parte a mamelor minore au renunțat la școală, în perioada sarcinii, iar unele dintre fete nu au fost nici măcar o zi la școală.

Școala este cea care ar trebui să aibă unul dintre cele mai importante roluri în stoparea acestui fenomen care curmă destine și lasă cu sechele fizice, și mai ales emoționale, fete care ele însele sunt încă în perioada copilăriei. Din păcate, educația pentru sănătate este încă o materie marginalizată, cu un caracter pur opțional, în programa școlară din țara noastră. Doar 5 la sută dintre elevi fac ore de educație pentru sănătate, ceea ce înseamnă că restul găsesc informație despre viața sexuală din surse incomplete, în cel mai bun caz, cum ar fi prietenii, internetul sau familia.

Și sistemul medical pare departe de această problemă. Cele mai multe mame minore nu beneficiază de controale complete de monitorizare a sarcinii, astfel încât riscul dezvoltării unei sarcini cu probleme este cât se poate de ridicat. Pentru că, de cele mai multe ori, provin din familii sărace, viitoarele mame minore nu își permit luxul de a beneficia de controale medicale periodice nici dacă și-ar dori acest lucru.

Ținut sub preș de regimul comunist, fenomenul "copiilor care nasc copii" se dovedește încă un cartof prea fierbinte pentru societatea românească din ultimele trei decenii. Dincolo de cifre, vorbim, însă, de drama unor adolescente și, uneori, de abuzuri sexuale rămase nepedepsite, într-o societate care preferă să privească în altă parte.

Citit 1383 ori Ultima modificare Marți, 08 Noiembrie 2022 17:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.