România se dezvoltă cu viteza melcului

România se dezvoltă cu viteza melcului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

La mai bine de un secol de la momentul 1 Decembrie 1918, România pare să treacă acum prin cea mai bună perioadă din istorie. Suntem membri ai celei mai puternice organizații militare din lume și facem parte cu drepturi depline din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra societății noastre arată că, pentru milioane de români, bunăstarea rămâne un simplu cuvânt auzit seara la știri.

Datele Eurostat arată că România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește ”deprivarea materială și socială severă”, sintagmă sinonimă cu lipsa unui trai în condiții decente. Suntem pe această poziție pentru că mulți români nu își pot plăti la timp chiria, utilitățile sau ratele la bancă, nu se pot încălzi corespunzător pe timp de iarnă, nu își pot permite o alimentație de calitate, fără a mai vorbi de ”luxul” câtorva zile de concediu pe an.

În ciuda festivismului cazon afișat de fiecare 1 Decembrie, motivele de mândrie națională sunt încă destul de firave. România alocă în continuare doar 3 la sută din PIB pentru Educație și doar alți 6 la sută pentru Sănătate. Rata analfabetismului funcțional a ajuns astfel la 50 la sută, iar sistemul de învățământ pare total încremenit în timp.

Fondurile puține din Sănătate și modul ineficient în care sunt cheltuiți aici banii înseamnă că românii nu pot beneficia deloc de programe de prevenție, în timp ce serviciile extrem de slabe din spitale îi fac pe mulți să evite să meargă la spital până ce nu ajung în ultimul stadiu de boală. 

În ciuda tuturor piedicilor, ultimele trei decenii au arătat că România se îndreaptă în direcția bună, pe calea democrației și a reformelor bine gândite. Nu contează însă doar sensul în care mergem, ci și cât de repede suntem dispuși să ajungem la destinație. Degeaba România merge înspre mai bine, dacă vom atinge nivelul actual de trai al vecinilor din vestul Europei abia peste alți 30 sau 40 de ani. Nu trebuie astfel să ne mire că mulți tineri capabili nu (mai) sunt dispuși să-și sacrifice cei mai buni ani din viață în speranța că lucrurile vor merge și la noi mai bine. Când vom înțelege în sfârșit acest lucru, s-ar putea să fie prea târziu.

Citit 1205 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2022 18:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.