Cine mai muncește pe bani publici?

Cine mai muncește pe bani publici?
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

"Mă întreb dacă o să avem cu ce și cu cine termina tot ce-am început...", mi-a mărturisit, într-un moment de sinceritate, unul dintre șefii din Primăria Galați. Cu ce, adică bani! Cu cine, adică muncitori suficienți, de cursă lungă, dar mai ales constructori adevărați, care să-i îndrume și să supravegheze lucrările aflate în derulare.

"E o reușită că n-am dat faliment ca administraţie", mărturisea, la finele anului trecut, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, arătând că prețurile au luat-o razna și că municipalitatea a trebuit să susțină ajustări substanțiale ale valorilor contractelor. Și, oricum, la noi e tradiție: orice investiție ajunge să coste mai mult decât s-a estimat. Pentru că de fiecare dată apar lucrări noi, neprevăzute, tot soiul de "surprize costisitoare" și prelungiri de termen fără număr. Toate acestea se reflectă în contractele noi pe care Primăria le-a atribuit în 2022. Mult mai multe decât în anii trecuți: 108 față de 89-69 câte au fost în 2018-2021. Dar sensibil mai "subțiri" ca valoare totală: 165 de milioane de lei în 2022, față de 208,4 milioane în 2019 sau 294 de milioane în 2020!

Păi de unde bani, când tot ceea ce am început deja costă mai mult! Și chiar dacă sunt fonduri europene care să susțină investițiile, UE nu se joacă: întâi trebuie să faci cu banii tăi, apoi vii la decontare!

Nu mai puțin adevărat este că, în 2022, Primăria a decontat lucrări și servicii contractate în 2021 prin acorduri-cadru sau contracte multianuale. De pildă, lucrările începute și neterminate în cartiere o să ne "usture" bugetul până în 2025. O fi fost strategia Primăriei să se asigure pe termen lung de constructori și să "facă", în fiecare an, de câți bani are, dar la picioarele noastre nu s-a prea gândit. Că riscăm să ni le rupem pe trotuare bortelite și lăsate baltă.

Fie că o recunoaște sau nu, realitatea e clară: firmele de construcții fluieră a pustiu după muncitori. Și, evident, nu sunt dispuse la voluntariat. Ori să vină cu bani de-acasă pentru lucrări publice, motiv pentru care renunță la lucrări sau intră în insolvență. De pildă, Primăria Galați a fost nevoită să caute constructori noi pentru târgul auto, pentru o grădiniță în Țiglina II și pentru o creșă nouă în Valea Orașului. A avut noroc, i-a găsit repede, ar spune Consiliul Județean, privind cu jale șantierele abandonate ale restaurării Farmaciei Ținc și construirii Muzeului de Artă Vizuală...

Pe scurt, situația nu-i deloc roz. Și nu-i deloc o întrebare de lepădat: cine o să mai lucreze pe banii orașului... evident, în afară de funcționarii publici. În 2023...

Citit 1383 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2023 15:54

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Gabriel Ghimpu
    Marți, 17 Ianuarie 2023 21:42
    109.166.130.***
    Putem ști unde a fost realizată fotografia?
    0
    0
    Raportează
  • postat de florin
    Marți, 17 Ianuarie 2023 10:03
    86.124.202.***
    ''Cine mai muncește pe bani publici?''
    Toate firmele doresc sa lucreze pe bani publici!!!Intrebatii pe cei care lucreaza cu combinatul si o sa aflati ca multi au facturi la plata si de un an!!!!Dar eu va propun altceva!Spuneti-mi va rog la ce firma lucreaza cei din poza????Se pot identifica?Au echipamente de protectie?Au bocanci,salopeta ,casca ,manusi???Ceva minim ca protectie?Stilpul acela de sustinere este asigurat bine???Mergem pe santierele din Galati sa vedem daca exista macar o firma de executie care sa asigure echipamente si materiale de protectie!De fapt mi-am adus aminte de o firma care repara o casa in Domneasca!Criomec!!!Faceti o comparatie dintre un santier de care raspunde Criomec si un santier de care raspunde primaria!!!!Diferenta de la cer la pamint!!!Exista pe vreun santier al Galatiului de care raspunde primaria un grafic de lucrari vizibil pentru toata lumea???Un grafic care sa contina note cu motivele intirzierilor????Nu sigur pentru ca populatia care plateste de fapt aceste lucrari din banii ei nu are voie sa stie!E la secret!De fapt marea problema este lipsa de organizare a primariei!Lipsa de responsabilitate!Nimeni nu raspunde pentru milioanele bagate intr-un parc industrial care nu functioneaza !Dar are directori!Nimeni nu raspunde pentru milioanele bagate in statia de epurare !Nimeni nu raspunde ca Basarabiei a fost reparata de vreo trei ori in ultimii 25 de ani si incepe sa se strice!Nimeni nu raspunde ca centura de la Brates terminata anul trecut de faimoasa firma din Piatra Neamt (cea cu podul cazut) a inceput sa se strice!!!De fapt bani sunt si au fost!Dar au fost cheltuiti fara nici o responsabilitate!!!!
    0
    18
    Raportează
  • postat de un observator
    Marți, 17 Ianuarie 2023 05:38
    5.13.138.***
    Nici muncitori de calitate nu sunt. Scoli profesionale doar pentru meserii platite prost, mai degraba munci slab platite, desi se zice ca patronatul vrea sa dea salarii mari. Lipsesc meserii de tip industrial: lacatusi, electricieni, electromecanici, sudori de toate felurile, strungari, frezori, alte categorii de prelucratori prin aschiere, operatori masini cu comanda numerica. Ce dezvoltare este asta, numai cu cofetari, patiseri, chelneri, partial pentru siderurgie, partial pentru domeniul naval, soferi si ce mai pica din cand in cand. De fapt asa a gandit Inspectoratul Scolar Judetean cand s-au stabilit meseriile si numarul de clase. Nu este un secret pentru nimeni ca scoala profesionala este un bau-bau pentru absolventii de gimnaziu din GL. Zona GL este slaba, nu vine nimeni, unii spera ca nenorocirea vecinilor sa aduca lapte si miere la GL, cu puhoi de investitii. Meserii calificate si bine platite mai putin. Altii sa faca treaba asta nu la GL.
    1
    27
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.