Recunoştinţă mimată, fecale... istorice, limbă de lemn!

Recunoştinţă mimată, fecale... istorice, limbă de lemn!
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Şi iar vine, ca... obligaţie pentru mulţi, sărbătoarea de 1 Decembrie, însă cum nu sunt mici şi nici bere... Se tot repetă pe la sindrofii... patriotice elogii în limba de lemn! Am încercat să promovez la astfel de manifestări obosite că este în realitate greşit să vorbeşti, papagaliceşte, numai despre salvarea Galaţilor de o mână de oameni, împotriva unei armate uriaşe, superior înzestrate, chiar şi cu artilerie grea... americană! Nu, în realitate, gălăţenii au împiedicat atunci, prin sacrificiul lor total, propagarea armată a bolşevismului la Chişinău (urma joncţiunea cu Ungaria roşie), Viena şi Berlin, se clătina monarhia britanică, până şi SUA se molipsise!

Atunci când sângele vărsat era destul de proaspăt, şi episcopul Nifon al Dunării de Jos a dat ucaz că, cică... pentru veşnicie, în biserici să se săvârşească slujbe pentru eroi. Colac peste pupăză, recent, un şef de la Cultură se enerva că gălăţenii ar fi lăsat gunoaie la Monument - adică... sfinte candele!

Diplomaţii de la Ambasada Franţei la Bucureşti au fost cuceriţi, se vede, de propunerea mea, documentată, de a reconstitui decorarea oraşului în 1922 cu Croix de Guerre, făcută prin mâna generalului Berthelot! Membrii Asociaţiei Culturale Tomis (ACT) de reconstituire istorică au participat, gratuit, în atractive uniforme de epocă şi cu armament. A existat chiar şi un scurt scenariu, cu Berthelot şi primarul din ´22. ACT a venit însă şi cu surpriza de a cumpăra un exemplar autentic al înaltei decoraţii franceze, pentru a-l oferi din nou Primăriei, după ce decoraţia originală s-a pierdut - ca şi la Iaşi - în vâltoarea următorului război mondial şi a ocupaţiei sovietice. După ce am descoperit la Arhivele Militare Piteşti date despre unul dintre eroii de atunci, voluntarul Costache State, am avut şansa să-i şi întâlnesc pe cei doi stră-stră-strănepoţi ai săi! L-am rugat pe unul dintre sfioşii urmaşi ai eroului să primească de la noi trofeul centenar, iar el, un elev, să o înmâneze primarului actual!

Toate bune şi frumoase, însă gestul nostru s-a înecat pur şi simplu în birocraţie: bucăţica de bronz, subţirel, avea nevoie, nu-i aşa, de... o vitrină incasabilă, de asigurări, de pază continuă... Când te gândeşti că sovieticii au mânjit... cu fecale Monumentul!

Doar şapte oraşe din lume au fost încununate cu Croix de Guerre! Şi doar trei în toată România!

M-am interesat, însă nici măcar la Nervieux, Franţa, locul de naştere şi de înhumare al generalului, nu i se face vreo evocare... Iar la Galaţi, fosta stradă Berthelot nu apare nici într-o paranteză măcar!

Citit 1678 ori Ultima modificare Duminică, 27 Noiembrie 2022 14:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.