De la Viena la Budapesta, via strada Universităţii nr. 6

De la Viena la Budapesta, via strada Universităţii nr. 6
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

    Am fost ocupaţi întreaga săptămână cu discuţii despre respingerea admiterii României în Spaţiul Schengen. Trebuie spus de la bun început că tratamentul pe care Austria l-a aplicat ţării noastre a fost unul profund incorect, pentru că argumentul cu nefuncţionalitatea zonei de liberă circulaţie nu stă în picioare, în condiţiile în care a votat pentru admiterea Croaţiei. Diplomaţia românească a reacţionat corect şi raţional, prin retragerea ambasadorului de la Viena şi mesaje adresate instituţiilor europene importante. Deliciul protestelor anti-austriece a fost făcut însă de reacţiile populare. Printre acestea am regăsit oameni care n-au fost în viaţa lor mai departe de Lacu Sărat sau Amara şi s-au jurat că nu se vor duce la schi în Austria, manelişti care au promis că nu vor asculta Mozart, salariaţi care şi-au tăiat live pe Facebook cardurile la băncile austriece pe care n-aveau decât resturile ultimei chenzine, apeluri la boicotarea benzinăriilor cu acţionariat austriac din partea unor indivizi care n-au avut niciodată maşină şi câte şi mai câte. De şniţelul vienez, valsul vienez, Târgul de Crăciun de la Viena şi Concertul de Anul Nou nu-mi mai permite spaţiul să detaliez.

    În toată această campanie, uneori exagerat de diplomatică, alteori bazată pe strămoşescul "răzbunarea e arma prostului", a intrat cu picioarele, sâmbătă, PNL Galaţi, al cărui Comitet de Coordonare Județean a votat în unanimitate o rezoluţie prin care cere scoaterea UDMR de la guvernare. Liderul liberalilor gălăţeni, deputatul George Stângă, şi-a argumentat demersul prin faptul că acțiunile UDMR îi jignesc pe români, acuzând numeroase acţiuni anti-româneşti din partea partenerilor de coaliţie.

    În definitiv, sentimentele anti-orice ale românilor vor fi surclasate întotdeauna de cele anti-maghiare, aşa că actualul val popular de ură ar putea fi uşor deturnat de suprinzătoarea mişcare a gălăţenilor. Şi cum ratarea Schengenului a exacerbat reacţiile anti-europene ale românilor, iar AUR nu este totuşi o opţiune pentru o mare parte a electoratului, aripa cu vederi naţionaliste din PNL ar putea atrage o mulţime de nemulţumiţi, pentru care problemele economice contează mai puţin decât sentimentele. Iar alegerile multiple din 2024 nu sunt deloc departe.

    În plus, liderul liberalilor gălăţeni vizează de multă vreme un fotoliu ministerial, iar o eventuală reuşită în scoaterea de la guvernare a UDMR ar lăsa libere portofoliile de la Mediu (exact poziţia pe care o are în vedere George Stângă de ani buni) şi Sport (post compatibil cu studiile deputatului de Galaţi).

Dacă iniţiativa lui Stângă nu va fi câştigătoare, pierderea de imagine a PNL nu va fi foarte mare, pentru că se va pune totul în cârca filialei gălăţene, a cărei influenţă la nivel naţional este minoră. Dacă însă va avea succes, cota lui Stângă va creşte spectaculos, iar mult-doritul post de ministru nu va mai fi un vis atât de îndepărtat.

Citit 1801 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2022 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.