Aproape jumătate dintre români nu au decât opt clase

Aproape jumătate dintre români nu au decât opt clase
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În timp ce miniştrii noştri sunt acuzaţi pe capete de plagiat, datele oferite de recensământ oferă alte dovezi dureroase şi exacte despre cât de puţin reprezintă educaţia pentru noi, românii. Peste 40 la sută dintre rezidenţii ţării noastre nu au reuşit să treacă de clasa a VIII-a. Cu aşa procent, în mod firesc, iar suntem coada în Europa. Aşa cum, de fapt, suntem şi la studii superioare, unde numai 16 la sută dintre români deţin aşa ceva. Datele Eurostat arată că proporția indivizilor cu facultate în populația cu vârste între 25 și 34 de ani, în 2021, plasează România pe ultima poziție din UE cu aproape 24 la sută, comparativ cu 42 la sută, media europeană. Iar dacă luăm în calcul întreaga populație cu vârste între 25 și 74 de ani, ne menținem pe același loc ultim, cu o proporție de 18 la sută, față de 31 la sută, media UE.

Toate acestea sunt, cu siguranţă, roadele nivelului economic foarte scăzut al ţării. Se ştie că sunt o mulţime de familii din mediul rural care nu-şi mai trimit copiii la studiu, după terminarea gimnaziului, pentru că nu deţin sumele necesare pentru transport, internat şi hrana la distanţă. În aceste condiţii, statul își permite să se bâlbâie ani de zile pentru promulgarea unui act normativ care să reglementeze clar decontarea navetei, când ar fi trebuit să ofere în mod clar gratuitate acestor copii ale căror familii fac un efort să-i susţină la studii. Singurul ajutor acordat acestor elevi de către stat este suma din programul "Bani de liceu", mult prea mică pentru a-i încuraja pe părinţii din mediul rural să-i trimită la şcoală. Concluziile le-am tras de mult: statul ne vrea proşti. Cu cât nivelul de educaţie e mai jos, cu atât suntem mai manevrabili.

Pe de altă parte, acesta este şi rezultatul lipsei de performanţă de care a dat dovadă Ministerul Educaţiei, care s-a complăcut în reforme mediocre, care au vizat numai aspecte ce nu au adus plusvaloare Educaţiei.

Estonia este în continuare un exemplu de stat în care, în ciuda nivelului economic nu prea performant, guvernele au reuşit să facă din sistemul lor de învăţământ unul dintre cele mai bune din Europa. Au putut, pentru că asta şi-au dorit. La noi, e clar că nu se vrea.

Citit 1354 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 21:30

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

 • postat de marr
  Joi, 12 Ianuarie 2023 23:21
  86.124.201.***
  Si Motivul 2 - pentru stagnarea Reformei in Educatie - e ca o parte importanta din Cadrele Didactice , Generatiile vechi care se apropie de Pensie ..rezista Schimbarii / Modernizarii / aducerii la zi --si cum sesizeaza ca le sunt amenintate drepturi / dispar posturi sau Materii de studiu ...Pac ! Blocheaza anul scolar , imediat Greva .
  Si Politicienii ...Cedeaza .
  Plus ca Fabricile - locurile de munca pentru care urmau sa profeseze/munceasca Nu-Mai-Exista .
  Ramuri intregi ale Economiei .
  Deci Educatie sa faca ...Ce ?
  0
  1
  Raportează
 • postat de marr
  Joi, 12 Ianuarie 2023 23:07
  86.124.201.***
  " În aceste condiţii, statul ..." - adica POLITICIENII....pe care ii doare-n fund de Toti si de Toate , mai putin AFACERILE cu bani de la buget , Salarii mega-babane si no-limit la Indemnizatii . Atat(cum zicea o reclama) !
  Societatea spune una-alta probleme , ei isi vad de ale lor . Fix niste pradatori , precum lupii .
  Nu e nici un secret .
  0
  1
  Raportează
 • postat de paloma
  Joi, 12 Ianuarie 2023 15:54
  5.13.144.***
  Politicienii ne vor prosti !!!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 12 Ianuarie 2023 11:56
  5.13.168.***
  Suntem compromisi aproape total! Politicul acest cancer al unor anafabeti cu hartii de spiru haret... secu si cloaca lor au distrus tot!
  De aici prapadirea industriei, infrastructurii.. distrugerea invatamantului si asa gresit gandit tip comunist: volum mare de materii, exemple proaste si pusa baza doar pe memorare! NU! Imaginatia este cheia nu inteligenta... care este limitata! Degeaba inveti in scoala si-n viata reala DACA iti va fi util nici 35%! Dar acum este prea tarziu... deja diaspora... cum ni se spune... isi iau copii din tara definitiv... sau ii trimit la facultati in afara!

  Vedem cum va fi sustinut aparatul de stat doar cu webchat, traficanti si alte loaze... plus datoria colosala de 127 de miliarde de E... PANA ACUM! In aceasta luna am mai imprumutat 4 miliarde... cu 12% dobanda! FAMIMENT! Ne vor lua pamanturile si pa... ura si la avion!
  0
  5
  Raportează
 • postat de 33 ani au trecut, ce-am făcut ?
  Joi, 12 Ianuarie 2023 10:15
  109.166.135.***
  După 33 de ani cu aste rezultate în România în toate domeniile, putem concluziona că am avut în 33 de ani, apropo de analfabetismul funcțional, guverne funcționale cu miniștri ''analfabeți funcționali'' în a lor pregătire în a lor posturi ministeriale ocupate sub îndrumarea ''luminată'' a trei Președinți de țară cu aceiași pregătire ''strălucită, luminată'' în a analfabetismului funcțional, din Cotroceni radiată, promulgată. Nu mai spui de parlamentari, acolo se găsește esența unei educații, majoritatea, educației de proastă calitate, promovată prin nesimțire, imoralitate, răutate și chiar violentă. În fine, România a reușit prin a noștri ''iluminați'' la buzunare prin salarii speciale, să ajungem la o Românie reeducată, începând cu cei opt ani de acasă, celula familiei fiind lovită crunt, prin sărăcie, supraviețuire alimentară, lipsă de civilizație, sălbăticită prin lipsuri perpetue sub dogma introdusă mai nou, vouchere și ajutoare sociale UE, pentru a nostru trai ''îmbelșugat'', în fapt al nostru trai fiind cartelizat de parcă am fi în război, nu în pace în a noastră țară. Noroc că ține Dumnezeu cu noi cu încălzirea globală să nu murim de frig și ceva ploaie, să mai mâncăm și noi pe aici, prin România. Apropo, vine Vara, ați mai auzit ceva de irigații ?
  2
  5
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 12 Ianuarie 2023 10:02
  86.124.200.***
  In 33 de ani de dupa REVOLUTIE am avut 32 de schimbari la Ministerului Invatamintului!32!!!!!!IPe timpul lui Ceausescu 6!!!
  Actuala ministresa a invatamintului este absolventa al universitatii maritime navale!Si care a acceptat cel mai mic buget al invatamintului de dupa REVOLUTIE!Care buget se va duce doar pe salarii !Dar AVEM ROMANIA EDUCATA!!!!!!!!
  1
  12
  Raportează
 • postat de Vali
  Joi, 12 Ianuarie 2023 08:57
  86.124.112.***
  Corupția care roade societatea face că sistemul de învățământ sa fie in mare parte inutil și formal ,mai ales în cazul instituțiilor care eliberează diplome pentru bani și relații,așa că numărul celor cu adevărat educați este mult mai mic decât apare în statistici.
  3
  12
  Raportează
 • postat de ICTosca
  Joi, 12 Ianuarie 2023 07:55
  5.13.199.***
  Aia peste 40 la suta dintre cei care au reusit performanta ( in secolul XXI ) sa termine opt clase, sunt deja analfabeti functionai. Din cei 16 la suta de ( iluminati ) cu studii "superioare" 90 la suta le-au obtinut pe baza de casca de copiat, spagi la profesori si alte "ghidusii" iar acum lucreaza pe la videochat-uri terase de vara sau call centere...Cei putini, cu adevarat inteligenti, se gandesc la modul serios sa paraseasca acesta cloaca infecta, pentru ca.. ( vorba celor de la "Sarmalele Reci" )...TARA TE VREA PROST !
  "Ah ce frumos
  Viitorul luminos
  li se-arata celor idioti
  Deci fii supus
  fata de cel mai sus pus
  Nu uita ca tara te vrea prost!

  Mai cinstit e sa-ti gasesti o cunostinta
  ea sa te serveasca tu sa o servesti..
  Un spate solid
  te va promova rapid
  în armata nationala-a capetelor seci..."
  6
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.