Când gripa bate coronavirusul

Când gripa bate coronavirusul
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

După aproape trei ani în care am trăit sub semnul amenințării coronavirusului, ”revenirea la normalitatea” în care gripa se află din nou ”la putere” este receptată, în aceste zile, cu intensitate la nivelul unităților sanitare. Astăzi am putea asista la declararea oficială a epidemiei de gripă!

Una peste alta, cu acest ”cocteil” de gripă, Covid-19 și viroze de tot felul, îngrijorarea la nivelul populației este tot mai mare. Farmaciile fac cu greu față asaltului celor care în mod mai mult sau mai puțin întemeiat golesc rafturile de medicamente.

Medicii ne sfătuiesc însă ca, fie și în actuala situație, să rămânem cu capul pe umeri și să respectăm câteva norme sanitare care pot face viața mai sigură tuturor.

În primul rând, trebuie evitate extremele: nu trebuie să dăm buzna la camerele de gardă ale spitalelor la cel mai mic semn de alarmă, dar nici nu trebuie să așteptăm, în caz că simptomele se agravează, și să tratăm boala cu superficialitate. E nevoie de echilibru, iar formele ușoare să fie tratate cu ajutorul medicilor de familie.

Prevenția este și mai bună, iar vaccinurile pot rezolva multe în cazul limitării cazurilor de gripă sau Covid, mai ales în cazul categoriilor cele mai vulnerabile. Nu trebuie neglijată nici purtarea măștilor de protecție, mai ales în cazul în care, în vreun fel sau altul, ajungem într-o unitate spitalicească.

Apoi, trebuie evitat abuzul de medicamente, în special de antibiotice. A te lua după ”dr. Google” sau ”dr. Facebook” poate fi chiar extrem de periculos. Tot sfatul unui cadru medical avizat este cel mai potrivit, inclusiv în stabilirea medicației. Apropo de medicație, cei care golesc farmaciile de anumite mărci de medicamente nu ar trebui să uite că substanța activă se regăsește și în alte produse farmaceutice, iar Ministerul Sănătății a și dat publicității o listă cu unele dintre medicamentele echivalente.

Nu în ultimul rând, nu trebuie uitat că, fiind vorba de un fenomen epidemiologic, nu trebuie nici să contractăm, nici să propagăm mai departe o boală. Prin urmare, dacă aveți simptome care indică o afecțiune, nu mai purtați din ”exces de zel” boala pe la serviciu sau în zonele publice aglomerate și nici nu mai trimiteți copiii bolnavi la școală, că tot se termină în curând vacanța!

Dincolo de toate, un fapt îmbucurător este că, deși e o avalanșă de afecțiuni respiratorii, cazurile grave sunt, totuși, relativ limitate, iar secțiile ATI reușesc să facă față solicitărilor. Ne așteaptă, totuși, două luni destul de dificile din punct de vedere epidemiologic. Iar paza bună este cel mai bun ”medicament” pentru a trece primejdia rea.

Citit 1326 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2023 17:25

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 05 Ianuarie 2023 13:16
    5.13.168.***
    Asa tipa si media ca FNI vegheaza la siguranta banilor vostri! Apoi a venit si randul lui SIMA! Bancorex, Caritas...
    Statul roman si-a batut joc de cetateni de sute de ani, a tras cu tunul in ei la roascoala din 1907, au furat banii de munitie in al2lea razboi mondial.. si cate si mai cate! Daca i
    0
    0
  • postat de cetitor
    Joi, 05 Ianuarie 2023 09:44
    85.122.80.***
    Stați liniștiți la locurile voastre!!!!!!!!!! Să aveți încredere în Comandantul acțiunii și în uamenii de șteență! Statul(cine o fi ăsta?) veghează la bunăstarea materială a cetațenilor( cu o mică sincopă atunci când reprezentanții și aleșii statului sifonează bugetul țării) și aducerea lor pe cele
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.