România se dezvoltă cu viteza melcului

România se dezvoltă cu viteza melcului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

La mai bine de un secol de la momentul 1 Decembrie 1918, România pare să treacă acum prin cea mai bună perioadă din istorie. Suntem membri ai celei mai puternice organizații militare din lume și facem parte cu drepturi depline din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra societății noastre arată că, pentru milioane de români, bunăstarea rămâne un simplu cuvânt auzit seara la știri.

Datele Eurostat arată că România ocupă primul loc în UE în ceea ce privește ”deprivarea materială și socială severă”, sintagmă sinonimă cu lipsa unui trai în condiții decente. Suntem pe această poziție pentru că mulți români nu își pot plăti la timp chiria, utilitățile sau ratele la bancă, nu se pot încălzi corespunzător pe timp de iarnă, nu își pot permite o alimentație de calitate, fără a mai vorbi de ”luxul” câtorva zile de concediu pe an.

În ciuda festivismului cazon afișat de fiecare 1 Decembrie, motivele de mândrie națională sunt încă destul de firave. România alocă în continuare doar 3 la sută din PIB pentru Educație și doar alți 6 la sută pentru Sănătate. Rata analfabetismului funcțional a ajuns astfel la 50 la sută, iar sistemul de învățământ pare total încremenit în timp.

Fondurile puține din Sănătate și modul ineficient în care sunt cheltuiți aici banii înseamnă că românii nu pot beneficia deloc de programe de prevenție, în timp ce serviciile extrem de slabe din spitale îi fac pe mulți să evite să meargă la spital până ce nu ajung în ultimul stadiu de boală. 

În ciuda tuturor piedicilor, ultimele trei decenii au arătat că România se îndreaptă în direcția bună, pe calea democrației și a reformelor bine gândite. Nu contează însă doar sensul în care mergem, ci și cât de repede suntem dispuși să ajungem la destinație. Degeaba România merge înspre mai bine, dacă vom atinge nivelul actual de trai al vecinilor din vestul Europei abia peste alți 30 sau 40 de ani. Nu trebuie astfel să ne mire că mulți tineri capabili nu (mai) sunt dispuși să-și sacrifice cei mai buni ani din viață în speranța că lucrurile vor merge și la noi mai bine. Când vom înțelege în sfârșit acest lucru, s-ar putea să fie prea târziu.

Citit 949 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2022 18:30

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de marr
  Vineri, 02 Decembrie 2022 21:07
  86.124.201.***
  " Când vom înțelege în sfârșit acest lucru, s-ar putea să ..." - Au inteles destul de bine . Atat doar ca Ticalosia/Egoismul de la Varf sunt la Cote maxime .
  Singura-Singura lor Prioritate e imbogatirea cat mai rapida(daca se poate in mandatul de 4 ani ). Poti sa tipi si sa racnsti prin piete/ziare/televizoare cat vrei . Ii lasa Rece . Pentru bani ar vinde-o si pe maica-sa din mormant .
  Cam asta e nivelul si asta e Boala care incet-incet s-a infiltrat in toata Societatea .
  Iti spun batjocoritor in fata c-au fost alesi ...si de acolo Nu Pleaca(de la friptura) .
  In rest Anunta Anunturi si te duc cu vorba/promisiunea .
  0
  1
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 02 Decembrie 2022 09:21
  86.124.203.***
  '' Suntem membri ai celei mai puternice organizații militare din lume și facem parte cu drepturi depline din Uniunea Europeană.''
  Suntem doar membrii!Atit!Drepturi nu!Nu intram in Shengen !Nu putem intra in SUA fara vize!Si multe alte drepturi pe care nu le avem!Si suntem admisi ca simpli membri pentru ca am acceptat ca sa fim slugile Europei vestice!Am acceptat ca de exemplu toata distributia energetica a tarii sa fie preluata de tari ca Austria,Italia,Cehia,Germania !Am acceptat ca terenurile agricole sa fie preluate de straini facilitind aceste vinzari prin faptul ca distrugem agricultorul roman!Ca nu avem tupeul sa cerem ca subventiile romanilor sa fie egale cu subventiile polonezilor de exemplu!Si multe alte multe exemple pot fi date ca exemplu ca noi romanii suntem doar membrii fara drepturi!
  ''În ciuda tuturor piedicilor, ultimele trei decenii au arătat că România se îndreaptă în direcția bună, pe calea democrației și a reformelor bine gândite. ''
  CARE SUNT REFORMELE BINE GINDITE???????
  2
  7
  Raportează
 • postat de penseonarul minim
  Vineri, 02 Decembrie 2022 09:04
  89.39.81.***
  Cand vezi si stii prin ce au trecut parintii tai,muncind cu sapa toata viata prin vant canicula,ploi ,ger,au ridicat o Romanie ca o floare in lume ,iau platit si datoriile,neau dat la scoli sa nu ne mai chinuim ca ei ,iar la batranete au o pensie de stat pe care trebuie sa o stranga 3-4 luni ca sasi ia lemne pentru iarna,nu stiu care tanar s-ar mai sacrifica tot la fel ca sa ce?priviti clasa politica de 32 de ani incoace!!!
  2
  14
  Raportează
 • postat de Zap
  Vineri, 02 Decembrie 2022 02:44
  27.75.237.***
  Când salariu privat e mai mic ca cel de la stat asta e rezultatul. Toate loazele și taraturile se scurg la caldurica banului public.
  3
  18
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 02 Decembrie 2022 01:12
  94.214.246.***
  Intr-o tara in care munca cinstita este aspru pedepsita... nu merita sa beneficieze de serviciile mele! - EU
  3
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.